Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Αξιοποιήσιμο κοίτασμα πετρελαίου στο Κατάκολο



Δύο χιλιάδες βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως μπορεί να δώσει το κοίτασμα στην περιοχή του Κατακόλου, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν επιστήμονες που συμμετείχαν προχθές το βράδυ στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα στο Alter. Στην εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» δόθηκε έμφαση στις δυνατότητες που έχουν περιοχές του Ιονίου για την πετρελαιοπαραγωγή, αλλά και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, που, όπως ειπώθηκε μεταξύ άλλων, μπορούν να προσφέρουν στη χώρα έσοδα τέτοιου μεγέθους που ξεπερνούν το δημόσιο χρέος.

Η Κέρκυρα και το Κατάκολο παρουσιάστηκαν στην εκπομπή ως δύο από τις περιοχές που έχουν δυνατότητα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου. Έγιναν εκτενείς αναφορές στα σημεία και τις περιπτώσεις γεωτρήσεων στην Ηλεία στο παρελθόν και εκτιμήθηκε η δυνατότητα που έχει το κοίτασμα του Κατακόλου. Ο καθηγητής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρώην πρόεδρος του ΙΓΜΕ, Χαράλαμπος Τσουτρέλης, όπως και άλλοι επιστήμονες, αναφέρθηκαν εκτενώς στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου που υπάρχουν στο Ιόνιο, δίδοντας έμφαση στο Κατάκολο. Τόνισαν ότι τώρα που οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται από τα 80 δολάρια και άνω το βαρέλι, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα είναι αρκετά επικερδής για τη χώρα. Σε συγκεκριμένη αναφορά που έγινε για το Κατάκολο, τονίστηκε πως μπορεί να προσφέρει παραγωγή 2000 βαρελιών ημερησίως, ήτοι 730.000 ετησίως με ανοδικές τάσεις. Παράλληλα ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής Κώστας Χαρδαβέλας, θέλησε να φωτίσει την εποχή των παλιών γεωτρήσεων στην Ηλεία και τους λόγους που ξαφνικά αποχώρησαν όλες οι εταιρίες και διακόπηκαν όλες οι έρευνες για τα κοιτάσματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του συναδέλφου στην Ηλεία Παναγιώτη Δημητρακόπουλου, παρουσιάστηκαν δηλώσεις κατοίκου που είχε φιλικές σχέσεις με εργαζόμενους Ρουμανικής εταιρίας που στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, πραγματοποιούσαν ερευνητικές γεωτρήσεις, αλλά έφυγαν εντελώς ξαφνικά από την περιοχή. Στο ίδιο ρεπορτάζ έγινε λόγος και για την κατάρτιση σχεδίου εκκένωσης του Κορακοχωρίου εκείνη την εποχή, καθώς επικρατούσε η αντίληψη ότι υπήρχε μεγάλη ποσότητα αερίων εγκλωβισμένη στο υπέδαφος της συγκεκριμένης περιοχής.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου