Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Η ΕΟΕ αποφάσισε λίφτινγκ

Tου Μουσείου των Σύγχρονων
Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία


Εστω και με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την αναδιοργάνωση του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Το κτίριο που στεγάζει σήμερα το Μουσείο έχει ηλικία 40 ετών και έχει εγκαινιαστεί το 1972. Οι δυνατότητές του έχουν περιοριστεί και οι συλλογές του έχουν να ανανεωθούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 και μόνο οι δάδες από της Λαμπαδηδρομίες των τελευταίων αγώνων έχουν συμπεριληφθεί στην έκθεση.

Οι εργασίες αναμόρφωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το περασμένο φθινόπωρο έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες στο Μουσείο ώστε ο χώρος να καταστεί και πάλι λειτουργικός, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του σκοπού που υπηρετεί. Αρχιτέκτονας - μηχανικός έχει αναλάβει το έργο, και εκπονεί τη μελέτη. Θα γίνει αναθεώρηση του εκθεσιακού προγράμματος, με στόχο την ανάδειξη πολλών αντικειμένων που μέχρι σήμερα, δεν είχαν την καλύτερη δυνατή προβολή στο Μουσείο. Το κτίριο στο μέσον του διαθέτει αίθριο, που είναι πιθανό να «θυσιαστεί» ώστε να κερδηθούν οι επιπλέον χώροι που απαιτούνται για να εκτεθούν αντικείμενα που έχουν συγκεντρωθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1992 και τη Βαρκελώνη, από τους οποίους εκτίθενται -και όχι με τον καλύτερο τρόπο- μόνο οι δάδες από την λαμπαδηδρομία. Στους χώρους της έκθεσης είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθούν και μεγάλα video wall (βίντεο - γουόλ), τα οποία θα προβάλλουν και σχετικές εικόνες με τα εκθέματα και τους Αγώνες. Οι εργασίες πιθανότατα να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2010.
Πότε δημιουργήθηκε
Το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, είναι το δεύτερο στον κόσμο, μετά από αυτό της Λοζάννης που βρίσκεται η έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και ιδρύθηκε στην Ολυμπία το 1961. Εμπνευστής του ήταν ο φίλαθλος, φιλότεχνος και φιλοτελιστής Γεώργιος Παπαστεφάνου - Προβατάκις. Τότε στεγάστηκε στο παλιό οίκημα του πρώην Δημοτικού Σχολείου της Ολυμπίας, που αγόρασε μαζί με το οικόπεδο ο ιδρυτής του, σε διαμορφωμένο χώρο 82 τ.μ. Το Μουσείο έφερε την ονομασία «Αθλοφιλοτελικό Ολυμπιακό Μουσείο». Με επιστολή του ιδρυτή στον τότε Διάδοχο Κωνσταντίνο γνωστοποίησε την επιθυμία του να δωρίσει το Μουσείο με τις συλλογές του στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, καθόσον πίστευε ότι ήταν το μόνο κατάλληλο Νομικό Πρόσωπο για να περιβάλει το Μουσείο με την απαιτούμενη στοργή για την εξυπηρέτηση του Ολυμπιακού ιδεώδους. Αυτό έγινε πράξη στις 28 Μαρτίου 1964, με το Γεώργιο Παπαστεφάνου να διορίζεται και διευθυντής του Μουσείου. Το 1968 άρχισαν εργασίες κατασκευής νέου κτιρίου, που θα στέγαζε το Μουσείο και στις 27 Ιουλίου 1972 εγκαινιάσθηκε το καινούργιο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, επιφάνειας 400 τ.μ., το οποίο και τέθηκε υπό την αιγίδα της Εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ, Γιάννης Σπυρούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου