Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

Γονίδιο «ένοχο» για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ενα γονίδιο το οποίο «κρύβεται» πίσω από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, την πιο συχνή αιτία τύφλωσης ηλικιωμένων ατόμων στον δυτικό κόσμο, ανακάλυψαν ερευνητές του Massachusetts General Hospital (Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη). Οι επιστήμονες μελέτησαν περί τους 1.000 ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας και εντόπισαν σημαντική σύνδεση μεταξύ μιας μεταλλαγμένης μορφής του γονιδίου LΙΡC και της πάθησης.

Το συγκεκριμένο γονίδιο ρυθμίζει επίσης την αποκαλούμενη «καλή» χοληστερόλη, ΗDL, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιοπαθειών και των εγκεφαλικών επεισοδίων μειώνοντας τον κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences», αφού «σάρωσαν» το γονιδίωμα 979 ασθενών με εκφύλιση ωχράς κηλίδας προχωρημένου σταδίου καθώς και 1.709 ατόμων χωρίς τη συγκεκριμένη οφθαλμική πάθηση.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μπέντζαμιν Νιλ, «τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν διαφορετικά βιολογικά μονοπάτια από αυτά που είχαν εντοπιστεί ως σήμερα, προσφέροντας νέους δρόμους για την πρόληψη και τη θεραπεία της ασθένειας».
Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού και η εκφύλισή της μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης μέσα χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από δύο μήνες ως τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου