Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Αξιοποιήσιμο κοίτασμα πετρελαίου στο ΚατάκολοΔύο χιλιάδες βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως μπορεί να δώσει το κοίτασμα στην περιοχή του Κατακόλου, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν επιστήμονες που συμμετείχαν προχθές το βράδυ στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα στο Alter. Στην εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» δόθηκε έμφαση στις δυνατότητες που έχουν περιοχές του Ιονίου για την πετρελαιοπαραγωγή, αλλά και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, που, όπως ειπώθηκε μεταξύ άλλων, μπορούν να προσφέρουν στη χώρα έσοδα τέτοιου μεγέθους που ξεπερνούν το δημόσιο χρέος.

Η Κέρκυρα και το Κατάκολο παρουσιάστηκαν στην εκπομπή ως δύο από τις περιοχές που έχουν δυνατότητα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου. Έγιναν εκτενείς αναφορές στα σημεία και τις περιπτώσεις γεωτρήσεων στην Ηλεία στο παρελθόν και εκτιμήθηκε η δυνατότητα που έχει το κοίτασμα του Κατακόλου. Ο καθηγητής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρώην πρόεδρος του ΙΓΜΕ, Χαράλαμπος Τσουτρέλης, όπως και άλλοι επιστήμονες, αναφέρθηκαν εκτενώς στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου που υπάρχουν στο Ιόνιο, δίδοντας έμφαση στο Κατάκολο. Τόνισαν ότι τώρα που οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται από τα 80 δολάρια και άνω το βαρέλι, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα είναι αρκετά επικερδής για τη χώρα. Σε συγκεκριμένη αναφορά που έγινε για το Κατάκολο, τονίστηκε πως μπορεί να προσφέρει παραγωγή 2000 βαρελιών ημερησίως, ήτοι 730.000 ετησίως με ανοδικές τάσεις. Παράλληλα ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής Κώστας Χαρδαβέλας, θέλησε να φωτίσει την εποχή των παλιών γεωτρήσεων στην Ηλεία και τους λόγους που ξαφνικά αποχώρησαν όλες οι εταιρίες και διακόπηκαν όλες οι έρευνες για τα κοιτάσματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του συναδέλφου στην Ηλεία Παναγιώτη Δημητρακόπουλου, παρουσιάστηκαν δηλώσεις κατοίκου που είχε φιλικές σχέσεις με εργαζόμενους Ρουμανικής εταιρίας που στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, πραγματοποιούσαν ερευνητικές γεωτρήσεις, αλλά έφυγαν εντελώς ξαφνικά από την περιοχή. Στο ίδιο ρεπορτάζ έγινε λόγος και για την κατάρτιση σχεδίου εκκένωσης του Κορακοχωρίου εκείνη την εποχή, καθώς επικρατούσε η αντίληψη ότι υπήρχε μεγάλη ποσότητα αερίων εγκλωβισμένη στο υπέδαφος της συγκεκριμένης περιοχής.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου