Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Με επιταγή το μεροκάματο κατ΄ οίκον

Ρύθμιση στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες οικογενειακής φροντίδας, μικροεπισκευές, ιδιαίτερα μαθήματα κ.ά.

Με επιταγές παροχής υπηρεσιών (με στόχο την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής) θα πληρώνεται εφεξής το οικόσιτο προσωπικό και όχι μόνο. Η προωθούμενη ρύθμιση αφορά και τις υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (καθαριότητα), κηπουρικές εργασίες, μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες, υπηρεσίες φύλαξης, ιδιαίτερων μαθημάτων, φύλαξη και μεταφορά παιδιών κ.ά.

Ειδικότερα με τη ρύθμιση- η οποία έχει ενταχθεί στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο- θεσμοθετείται τρόπος ασφάλισης του οικόσιτου προσωπικού μέσω ειδικών διπλότυπων επιταγών συγκεκριμένης χρηματικής αξίας στην οποία συμπεριλαμβάνονται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου, το ποσό της εργοδοτικής εισφοράς καθώς και το ποσό της εισφοράς του εργαζομένου υπέρ του οικείου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Δύναται να διατίθενται στον εργοδότη από τα κατά τόπους υποκαταστήματα των Φορέων, από τα συνεργαζόμενα με τους Φορείς τραπεζικά υποκαταστήματα, με καταβολή του οικείου ποσού.

Διπλότυπη επιταγή
Οι επιταγές παροχής υπηρεσιών μεταβιβάζονται ονομαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζομένους ως καταβολή για την αμοιβή της παρασχεθείσης εργασίας και, στη συνέχεια, εξοφλούνται από τους προαναφερόμενους Φορείς διαθέσεως με καταβολή του αντίστοιχου ποσού, αφού προηγουμένως παρακρατηθούν οι αναλογούσες εισφορές εργοδότη- εργαζομένου. Οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές και το καθαρό ποσό αναγράφονται στη διπλότυπη επιταγή, εκ των οποίων το πρώτο τμήμα φυλάσσεται από τον φορέα που εξοφλεί, το δε δεύτερο φυλάσσεται από τον εργοδότη. Επίσης με το ίδιο νομοσχέδιο:

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ. Προβλέπεται από την 1.1.2011 αναστολή της σύνταξης ή των συντάξεων στις εξής περιπτώσεις: «Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή θανάτου φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Δημοσίου, πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό, των ΝΠΔΔ και του ΝΑΤ, που αναλαμβάνουν μισθωτή εργασία ή απασχολούνται αυτοτελώς, υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:

α)Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, σε περίπτωση συρροής.

β)Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των ακαθάριστων κύριων συντάξεων, σε περίπτωση συρροής, που υπερβαίνει τα τριάντα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά, καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%. Σε περίπτωση συρροής συντάξεων, η μείωση γίνεται στο ποσό της μεγαλύτερης κύριας σύνταξης και εφόσον αυτό δεν επαρκεί, το υπόλοιπο ποσό περικόπτεται από την αμέσως επόμενη ή επόμενες σε ύψος κύριες συντάξεις. Ειδικότερα, για τους δικαιούχους κατωτάτων ορίων συντάξεων η σύνταξή τους περιορίζεται στο οργανικό ποσό, όπως αυτό προκύπτει από τα ασφαλιστικά δεδομένα, για όσο διάστημα διαρκεί η μισθωτή εργασία ή η αυτοαπασχόληση. Εάν το οργανικό ή τα οργανικά ποσά, σε περίπτωση συρροής συντάξεων, υπερβαίνουν τα προαναφερόμενα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, τότε τα ποσά αυτά περικόπτονται ως ανωτέρω. Στους ανωτέρω περιορισμούς υπάγονται και οι συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν εργασία για την οποία δεν υπόκεινται σε υποχρέωση ασφάλισης στο ΙΚΑΕΤΑΜ ή άλλο φορέα και η ασφάλισή τους είναι προαιρετική, καθώς και οι συνταξιούχοι που καταλαμβάνουν θέση στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχου λόγω γήρατος ή θανάτου, χωρίς αναστολή της σύνταξης, ο αντίστοιχος χρόνος ασφάλισης δεν λαμβάνεται υπόψη για την προσαύξηση της σύνταξης ή για τη θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος από άλλο φορέα. Ο συνταξιούχος δικαιούται να ζητήσει και ο ίδιος την αναστολή της συντάξεως. Ο υπολογισμός για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης γίνεται με ποσοστό 1,714% επί του ποσού που έχουν καταβληθεί εισφορές, το οποίο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε έτος συντάξιμης υπηρεσίας ή 300 ημέρες εργασίας, που θα πραγματοποιηθούν μετά την αναστολή της σύνταξης.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Σε υποχρεωτική δεύτερη ασφάλιση οδηγούνται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι ασκούν δεύτερη εργασία. Σύμφωνα με τις διατάξεις, «στην ασφάλιση του κλάδου κύριας σύνταξης του ΙΚΑΕΤΑΜ υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια οι δημόσιοι, δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι που έχουν ασφαλισθεί σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα μέχρι 31.12.92, οι οποίοι απασχολούνται σε εργασία ασφαλιστέα κατά την κείμενη νομοθεσία στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα που λογίζεται συντάξιμο σύμφωνα με τη νομοθεσία του Δημοσίου». Επίσης αναγκαστική μετάβαση στον ΟΑΕΕ προβλέπεται και για τμήμα των παλαιών ασφαλισμένων του ενιαίου φορέα επιστημόνων, ως εξής: «Οι μέχρι 31-12-1992 ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), εφόσον ασκούν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του Οργανισμού.

Πηγή: TA NEA, Ηλίας Π. Γεωργάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου