Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Γέμισε το αμφιθέατρο του Μαλιωτίου. Για το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου, 1940

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου, 2018

Έμφαση στις Γυναίκες της Ηπείρου

Ένα ωραίο απόγευμα γεμάτο συγκίνηση και ελπίδα για το μέλλον

Υπεύθυνη της ημέρας ήταν η Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Όλγα Φώτου γεννημένη στο Σελλειό της Βορείου Ηπείρου η οποία σε ηλικία 5 χρονών πήγε με την οικογένειά της στην εξορία από το Αλβανικό καθεστώς γιατί ήσαν Έλληνες!

Μεγάλωσα στο ιστορικό Σελλειό, δίπλα στο Κλησάρι, εκεί που οι ήρωες του 1940 πολέμησαν σαν λιοντάρια, δίπλα στους Βουλιαράτες, εκεί όπου και άφησαν την τελευταία τους πνοή, εκεί που σήμερα το σώμα τους αναπνέει τον αέρα του κάμπου της Δερόπολης, εκεί στο βόρειο τμήμα της Ηπείρου που η πληγή είναι ακόμη ανοιχτή, εκεί που ακόμη και σήμερα το σώμα τους ζητάει απόκριση και λύτρωση μαζί, από μια ζωντανή φωνή. Τη φωνή όλων μας.”

"Ο Αριστοτέλης αναφέρει πως οι Σελλοί ήταν κάτοικοι της αρχαίας Ελλάδας (οι αρχαίοι των αρχαίων), οι οποίοι βρισκόταν στην περιοχή της Δωδώνης και σύμφωνα με τον ίδιο απο αυτούς προέρχεται η ονομασία των Ελληνων, Σελλών ή Ελλών – Έλλην- ΕλληνεςΟι Σελλοί αναφέρονται και στην Ιλιάδα του Όμήρου , ως ερμηνευτές - « υποφήται » - των εντολών του Δία."

Και λίγο αργότερα συνεχίζει η κ. ΦώτουΣτο δημοτικό σχολείο που πήγαινα, αν και η ιστορία ήταν στα ελληνικά, οι δάσκαλοι μας, το μόνο που μπορούσαν να μας διδάξουν ήταν ότι έγινε ένας πόλεμος το 1940 στην περιοχή μας. Καθίζοντας όμως δίπλα στο τζάκι άκουγα πολλές φορές την γιαγιά μου Ανδρομάχη να μιλάει για τον καιρό εκείνο. Και να μου λέει πως μαζί με άλλα κορίτσια έπαιρναν το άλογο από τον άι Γιώργη φορτωμένο ψωμί πότε καθάριο, πότε από καλαμπόκι, και λίγο γάλα η τυρί αν είχε περισσέψει και το πήγαιναν στο στρατοπέδου παραλληλία και νοσοκομείο της Αγία Τριάδας στην Πέπελη. Άκουγα να μου λέει για έναν Δαβάκη, που για πολύ καιρό νόμιζα πως ήταν συγγενής μας, μέχρι που τη ρώτησα γιατί δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ εγώ το θείο Δαβάκη. Με κοίταξε στοργικά και είπε, «μακάρι να μπορούσες, αλλά ο συνταγματάρχης Δαβάκης είναι στην πατρίδα... ίσως μια μέρα. Μου έλεγε για τις μανάδες τους, που μέσα από δύσβατα, ολισθηρά και ανεμοδαρμένα μονοπάτια, μέσα στη νύχτα, στο τσουχτερό κρύο, στο χιόνι και στη λάσπη μετέφεραν στους μαχητές που κρατούσαν τις κορυφές των υψωμάτων πυρομαχικά, εφόδια και τρόφιμα. Μου έλεγε, για τα φαντάσματα της φάσης, για της γυναίκες Ηπειρώτισσες....”

Την προσευχή έκανε ο πατήρ Βασίλειος Μπέμπης αντιπροσωπεύοντας τον Μητροπολίτη κ. Μεθόδιο.

Ακολούθησε η Βυζαντινή Χορωδία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής υπό την διεύθυνση το Δρ. Γραμμένου Καράνου ο οποίος πρόσφατα χειροτονήθηκε ιερέας με το όνομα Ρομανός Καράνος.
Της Σκέπης Σου Παρθένε, Τη Υπερμάχω, Ύμνος εις την Ελευθερία, The Star-Spangled Banner, Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ 

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλειος Καυκάς 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλειος Καυκάς αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμμετέχουν αναφέρθηκε στο ρόλο της Ομοσπονδίας και ζήτησε συνεργασία για το καλό του Ελληνισμού: 

“Σήμερα, είναι η Ημέρα που ο Ελληνισμός σε όλο τον κόσμο εορτάζει το ΟΧΙ των Ελλήνων της 28ης Οκτωβρίου, 1940 όταν η Ιταλία, μέλος των δυνάμεων του Άξονα απέτησε την παράδοση της χώρας στο φασισμό.
Ήταν η εποχή που η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία ήθελαν να καταλάβουν ολόκληρο το κόσμο και να πάρουν την Ελευθερία, τις περιουσίες, τα υλικά αλλά και τις αξίες που είχε ο Έλληνας, η Ελληνίδα, η Ελλάδα.
Μετά από αρκετά χρόνια η Ελλάδα και σύμμαχοι κέρδισαν. Οι Έλληνες κέρδισαν γιατί ύψωσαν το κορμί τους για να προστατέψουν τις οικογένειές τους, την Πατρίδα και τα ιδανικά της φυλής μας. Αυτό το ΟΧΙ στο Μουσολίνι είναι ένα όχι που το θυμόμαστε όπως το θυμούνται εχθροί και φίλοι. Είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας και καθήκον μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τα ιδανικά της φυλή μας, την ιστορία, τη θρησκεία, τη γλώσσα.
Πρέπει να ενδιαφερθούμε περισσότερο για να περάσουμε στα παιδιά μας αυτά τα ιδανικά. Είναι καθήκον όλων μας να κάνουμε φιλέλληνες, να καλλιεργούμε και να διδάσκουμε τους άλλους για το μεγαλείο του Ελληνισμού...” Κάλεσε το κόσμο να βοηθήσει ώστε να μπει η Ελληνική Γλώσσα στα Σχολεία των πόλεων που ζούμε. Επίσης είπε ότι θα κάνουμε προσπάθεια για την απ' ευθείας αεροπορική σύνδεση Βοστώνης Αθήνα και ζήτησε βοήθεια του Ελληνισμού.

Γεμάτο το Μαλειώτιο Πολιτιστικό Κέντρο
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Στράτου Ευθυμίου Γενικού Προξένου της Ελλάδας ο οποίος ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για την συνεργασία και την ωραία δουλειά. Αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της 28ης Οκτωβρίου, 1940. Αναφέρθηκε στη προσπάθεια για απ' ευθείας αεροπορική σύνδεση Βοστώνη-Αθήνα και συνεχάρη όλους όσους συμμετέχουν στη γιορτή.
Ακολούθησε η Ελευθερία Παπαδάκη, μία νεαρή νομικός και κάνει μεταπτυχιακές σπουδές για το ντοκτοράτο νομικής στο Harvard University.
Η κ. Παπαδάκη μίλησε στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα συνδέοντας το ΟΧΙ του 1940 με το σύγχρονο Ελληνισμό αλλά και τις αξίες που πηγάζουν από την Ελλάδα και τους Έλληνες σοφούς όπως τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη... Ήταν μία ομιλία γεμάτη νόημα για το μεγαλείο του Ελληνισμού.

Μαθητές και Μαθήτριες του Ημερήσιου Ελληνο-Αμερικάνικου Σχολείου του Lowell

Ακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες των σχολείων αρχής γενομένης από το Ημερήσιο Σχολείο της Αγίας Τριάδας του Lowell όπου είχε δύο τμήματα. Ακολούθησαν τα απογαυματινά Ελληνικά Σχολεία Καθεδρικού Ναού Βοστώνης, Αγίας Αικατερίνης Braintree, Αγίου Νικολάου Lexington, Αγίου Νεκταρίου Roslindale,Ταξιαρχών Watertown. Ήταν ωραίες παρουσιάσεις και ενθουσιώδεις αφού αρκετές φορές ξεσήκωσαν τους παριστάμενους.

Μαθητές και Μαθήτριες του απογευματινού Σχολείου της Αγίας Αικατερίνης Braintree

Ακολούθησε το χορευτικό συγκρότημα “Υοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου” υπό την διεύθυνση του κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου και το χορευτικό της Μητροπόλεως υπό την διεύθυνση του Δρ. Ιωάννη Πάππα.
Ακολούθησε δεξίωση προσφορά της Ομοσπονδίας, του κ. Νίκου Σαραντόπουλου από την τράπεζα Community Credit Union και του Συλλόγου Αθηναίων Πειραιωτων.

Δεκάδες ήσαν οι επώνυμοι μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος του Μαλιωτείου Δρ Φίλιππος Σεραφείμ, οι πρώην Πρόεδροι της Ομοσπονδίας κ.κ. Δημήτρης Παπασλή, Δημήτρης Τσούμπανος και Μιλτιάδης Αθανασόπουλος. 

 Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλειος Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοχωραφιτών του Worcester κ. Δημήτριος Βασιλειάδης, ο πρώην Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Θέμης Βούλγαρης, το ζεύγος Χάρη Κατή, καθηγητές Πανεπιστημίων, οι ιερείς Νικόλαος Πελεκούδας της Κοινότητας της Αγίας Τριάδος Lowell, ο οποίος είναι και επιθεωρητής των Σχολείων, η κ. Θεοδώρα Χρονοπούλου πρώην Πρόεδρος των Δασκάλων και πρώην Πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου Βοστώνης, ο κ. Παναγιώτης Κακριδάς διευθυντής των Ελληνικών Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων The Greek Voice, ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος πρώην Πρόεδρος της Παμακεδονικής, η κ. Στέλλα Παπαδοπούλου-Γώγου Κυβερνήτης της Παμακεδονικής, ο κ. Θωμάς Μπουκουβάλας πρώην Κυβερνήτης της Παμακεδονικής, ο απόστρατος ιπτάμενος αξιωματικός της Ελληνικής Αεροπορείας κ. Θωμάς Βρακάς, ο πατήρ Διονύσιος Κουλιανός, ιερατικός Προϊστάμενος της Κοινότητας Αγίας Αικατερίνης Braintree, ο κ. Δημήτριος Σκάλκος, η ιατρός ερευνήτρια κ. Μαρία Κουλμαντά, ο καθηγητής του Ελληνικού Κολεγίου Δρ. Αριστοτέλης Μιχόπουλος, ο κ. Γιάννης Νικολόπουλος, η κ. Εφη Νικητοπούλου και αδερφός της Ευάγγελος Ζγόνης ιδιοκτήτες του Olympia Marble, η ιατρός ερευνύτρια Μαρία Κουλμαντά, η καθηγήτρια κ. Χριστίνα Νικητοπούλου, η κ. Jenoffer Hardy,  αξιωματούχοι Συλλόγων και Κοινοτήτων και πλήθος κόσμου.  Εντύπωση έκανε το γεγονός ότι πολλοί ήσαν οι νέοι και νέες.


Στο τέλος, όταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ρώτησε εάν τους άρεσε η γιορτή, "να την κάνουμε πάλι;" όλοι απάντησαν με ένα μεγάλο ΝΑΙ.

Όλα αυτά χρειάζονται κόπο, χρόνο, μεράκι.  Υπάρχει χώρος να βοηθήσουν και άλλοι.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η Οργανωτική Επιτροπή αποτελείτο από:  Δρ. Μαίρη Δεληχάτσιου, Τζένη Οικονόμου, Μενέλαος Σωτήρη, Βασιλική Ράμμου-Τσίχλη, Ελευθερία Παπασλή, Όλγα Φώτου, Δημήτριος Παπασλής.

Και του χρόνου με υγεία.

ΖΗΤΩ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου