Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

Απεβίωσε ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ

Σε ηλικία 89 ετών ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ έφυγε από τη ζωή. Ο Ισπανός επίτιμος πρόεδρος της ΔΟΕ απεβίωσε από καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης, όπου και νοσηλεύονταν από την Κυριακή. Ο θάνατος του Σάμαρανκ έγινε γνωστός από τον προσωπικό του ιατρό, Ραφαέλ Εστεμπάν Μουρ, σύμφωνα με τον οποίο ο Καταλανός εισήχθη στο νοσοκομείο με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο αποθανών ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά αναμόρφωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για τους Έλληνες ήταν αυτός συνδέεεται με την ανάληψη των Αγώνων του 2004, όταν είχε πει το αλησμόνητο... "Athens".

Λίγο μετά την είδηση του θανάτου ο νυν πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, τόνισε: "Δεν έχω λόγια για να εκφράσω τη θλίψη της Ολυμπιακής οικογένειας. Είμαι και προσωπικά λυπημένος για το θάνατο του ανθρώπου που έχτισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της μοντέρνας εποχής, ένας άνθρωπος που μου ενέπνευσε και τους οποίους οι γνώσεις για τον αθλητισμό ήταν εξαιρετικές. Χάρη στο μεγάλο ταλέντο και το όραμά του ο Σάμαρανκ ήταν ο αρχιτέκτονας ενός δυνατού και ενωμένου Ολυμπιακού Κινήματος. Χάσαμε έναν σημαντικό άνθρωπο, έναν μέντορα, ένα φίλο που αφιέρωσε τη ζωή του στον Ολυμπισμό".

Η ΔΟΕ εξέφρασε με ανακοίνωσή της τη θλίψη για το χαμό του Σάμαρανκ, ο οποίος υπήρξε ο 7ος πρόεδρός της από το 1980 ως το 2001.

H ανακοίνωση της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα

Ποιος ήταν ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ
Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1920 στη Βαρκελώνη. Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα του και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ. Το 1965 έγινε μέλος της ισπανικής Ολυμπιακής επιτροπής και το 1967 ανέλαβε την προεδρία της.

Ένα χρόνο νωρίτερα είχε γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η άνοδός του στα αξιώματα ήταν ραγδαία. Το 1968 ορίστηκε διευθυντής Πρωτοκόλλου, στη συνέχεια έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, την οποία χαρακτήριζε "κυβέρνηση" της ΔΟΕ.

Από το 1974 έως το 1978 διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΔΟΕ. Το 1977 η ισπανική κυβέρνηση τον διόρισε πρέσβη της χώρας στη Μόσχα. Η πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Ένωσης έμελλε να αποτελέσει το σημαντικότερο σταθμό στην πορεία του Σάμαρανκ στο ολυμπιακό κίνημα. Το 1980, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Μόσχα, ο Σάμαρανκ εξελέγη πρόεδρος της ΔΟΕ, στις 16 Ιουλίου, αντικαθιστώντας τον λόρδο Κιλάνιν.

Αναμορφωτής του σύγχρονου ολυμπιακού κινήματος, ο Σάμαρανκ αποχώρησε από την προεδρία στη Σύνοδο της ΔΟΕ, που έγινε στη Μόσχα το 2001, ενώ στη θέση του εξελέγη ο Βέλγος Ζακ Ρογκ. Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ υπήρξε επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και επικεφαλής του Ολυμπιακού Μουσείου της Λοζάνης.

Με 21 χρόνια θητείας στην ηγεσία της ΔΟΕ, υπήρξε ο 2ος μακροβιότερος πρόεδρός της, αφού μόνο ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν έμεινε μεγαλύτερο διάστημα στην ίδια θέση (1896-1925). Το 1991 τιμήθηκε από τον Βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος του απένειμε τον τίτλο του Μαρκήσιου για την ενασχόλησή του με το Ολυμπιακό Κίνημα και τη βοήθεια που παρείχε για τη διοργάνωση από τη Βαρκελώνη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.

Από το 2001 αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας. Μπήκε στο νοσοκομείο της Λοζάνης στις 17 Ιουλίου του 2001, την ημέρα των 81 γενεθλίων του, «λόγω υπερβολικής κόπωσης». Τον Αύγουστο του 2001 παρουσιάστηκαν οξείες επιπλοκές από αρτηριακή υπέρταση, η οποία συνδεόταν με την τεράστια προσπάθεια πριν και μετά το συνέδριο της ΔΟΕ στη Μόσχα. Τον Δεκέμβριο του 2007, εισήχθη στο νοσοκομείο της Μαδρίτης, μετά από αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Γόνος πλούσιας καταλανικής οικογένειας, έκανε δύο παιδιά με τη σύζυγό του, Μαρία Τερέζε Σάλισακς-Ρόουι (απεβίωσε το 2000), τη Μαρία Τερέζε και τον Χουάν Αντόνιο Τζούνιορ, ο οποίος έχει εκλεγεί μέλος της ΔΟΕ από τον Ιούλιο του 2001.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου