Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Της απαγόρευσαν την είσοδο στις ΗΠΑ!

Στη ΛΕΝΑΣ ΠΑΓΩΝΗ, δημοσιογράφου της Ελευθεροτυπίας

Να τι ακριβώς γράφει η ίδια:
Για τις ΗΠΑ αναχωρεί σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης, ο οποίος θα έχει επαφές στη Ν. Υόρκη και το Σικάγο με την ελληνική ομογένεια, σε μια εποχή ευαίσθητη για τη χώρα μας, μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Κανονικά ήταν να ταξιδέψω κι εγώ με τον υφυπουργό ως απεσταλμένη της «Ε».

Αλλά ατύχησα! Στην περίπτωσή μου (δημοσιογράφος διαπιστευμένη και στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στο υπουργείο Εξωτερικών, που ταξιδεύω ανενόχλητα με επίσημες αποστολές, χρόνια τώρα, και στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο) διαψεύστηκε έμπρακτα ότι καταργήθηκε επιτέλους και για τους Ελληνες η βίζα για τις ΗΠΑ, όπως, θυμίζουμε, διατυμπανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση Ομπάμα - Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον. Και τελετουργικά στην Αθήνα, από τον Αμερικανό πρέσβη Ντ. Σπέκχαρντ, στις 5 Απριλίου, ημερομηνία εφαρμογής της συμφωνίας, όταν πήγε ο ίδιος στο αεροδρόμιο για να γιορτάσει το γεγονός.

Η περιπέτειά μου ξεκίνησε πριν από ένα μήνα, όταν έκανα αίτηση στο εδώ αμερικανικό προξενείο να ανανεωθεί η δημοσιογραφική μου βίζα (τύπου Ι) και την οποία είχα στο παρελθόν αλλά έληγε και είναι απαραίτητη για δημοσιογραφικές αποστολές.

Ανεξάρτητα από την απλή τουριστική βίζα, που έχω και λήγει το 2015.

Κι εδώ αρχίζει το... θρίλερ.

Η υποπρόξενος Loren Murad, μια μέρα μετά την κατάθεση της αίτησης, μου έστειλε να συμπληρώσω κείμενο που ζητούσε περισσότερες πληροφορίες για το «who is who» μου. Το έκανα κι αυτό και όταν ρώτησα γιατί, η απάντηση ήταν «τεχνικοί λόγοι».

Από τότε ώς σήμερα, που ματαιώθηκε το ταξίδι μου, μου επεστράφη το διαβατήριο, χωρίς τη βίζα και καμιά απολύτως εξήγηση.

Το γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών επικοινώνησε με την αμερικανική πρεσβεία για την περίπτωσή μου πριν από το Πάσχα, όπως επίσης και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

Η προτροπή τους ήταν να περιμένουμε κι εύχονταν όλα να πάνε καλά κι ότι μάλλον πρόκειται για τεχνική εμπλοκή, που θα διευθετηθεί εγκαίρως.

Ο Αμερικανός πρέσβης κ. Σπέκχαρντ, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά, είπε ότι χειρίζεται ο ίδιος την υπόθεση αλλά δεν έχει περιθώρια παρέμβασης διότι βρίσκεται το θέμα στην Ουάσιγκτον, στο Homeland Security (το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, που ιδρύθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου).

«Γιατί; Ποια είναι η αιτία; Αυτή η συμπεριφορά είναι ενοχλητική και προσβλητική, με εμποδίζει να ταξιδεύω όπου θέλω κι όταν θέλω, περιορίζει την ελευθερία μου και την άσκηση της δημοσιογραφικής δραστηριότητάς μου», του είπα.

Ηταν πολύ ευγενής και καθησυχαστικός στη συνομιλία μας.

Πιστεύω, είπε, ότι θα ξεπεραστεί και με διαβεβαίωσε ότι δεν είμαι σε καμία... επικίνδυνη λίστα.

Και γιατί να είμαι, δηλαδή;

Από τότε σιγή μέχρι τώρα.

Το Γραφείο Τύπου της πρεσβείας σηκώνει... τα χέρια ψηλά, δηλώνει αναρμοδιότητα να επέμβει και η απάντηση από το γραφείο της υποπροξένου είναι μονίμως η ίδια: «Η υπόθεσή σας εκκρεμεί».

Κι όταν πρότεινα να εγκαταλείψουμε τη δημοσιογραφική βίζα, που εκκρεμεί για άγνωστους λόγους, και να ταξιδέψω απλά με την τουριστική βίζα, που όπως όλοι έχω κι εγώ, η απάντηση ήταν: «Μην το επιχειρήσετε, αφού το θέμα σας βρίσκεται σε εκκρεμότητα μπορεί να σας μπλοκάρουν στην είσοδο του αεροδρομίου»!

Δεν το διακινδύνευσα, βέβαια. Αντε να αποδείξεις σε αμερικανικό αεροδρόμιο ότι δεν είσαι... ελέφαντας...

Και στο κάτω κάτω το πρόβλημα δεν είναι ένα ταξίδι λιγότερο ή περισσότερο. Είμαστε χορτάτοι απ' αυτά. Είναι όμως πρόβλημα ο περιορισμός της ελευθερίας να κινούμαστε σε όποιο μέρος της Γης μας κάνει κέφι.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, ΛΕΝΑΣ ΠΑΓΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου