Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Τοπίο στην (ηφαιστιακή) «ομίχλη» με τις πτήσεις

Ματαιώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης το Σάββατο και την Κυριακή

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα που έχει προκληθεί με την παντελή σχεδόν έλλειψη αερομεταφορών στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, εξαιτίας της ηφαιστειακής στάχτης που συνεχίζει να εκλύεται από ηφαίστειο της Ισλανδίας και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να ταξιδέψουν, εκατοντάδες αεροπλάνα είναι καθηλωμένα στα αεροδρόμια, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε κεντρική και βόρεια Ευρώπη έχουν κλείσει, ενώ το συνολικό κόστος της ζημιάς για το τομέα των αερομεταφορών, υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθημερινά.

Η ηφαιστειακή στάχτη δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ελλάδα, αλλά η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και οι άλλες αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθούν από κοντά το φαινόμενο, για να αποφασίσουν αν θα κλείσουν και τον Ελληνικό εναέριο χώρο, αν χρειαστεί.

Το ηφαιστειακό νέφος, πάντως, βρίσκεται στη γειτονιά μας, καθώς πολλά αεροδρόμια της Ιταλίας έχουν κλείσει, ενώ για την Κυριακή έχουν ανασταλεί και οι πτήσεις προς το Βελιγράδι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από την Ελλάδα, πτήσεις εξωτερικού πραγματοποιούνται μόνο για τη Μεσόγειο, δηλαδή, Αλβανία, Τουρκία, Ισπανία, Κύπρο, Μέση Ανατολή και Αφρικανικές χώρες.
Από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας ανακοινώθηκε ότι για το Σάββατο έχουν ματαιωθεί 144 πτήσεις, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο αριθμός αυτός ενδέχεται αύριο να αυξηθεί.

Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί, η Aegean αναγκάστηκε να ματαιώσει για την Κυριακή 40 σκέλη πτήσεων εξωτερικού. Συγκεκριμένα ματαιώνονται όλες οι πτήσεις, από Αθήνα μετ΄ επιστροφής, για Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη (τόσο από Αθήνα, όσο και από Θεσσαλονίκη), Μιλάνο, Μόναχο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Βελιγράδι, Ντίσελντορφ (από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη), καθώς και οι πτήσεις από Θεσσαλονίκη για Στουτγάρδη.

Η διοίκηση της Aegean απευθύνει έκκληση στο επιβατικό κοινό που πρόκειται να ταξιδέψει σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, να μην πηγαίνει στο αεροδρόμιο, προκειμένου να αποφύγει την ταλαιπωρία και να ενημερώνεται, πρωτίστως, είτε από την ιστοσελίδα της εταιρίας στη διεύθυνση, www.aegeanair.com είτε από την ιστοσελίδα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών www.aia.gr, για την πτήση που τους ενδιαφέρει. Επίσης οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώνονται από τους διαδικτυακούς τόπους των αεροδρομίων της χώρας αναχώρησης.

Η Aegean με τακτικά δελτία τύπου ενημερώνει έγκαιρα για την κατάσταση των πτήσεων και επισημαίνει ότι παρά το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, πέρα και πάνω από τον έλεγχό της, προσπαθεί να εξυπηρετήσει με κάθε τρόπο τους επιβάτες που έχουν παραμείνει σε αεροδρόμια που δραστηριοποιείται, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και τους ευχαριστεί για την κατανόησή τους σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.
Ειδικότερα, για το Σάββατο ματαιώθηκαν 16.000 πτήσεις προς το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.

Στη Γαλλία τα τρία αεροδρόμια του Παρισιού, Ρουασί, Ορλί και Μπουρζέ, καθώς και άλλα έντεκα θα παραμείνουν το Σάββατο κλειστά έως τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Ο εναέριος χώρος του Βελγίου θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον έως τις 08.00 ώρα Ελλάδας της Κυριακής, λόγω του νέφους από τέφρα από την ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του

Η British Airways παρατείνει την ακύρωση των πτήσεων, την Κυριακή, για όλες τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Οι αεροπορικές αρχές έχουν κλείσει τον βρετανικό εναέριο χώρο έως τουλάχιστον τις 06.00 GMT την Κυριακή, λόγω του κινδύνου που δημιουργούν τα νέφη της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία.

Ο εναέριος χώρος της Σερβίας, του μεγαλύτερου τμήματος της Βοσνίας και του Μαυροβουνίου καθώς και τμήματα των αεροδιαδρόμων πάνω από τα διεθνή χωρικά ύδατα της Νοτίου Αδριατικής έκλεισαν και το μέτρο ισχύει από τις 1400 GMT το Σάββατο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Σερβίας.
Το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον ως τις 2300 GMT.
Η Ιρλανδική Υπηρεσία Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι το κλείσιμο του εναερίου χώρου της για τις εμπορικές πτήσεις παρατείνεται μέχρι τις 1200 GMT της Κυριακής. Η αρχική απαγόρευση πτήσεων ίσχυε ως τις 1700 GMT του Σαββάτου.
Παράταση στην απαγόρευση πτήσεων ως τουλάχιστον τις 0600 GMT της Δευτέρας έδωσε και η ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ENAC. Πάντως, το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης θα παραμείνει ανοιχτό.

Κλειστός ως τις 0600 GMT της Κυριακής θα παραμείνει και ο εναέριος χώρος της Γερμανίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας εναέριας κυκλοφορίας της χώρας.
Κλειστός θα παραμείνει ο εναέριος χώρος του Βελγίου μέχρι τις 20:00.
Στη Νορβηγία καμία πτήση δεν πραγματοποιείται εκτός από τις τοπικές συνδέσεις ανάμεσα στο Τροντχάιμ και τα νησιά Λοφότεν.
Κλειστός ο εναέριος χώρος της Ολλανδίας και της Πολωνίας, ενώ στη Ρουμανία, το βορειοδυτικό τμήμα του εναερίου χώρου της είναι κλειστό.
Το κυριότερο αεροδρόμιο της Ουκρανίας, στο Κίεβο, θα παραμείνει κλειστό ως τις 1800 GMT και πιθανόν ως την Κυριακή εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής σκόνης, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρίας Aerosvit.

Τα αεροδρόμια της Ουκρανίας (Λβιβ, Oδησσού, Ντόνετσκ και Συμφερούπολης) και τα αεροδρόμια του Ντνιπροπετρόφσκ παραμένουν επίσης κλειστά άγνωστο μέχρι πότε.
Τεράστιο είναι το κόστος για τις αεροπορικές εταιρίες, καθώς εκτός από την απώλεια εσόδων – που υπολογίζονται σε 200 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως- και την πτώση των μετοχών στα χρηματιστήρια, καλούνται να παράσχουν υπηρεσίες εκατομμυρίων ευρώ στους επιβάτες που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου