Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

Σας ευχόμαστε Υγεία, Προκοπή και ΕΙΡHNH.

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

Αλμούνια: H ελληνική κρίση «έπιασε την Ευρώπη στον ύπνο»

Ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίμ Αλμούνια έκανε σήμερα λόγο για έλλειψη προετοιμασίας και για βραδύτητα αντίδρασης των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στην κρίση που δημιουργήθηκε με αφορμή τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα της Ελλάδας.

«Δεν υπήρξαμε επαρκώς προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια κρίση», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό της Ισπανίας Cadena Ser.

Από την αρχή του έτους η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε «παίρνοντας την μπάλα και αλλάζοντας πάσες, αλλά χωρίς να βάλει γκολ», τόνισε.

«Από τις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα που διακηρύχθηκε η στήριξη της Ελλάδας, μέχρι τις τελευταίες ημέρες που γίνεται πραγματική διαπραγμάτευση ενός προγράμματος προσαρμογής με χρηματοδότηση, πέρασαν δυόμιση μήνες, δηλαδή μία αιωνιότητα για μία κατάσταση σαν κι' αυτήν», παρατήρησε ο Ισπανός επίτροπος και συνέχισε:

«Πρόκειται για μία κατάσταση που θα μπορούσε να προκύψει θεωρητικά, κανείς όμως δεν είχε προβλέψει ότι θα μπορούσε να προσλάβει τέτοια ένταση ξεκινώντας από την κρίση μιας χώρας (της Ελλάδας), η οποία δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2% της οικονομίας της ζώνης του ευρώ».

Ο Χοακίν Αλμούνια είπε ακόμα ότι οι δισταγμοί της Γερμανίας θα μπορούσαν να είναι κατανοητοί: «Υπάρχουν γερμανικά επιχειρήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν, δηλαδή ότι στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης (...) δεν μπορούμε να βοηθήσουμε μια χώρα που δεν είναι σε θέση να καταδείξει πως αίρεται στο ύψος των ευθυνών της και πως παίρνει στα σοβαρά το πρόβλημά της», επισήμανε.

Τέλος παρατήρησε ότι σε μία τέτοια κρίση σαν τη σημερινή, οι αγορές γίνονται «πιο μυωπικές» και «δεν διακρίνουν τις λεπτομέρειες», με αποτέλεσμα να κάνουν πιο δύσκολη τη διάκριση ανάμεσα στην Ελλάδα η οποία «έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα» και χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία.

ΠΙΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου