Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

‘Eνα εκατομμύριο επιβάτες φέτος στο Κατάκολο

Νέα δεδομένα για τον τουρισμό

Μεγάλες προσδοκίες στον τομέα της κρουαζιέρας και του τουρισμού γενικότερα, δημιουργούν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στην προχθεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Η άρση του καμποτάζ και η κατάργηση των τελών αεροδρομίων, δείχνει πως η Κυβέρνηση στηρίζει πλέον τις ελπίδες της για ανάκαμψη στην βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Αλλάζουν τα δεδομένα και για το Κατάκολο, εφόσον οι φορείς κινηθούν έξυπνα, καθώς μετά τον Πειραιά και το Ηράκλειο, μαζί με την Κέρκυρα, μπορούν να αποτελέσουν λιμάνια έναρξης και τερματισμού κρουαζιέρας. Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της «Πρώτης» της 12ης Απριλίου, με τίτλο «Ελπίδες στην άρση του καμποτάζ» όπου γινόταν αναφορά στα οφέλη για το επίνειο του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας.

Τέλη Μαΐου η άρση
Οπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, από το Μέγαρο Μουσικής που πραγματοποιήθηκε η ΓΣ του ΣΕΤΕ, η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα θα γίνει μέχρι το τέλος Μαΐου και αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ έχει ήδη συσταθεί η Επιτροπή που εξετάζει το θέμα υπό το ΥΠΟΙΑΝ. «Μέχρι το τέλος Μαΐου θα κάνουμε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε άμεσα να προχωρήσουμε στην άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα. Το θέτω ως όριο για τα εμπλεκόμενα υπουργεία για να μη χάσουμε και αυτή την κρίσιμη για την Ελλάδα σεζόν. Ναι, είμαστε αποφασισμένοι και αυτό να προχωρήσει μετά από 6 χρόνια μεγάλης διαφήμισης και μηδενικής αποτελεσματικότητας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. «Αν θέλουμε τουρισμό όλο τον χρόνο πρέπει να προχωρήσουμε και σε σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές και σε αλλαγές νοοτροπίας. Πάρτε για παράδειγμα το καμποτάζ. Εδώ και χρόνια έχουμε χάσει πολύτιμο έδαφος στη ραγδαία ανάπτυξη της διεθνούς κρουαζιέρας», και προσέθεσε «απαξιώνοντας, μάλιστα το στρατηγικό μας πλεονέκτημα, που είναι η στρατηγική μας θέση στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το ελληνικό αρχιπέλαγος με τα εκατοντάδες νησιά. Απαξιώνοντας ακόμα και τη ναυτική μας παράδοση και ισχύ ανά τον κόσμο» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, δείχνοντας πως η Κυβέρνηση στηρίζει τις ελπίδες της για ανάπτυξη στη χώρα πάνω στην βαριά βιομηχανία του τουρισμού.

Τα οφέλη
Ανάμεσα στα πολλά οφέλη από την κίνηση αυτή για τη χώρα είναι πρωτίστως τα έσοδα που μπορούν να ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Η δραστηριοποίηση παράλληλων τουριστικών επιχειρήσεων με πολλαπλασιασμό των θέσεων εργασίας, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την ανάπτυξη της χειμερινής κρουαζιέρας, η ανάπτυξη νέων ελληνικών προορισμών για την κρουαζιέρα και, επομένως, καλύτερη κατανομή των οφελών στην περιφέρεια, η σημαντική αύξηση εσόδων για τον ξενοδοχειακό κλάδο κυρίως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης από προγράμματα πριν και μετά την κρουαζιέρα, η σημαντική διεθνής προβολή της Ελλάδας από τις εταιρείες της κρουαζιέρας και της πελατείας τους.

Για τους ναυτικούς
Καθώς είναι γνωστή η στάση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για το θέμα αυτό, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε μέτρα που αφορούν τους ναυτικούς με αναβάθμιση της εκπαίδευσής τους για να καταστούν ελκυστικοί στην αγορά εργασίας, την προώθηση Ελλήνων ναυτικών σε θέσεις ευθύνης στις εταιρείες κρουαζιέρας μέσω κυβερνητικών φορέων, την ένταξη των εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια σε πρόγραμμα επιδότησης, το οποίο καταρτίζεται αυτή την περίοδο και θα είναι αντίστοιχο με αυτό που έχει σήμερα ο ΟΑΕΔ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Κέρδη 1,16 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το όφελος για τη χώρα από την κατάργηση της υπάρχουσας νομοθεσίας θα είναι της τάξης των 1,16 δισ. ευρώ ετησίως. Ποσό που θα αντιστοιχούσε και με τη δημιουργία 15.000 νέων θέσεων εργασίας. Στη μελέτη Contribution of Cruise Tourism to the Economies of Europe επισημαίνεται ότι το 2008 3,14 εκατ. επιβάτες επισκέφτηκαν τη Μεσόγειο. Οι πιο σημαντικές χώρες επιβίβασης είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 2008 την Ιταλία επισκέφθηκαν 4,99 εκατ. επιβάτες, την Ισπανία 3 εκατ. επιβάτες και την Ελλάδα 4,26 εκατ. επιβάτες. Να επισημάνουμε εδώ ότι το ίδιο έτος η επιβατική κίνηση των κρουαζιερόπλοιων μόνο στο Κατάκολο έφτασε τους 700.000 επιβάτες, ενώ φέτος θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Το μέλλον για το Κατάκολο
Βάσει των πλάνων των ναυτιλιακών εταιριών στο χώρο της κρουαζιέρας, το Κατάκολο διατηρείται ως προορισμός στο χάρτη για τα επόμενα χρόνια. Όμως την ώρα που ο ανταγωνισμός από τα άλλα λιμάνια δυναμώνει, το επίνειο του Πύργου, δεν μπορεί να παραμένει στην ίδια κατάσταση τα τελευταία είκοσι χρόνια και χωρίς ανάπτυξη των υποδομών. Η άρση του καμποτάζ δημιουργεί νέα δεδομένα και για το Κατάκολο, που σε βάθος διετίας μπορεί να προετοιμαστεί για να υποδεχθεί ως βάση, μικρότερα κρουαζιερόπλοια που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Μεσόγειο. Σε συνδυασμό με τα αεροδρόμια του Αράξου και της Ανδραβίδας, την ανάπτυξη των ξενοδοχειακών υποδομών και την δεδομένη εκμετάλλευση του brand name της Αρχαίας Ολυμπίας, μπορεί να δημιουργηθεί ένας ισχυρός αναπτυξιακός πυλώνας στην περιοχή της Ηλείας, στον τομέα του τουρισμού. Μετά τον Πειραιά και το Ηράκλειο, που με τις κατάλληλες επενδύσεις μπαίνουν δυναμικά στο χώρο, και μετά την άρση του καμποτάζ, δυναμική βάση της κίνησης έχουν το Κατάκολο και η Κέρκυρα. Ένα άλλο θετικό στοιχείο που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προκύψει άμεσα μετά την άρση του καμποτάζ, είναι το ότι θα υπάρχει δυνατότητα να ξεκινήσει κάποιος το ταξίδι του από το Κατάκολο και να επιστρέψει, εφόσον το δρομολόγιο του πλοίου είναι κυκλικό. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, όπως πληροφορούμαστε, δημιουργείται ένας ακόμα μικρότερης βέβαια έκτασης, τουριστικός πόλος για την δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ, Γιάννης Σπυρούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου