Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Στον αέρα φέτος η πυρόσβεση


Η πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδος της τελευταίας 12ετίας θα είναι αυτή που έρχεται για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, καθώς για πρώτη φορά καλείται να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού με τόσο μικρή δύναμη προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνιμο προσωπικό θα είναι φέτος μειωμένο κατά 30% σε σχέση με πέρυσι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετέχουν μόνιμοι, έμπειροι πυροσβέστες στις κατασβέσεις δασικών πυρκαγιών καθώς…δεν θα συμπληρώνονται ούτε καν οι βάρδιες!

Η αντιπυρική περίοδος αρχίζει ουσιαστικά στις 15 Μαΐου, με περιπολίες σε ευαίσθητες περιοχές ενώ από την 1η Ιουνίου το αντιπυρικό πλάνο μπαίνει σε απόλυτη εφαρμογή. Ήδη έχουν προσληφθεί οι εποχικοί για το φετινό καλοκαίρι. Πρόκειται για τους 127 εποχικούς που έχουν ήδη παρουσιαστεί και θα επανδρώσουν τα περιπολικά που επανδρώνουν κάθε χρονιά, που είναι 14 για τον Πύργο και τα κλιμάκια Ολυμπίας και Κρεστένων. Από αυτούς, 31 θα είναι στον Πύργο, 43 στην Ολυμπία και 53 στην Κρέστενα.

Η λιγότερη δύναμη που υπήρξε ποτέ…

Αυτό που προβληματίζει έντονα την διοίκηση της Π.Υ Πύργου είναι η μικρή δύναμη μόνιμων, έμπειρων πυροσβεστών. Όπως τόνισε, μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο διοικητής της Π.Υ Πύργου Θοδωρής Γεωργιόπουλος, «η Π.Υ Πύργου έχει 53 άτομα σαν οργανική δύναμη. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 55 ωστόσο 10 από αυτούς έχουν υποβάλλει το τελευταίο δίμηνο αιτήσεις αποστρατείας και οι περισσότεροι βρίσκονται ήδη σε άδεια πριν την συνταξιοδότηση.

Από τους 45 που απομένουν, 3 είναι υπηρεσία γραφείου και δεν κάνουν μάχιμη υπηρεσία. Στους 42 που απομένουν, περιλαμβάνονται και 5 αποσπασμένοι. Από αυτούς, οι 3 έφυγαν γιατί κόπηκε η απόσπαση. Απομένουν 39 άτομα και ήδη υπάρχουν 4 ακόμη άτομα τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να φύγουν, να αποστρατευτούν, κάτι που ίσως έχει γίνει μέχρι την αρχή του καλοκαιριού, καθώς έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Αυτούς προσπαθούμε να τους κρατήσουμε σχεδόν παρακαλώντας τους μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ δύσκολο. Θα μείνουμε 35 άτομα, είμαστε 30% κάτω. Η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Είμαστε σε επικοινωνία με το αρχηγείο αλλά δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά. Αυτό είναι ένα γενικό φαινόμενο σε όλη την Πυροσβεστική. Αλλά σε εμάς είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα. Δεν έχει υπάρξει άλλη χρονιά που το προσωπικό να είναι τόσο κάτω από την κατανομή της δύναμης, πάντα ήταν στον αριθμό της κατανομής ή και λίγο παραπάνω».

Μικρές ελπίδες γεννούν οι μεταθέσεις που θα βγουν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Από αυτές ένα μικρό ποσοστό είναι εκτελεστέες μέσα στο καλοκαίρι και γίνεται προσπάθεια μήπως προστεθεί κάποιος στην δύναμη.

Οριακά οι βάρδιες…

Με την υπάρχουσα δύναμη, όπως διαμορφώνεται, σε περίπτωση φωτιάς, δεν θα υπάρχει μόνιμος στην φωτιά. Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο όσον αφορά την δυνατότητα που θα έχει η Π.Υ Πύργου. Όπως εξηγεί ο κ. Γεωργιόπουλος αλλά και ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας Νίκος Νικολακόπουλος, «το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι δεν μπορούν να σταλούν αυτοκίνητα σε πυρκαγιές με μονίμους, όπως γινόταν τα άλλα χρόνια, οι οποίοι θα μπορούσαν να κατευθύνουν πιο καλά το έργο της πυρόσβεσης, τους εποχικούς ως τομεάρχες.

Θα βγαίνουν μόνο οι αξιωματικοί, ο διοικητής και ο υποδιοικητής. Και αυτό γιατί όταν στην βάρδια θα είναι 5 άτομα χρειάζονται 3 τουλάχιστον μην τύχει φωτιά στην πόλη ή στα χωριά. Οι άλλοι δύο, ο ένας θα είναι τηλεφωνητής και ο άλλος για να μεταφέρει νερό στην φωτιά. Οι δυνατότητες είναι πολύ μικρές».



Παράλληλα, αδιευκρίνιστο παραμένει το που θα εγκατασταθούν την φετινή αντιπυρική περίοδο τα PZL αεροσκάφη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται πιθανό να εγκατασταθούν στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και όχι στου Επιταλίου. Σύμφωνα πάντως με την Πυροσβεστική, επιχειρησιακά είναι καλύτερα να βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Επιταλίου όπου είναι πιο κοντά στον ορεινό όγκο του νομού.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αν υπάρχουν πτήσεις της αεροπορίας σε εξέλιξη, δεν μπορούν να απογειωθούν παρά όταν προσγειωθούν τα αεροσκάφη της αεροπορίας. Αυτό θα σημαίνει χάσιμο χρόνου, και ο χρόνος είναι πολύτιμος ιδιαίτερα στα πρώτα λεπτά της φωτιάς…

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ Πέλυ Μπεβούδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου