Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

Σας ευχόμαστε Υγεία, Προκοπή και ΕΙΡHNH.

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010

Επιβλητική η Εθνική Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της έας Υόρκης


Χιλιάδες ομογενείς γέμισαν την Πέμπτη Λεωφόρο, το απόγευμα της Κυριακής, ανεμίζοντας γαλανόλευκες σημαίες, ζητωκραυγάζοντας υπέρ της Ελλάδος και επευφημώντας τους εύζωνες από τη γενέτειρα κατά την επιβλητική Παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η παρουσία των ομογενών ήταν αξιοθαύμαστη παρά την απότομη αλλαγή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και συννεφιά για την οποία οι μετεωρολογικές προβλέψεις κατά τις προηγούμενες ημέρες έκαναν λόγο για πιθανότητα ελαφράς βροχόπτωσης.


Η φετινή Παρέλαση ήταν μια δυνατή απόδειξη της συμπαράστασης της Ομογένειας στη δοκιμαζόμενη από οικονομική κρίση γενέτειρα. Συγχρόνως, έστειλε μήνυμα προς όλους ότι η ελληνική ομογένεια είναι ενωμένη, δυνατή και έτοιμη να πράξει το καθήκον της, προβάλλοντας τις ελληνικές αξίες και τις δυνατότητες της φυλής.

Την παρουσία της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη και γενικότερα στις ΗΠΑ έκανε περισσότερο εμφανή η συμμετοχή των ευσταλών ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, που ήλθαν από τη γενέτειρα και απέσπασαν τον ενθουσιασμό και τα χειροκροτήματα όχι μόνο των ομογενών, αλλά και των ξένων που παρακολούθησαν την Παρέλαση.

Για άλλη μια χρονιά, φέτος δόθηκε στην ελληνική Ομογένεια της τριπολιτειακής περιοχής, Νέας Υόρκης, Νέας Ιερσέης και Κονέκτικατ, και όχι μόνο, το δικαίωμα να προβληθεί και στην υπόλοιπη Αμερική από το τηλεοπτικό «Κανάλι 9», το οποίο έκανε για περισσότερο από δύο ώρες ζωντανή μετάδοση της Παρέλασης από την Πέμπτη Λεωφόρο, με κύριο παρουσιαστή τον ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφο, Ερνι Ανάστο και την Νικόλ Παταλίδη.

Η Παρέλαση άρχισε με το τιμητικό μπατάλιο, επικεφαλής του οποίου ήταν άνδρες και Φιλαρμονική της Αστυνομίας Νέας Υόρκης, καθώς και η παλαιά οργάνωση «Αγιος Παύλος» των Ελληνοαμερικανών Ορθοδόξων Αστυνομικών. Στο ίδιο αυτό τμήμα ακολουθούσαν οι βετεράνοι και αμέσως μετά το πανό της οργανώτριας της Παρέλασης Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, ήταν οι φετινοί τελετάρχες.

Από αριστερά, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν. Υόρκης Δημήτριος Καλαμαράς, τηλεπαρουσιαστής Έρνι Ανάστος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης και ο Συνταγματάρχης Μάθιου Μπόγδανος.

Τιμώμενα πρόσωπα ήταν ο γνωστός από τις αναζητήσεις που έκανε για τον εντοπισμό και την επιστροφή στο λεηλατηθέν κατά τον πόλεμο του Ιράκ μουσείο της Βαγδάτης, πολλών αρχαιοτήτων, Ελληνοαμερικανός συνταγματάρχης Μάθιου Μπόγδανος, ο ομογενής τηλεπαρουσιαστής των ειδήσεων στο δίκτυο της «Fox», από το «Κανάλι 9» της Νέας Υόρκης, Ερνι Ανάστος, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ και οι Ομογενείς Πρόσκοποι.

Μαζί τους στο ίδιο τιμητικό μπατάλιο και πριν από τους εύζωνες ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, στελέχη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων και της υπ' αυτήν Επιτροπής Παρέλασης, Αμερικανοί επίσημοι και οι επίσημοι αντιπρόσωποι της ελληνικής Βουλής. Φέτος η Βουλή απέστειλε αντιπροσωπεία από τους βουλευτές Ελπίδα Τσουρή, Χρυσή Αράπογλου, Ιωάννη Διαμαντίδη, Ιωάννη Τραγάκη, Σπύρο Ταλιαδούρο, Γρηγόρη Ψαριανό και Κυριάκο Βελόπουλο. Παρών ήταν επίσης, και ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Χρήστος Πατσαλίδης.

Ολοι οι επίσημοι, λίγα λεπτά νωρίτερα, συμμετείχαν στην καθιερωμένη δεξίωση στο ξενοδοχείο «Πιέρ».

Οι Ελληνοαμερικανίδες μητέρες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση και μεταλαμπάδευση των παραδόσεων και συμμετείχαν στην παρέλαση με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Αριστερά σε πρώτο πλάνο διακρίνονται οι τρεις γενιές.

Οπως και τις προηγούμενες χρονιές, ο περισσότερος κόσμος είχε συγκεντρωθεί στο πρώτο τρίτο της όλης διαδρομής της Παρέλασης, όπου βρισκόταν και η εξέδρα των επισήμων, κοντά στην οποία είχαν στηθεί και οι άλλες εξέδρες για τους κατόχους ειδικών προσκλήσεων.

Φέτος, η επίσημη εκκίνηση του πρώτου Κλιμακίου της Παρέλασης έγινε από την 64η Οδό, επί της Πέμπτης Λεωφόρου, μετά από τις περικοπές που επέβαλε η Αστυνομία της Νέας Υόρκης σε όλες ανεξαιρέτως τις παρελάσεις στην πόλη.

Νωρίς το πρωί, τελέστηκε η επίσημη Δοξολογία πριν από την Παρέλαση, στον αρχιεπισκοπικό ιερό ναό της Αγίας Τριάδος του Μανχάταν, στην οποία προσήλθαν και οι επίσημοι. Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, συμπαριστάμενος από τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελο και τον Επίσκοπο Τρωάδος κ. Σάββα.

Επίσης, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε μνημόσυνο για τη συμπλήρωση πέντε ετών από την εκδημία του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου, καθώς επίσης και τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο για τον πρόεδρο Κουρίδη, Γενικό Νομικό Σύμβουλο της Αρχιεπισκοπής επί μισό και πλέον αιώνα.

Στον έμπροσθεν της Ωραίας Πύλης χώρο, είχαν πάρει θέσεις οι εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην ομιλία του εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους παρευρισκόμενους επισήμους εξ' Ελλάδος και τους λοιπούς παράγοντες και ιδιαίτερα στους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, τονίζοντας ότι και κατά την κηδεία του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου ήταν παρόντες.

Μιλώντας στο εκκλησίασμα, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η τόλμη και η γενναιότητα των ηρώων του 1821 οδήγησαν στην ανάσταση του Εθνους. Σήμερα -πρόσθεσε-, είναι ημέρα γενναιότητας και ανάστασης».

Εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κούβελης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στον εορτασμό της Ομογένειας, τονίζοντας ότι εδώ στη Νέα Υόρκη είναι «η καρδιά του Ελληνισμού».

Μετέφερε επίσης τις ευχές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και της κυβερνήσεως, επισημαίνοντας ότι «ο εορτασμός έχει διπλό νόημα: Να θυμόμαστε και να τιμούμε τους ήρωες της Εθνεγερσίας του 1821 και τους αγώνες τους» και ότι «στις δύσκολες περιστάσεις οι Ελληνες συσπειρώνονται παντού στον Κόσμο για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες της γενέτειρας». Ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα με ξεχωριστή ομορφιά όσο λίγες χώρες στον κόσμο» και πως «οι ομογενείς μεγαλουργούν και έχουν μεράκι». Συμπλήρωσε δε, πως «έχουμε δύσκολη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά μπορούμε να βάλουμε σπόρους για μία σπουδαία Ελλάδα».

Ο κ. Κουβέλης είπε ότι «με την στήριξη και της Ομογένειας η Ελλάδα θα βρει το δρόμο της. Θα πάμε γερά μπροστά όλοι μαζί».

Στο τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κάλεσε όλο το εκκλησίασμα να ψάλλει τον εθνικό ύμνο της Ελλάδος αναφωνώντας «Ζήτω η Ελλάς» και «Ζήτω η Αμερική».

Πηγή: Εθνικός Κηρυξ,Του Σταύρου Μαρμαρινού, ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου