Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

Σωτηρία... φαρμάκι

Ανάσα από το ΟΚ για τον μηχανισμό στήριξης. Σκληρά μέτρα- αντάλλαγμα στη βοήθεια

Βαθιά ανάσα για την Ελλάδα χθες μετά τις θετικές δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, για πρώτη φορά έπειτα από εβδομάδες μεγάλης αγωνίας, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη κατάληξη, σήμερα ή το πολύ αύριο, των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα».
Απ΄ ό,τι φαίνεται εντός ολίγων ημερών θα αρχίσει να λειτουργεί ο μηχανισμός στήριξης και να ρέει βοήθεια προς τη χώρα μας. Ωστόσο, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα συνοδευτεί από βαθιές ανατροπές για όλους τους πολίτες, καθώς η «τρόικα» και ειδικά το ΔΝΤ απαιτούν από την κυβέρνηση μέτρα-σοκ για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Τα μέτρα που είναι εμφανές ότι σοκάρουν την κοινωνία συζητήθηκαν χθες το πρωί σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συζητήσει με τους κυριότερους υπουργούς της κυβέρνησης τις εξελίξεις. Την ενημέρωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε πως οι απαιτήσεις της «τρόικας» είναι τέτοιες που η κυβέρνηση λίγα πράγματα μπορεί να καταφέρει. Οπως εξήγησε, οι απαιτήσεις του κλιμακίου των εμπειρογνωμόνων είναι ασφυκτικές και η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.

«Δευτερεύον ζήτημα»
Εκτιμήθηκε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης για να μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης. Υπουργός μάλιστα που μετείχε στην πολύωρη σύσκεψη (διήρκεσε πάνω από 3 ώρες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη στη 1 το μεσημέρι και άρχισε στις 4 το απόγευμα), δήλωσε στα «ΝΕΑ»: «Εδώ που έχουμε φτάσει, οι όροι είναι δευτερεύον ζήτημα»! Αρκετοί υπουργοί πάντως τάχθηκαν υπέρ της «κατανομής» των μέτρων που θα ληφθούν κατ΄ απαίτηση του ΔΝΤ στο διάστημα της τριετίας, ώστε να μη δημιουργηθούν κοινωνικές αντιδράσεις. Αλλοι όμως υποστήριξαν ότι τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν από τώρα, μια και η κοινή γνώμη που παρακολούθησε με κομμένη ανάσα τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι ώριμη να δεχθεί τα σκληρά μέτρα που απαιτεί η «τρόικα» της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι πληροφορίες φέρουν τον Πρωθυπουργό εξαιρετικά προβληματισμένο και ιδιαίτερα στενοχωρημένο για τις εξελίξεις, που τις θεωρεί αναπόφευκτες εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, όπως άλλωστε τόνισε και στους υπουργούς που μετείχαν στη σύσκεψη.

Ποιοι συμμετείχαν
Η σύσκεψη, στην οποία έλαβαν μέρος οι Θ. Πάγκαλος, Ε. Βενιζέλος (για πρώτη φορά σε μια τέτοια σύσκεψη), Γ. Παπακωνσταντίνου, Χ. Παμπούκης, Δ. Ρέππας, Λ. Κατσέλη, Μ. Χρυσοχοΐδης. Γ. Ραγκούσης, Φ. Σαχινίδης, Γ. Πεταλωτής, Ν. Αθανασάκης, Κ. Θέος, Γ. Ελενόπουλος, θα επαναληφθεί σήμερα ενόψει της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων- κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτό θα γίνει απόψε, ενώ άλλες αύριο το βράδυ. Και πως ίσως η αναγγελία να γίνει είτε το Σάββατο το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά, είτε την Κυριακή.

ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ
Εκτιμήθηκε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης για να μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από τη δίνη

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου