Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

Σας ευχόμαστε Υγεία, Προκοπή και ΕΙΡHNH.

Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

ΗΠΑ-Διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο της ομογένειας στις ΗΠΑ θα τιμηθούν από το Αμερικανοελληνικό Συμβούλιο Καλιφόρνιας

Τέσσερις διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο της ομογένειας των ΗΠΑ θα τιμηθούν από το Αμερικανοελληνικό Συμβούλιο Καλιφόρνιας (American Hellenic Council of California). Η οργάνωση, όπως αναφέρει η «Φωνή της Αμερικής», ασχολείται με την προαγωγή της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της σταθερότητας στη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενημερώνοντας την αμερικανική κοινή γνώμη και τους φορείς που διαμορφώνουν την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τα τρέχοντα θέματα.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες, που θα τιμηθούν από το Αμερικανοελληνικό Συμβούλιο Καλιφόρνιας, σε μεγάλη εκδήλωση στις 17 τρέχοντος μηνός στο Λος Άντζελες, είναι η καθηγήτρια πανεπιστημίου και νυν βουλευτής Dina Titus (Κωνσταντίνα Τάϊτος), ο μεγαλοεπιχειρηματίας και φιλάνθρωπος George Marcus, (Γιώργος Μουτσάνας), ο Demetrios Liappas (Δημήτριος Λιάππας), διευθυντής του Ινστιτούτου Huffington, στο πανεπιστήμιο Loyola Marymount, και η Zoye Fidler, συνιδρύτρια και επίτιμη πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κληρονομιάς.

Την τελετή της απονομής των βραβείων θα παρουσιάσει η διακεκριμένη ομογενής δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια, Vicki Liviakis.

Dina Titus

Με το βραβείο του Περικλέους θα τιμηθεί η Dina Titus (Ντίνα Τάϊτος), η οποία εκπροσωπεί στο Κογκρέσο την 3η Εκλογική Περιφέρεια της Πολιτείας Νεβάδα. Είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών Υποθέσεων στο Κογκρέσο, που σήμερα απαρτίζεται από 140 διακεκριμένους ομογενείς και φιλέλληνες νομοθέτες, όπως και άλλων σημαντικών επιτροπών (Συγκοινωνιών, Παιδείας, Εργασίας και Εσωτερικής Ασφάλειας). Επίσης, είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της προσπάθειας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

George Marcus

Το Αριστείο Βραβείο της οργάνωσης θα απονεμηθεί στον μεγαλοεπιχειρηματία και φιλάνθρωπο George Marcus (Γιώργο Μουτσάνα). Γεννήθηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά τη λήξη του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου, το 1945, μαζί με την οικογένειά του. Είναι απόφοιτος των περίφημων Πανεπιστημίων Harvard της Βοστώνης και Georgetown της Ουάσιγκτον. Από το 1971 βρίσκεται στο πηδάλιο ενός κολοσσιαίου ιδιόκτητου ομίλου διοίκησης κτηματομεσιτικών επιχειρήσεων, εταιρειών παροχής υπηρεσιών, γραφείων επενδύσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Εκτός από τους πολλούς επαγγελματικούς συνδέσμους, στους οποίους ανήκει, ο George Marcus είναι, μεταξύ άλλων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σύγχρονων Ελληνικών Μελετών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Αγίου Φραγκίσκου, της Διεθνούς Εταιρείας Ορθοδόξων Χριστιανικών Φιλανθρωπιών, της Ομάδας των 100, που στηρίζει οικονομικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, του Συλλόγου Ήλιος και της ΑΧΕΠΑ. Έχει αναγορευτεί σε Άρχοντα Έξαρχο από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ιάκωβο. Τέλος, έχει ιδρύσει την οργάνωση «Δύναμις», την οποία εξακολουθεί να διευθύνει σε δραστηριότητες, που αποβλέπουν στην ανάδειξη ικανών ομογενών σε αιρετά αξιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Demetrios Liappas

Το βραβείο του Αμερικανοελληνικού Συμβουλίου Καλιφόρνιας, που έχει θεσμοθετηθεί προς τιμήν του Θεόδωρου Σαλούτου, απονέμεται φέτος στον Δημήτριο Λιάππα (Demetrios Liappas). Γεννήθηκε στην Καστοριά. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη και πήγε στην Αμερική το 1956, οπότε εγκαταστάθηκε στο Cleveland της Πολιτείας Ohio. Ύστερα από σπουδές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Case και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, εργάστηκε σε μεγάλες Αμερικανικές βιομηχανικές εταιρείες, όπως η Westinghouse, η General Electric και η Honeywell.

Το ακαδημαϊκό έτος 1972-73 άρχισε να διδάσκει Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount του Los Angeles, όπου και συνδέθηκε με τον αείμνηστο Πέτρο Καλογερά και τον καθηγητή ανθρωπιστικών σπουδών Hugh Gray. Οι τρείς τους συνεργάστηκαν μετέπειτα στην ίδρυση του Κέντρου Σύγχρονων Ελληνικών Μελετών Basil P. Caloyeras, στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Ως διευθυντής του Κέντρου αυτού, που άρχισε να λειτουργεί το 1960, ο κ. Λιάππας έφερε εκεί πολλούς διακεκριμένους καθηγητές, λόγιους, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες, που δίδαξαν διάφορα προσφερόμενα μαθήματα. Κάθε εξάμηνο ο ίδιος συνεχίζει να διδάσκει δύο-τρία μαθήματα γύρω από θέματα που ανάγονται στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τον πολιτισμό. Είναι, επίσης, μέλος της Εταιρείας Ελληνικής Κληρονομιάς της Νότιας Καλιφόρνιας, μέλος της ΑΧΕΠΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Huffington στο πανεπιστήμιο Loyola Marymount.

Zoye Fidler

Σε αναγνώριση της πολύχρονης προσφοράς της στη διατήρηση των ιστοριών που συνθέτουν πολλές περιόδους της ιστορίας του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα τιμηθεί με βραβείο Θεόδωρου Σαλούτου και η Zoye Marino Fidler, συνιδρύτρια και επίτιμη πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κληρονομιάς.

Η Zoye Fidler, κόρη του Μαρίνου Μαρινόπουλου από την Αρκαδία της Πελοποννήσου και της Ελένης Φραγκοπούλου από τη Λέρο των Δωδεκανήσων, πέρασε χρόνια πολλά στο Σηάτλ και ακόμα περισσότερα στη Νότια Καλιφόρνια, τεκμηριώνοντας ιστορίες των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική. Οι ιστορίες αυτές αποτελούν σήμερα πολύτιμο κεφάλαιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κληρονομιάς, τον οποίο ίδρυσε η ίδια το 1985 και διηύθυνε έως πρόσφατα, οπότε αποσύρθηκε έπειτα από 20χρονη διακεκριμένη δράση.

Το έργο της κ. Fidler είναι ανεκτίμητο. Ξεκίνησε παίρνοντας συνεντεύξεις από Έλληνες μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στη Νότια Καλιφόρνια, στις αρχές του περασμένου αιώνα, κατόπιν επικέντρωσε την προσοχή της στο μεταναστευτικό ρεύμα, που εκδηλώθηκε από την Ελλάδα προς την Αμερική στα χρόνια μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και ολοκλήρωσε τη μελέτη της πάνω στην ομογενειακή εμπειρία, με συνεντεύξεις από τα παιδιά εκείνων των μεταναστών, τα οποία γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εξακολουθούν να υπερηφανεύονται για την ελληνική τους κληρονομιά.

Vicki Liviakis

Η Vicki Liviakis, που μόλις γύρισε από τη Σαγκάη της Κίνας, από όπου «κάλυψε» για το αμερικανικό τηλεοπτικό κοινό τη μεγάλη παγκόσμια έκθεση World Expo 2010, είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και πολιτικές επιστήμες στο Berkeley και ζει στο Σαν Φρανσίσκο. Ανταποκρίσεις και προγράμματά της έχουν παρουσιαστεί από σχεδόν όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των Ηνωμένων Πολιτειών, περιλαμβανομένων του NBC, του FOX, του CBS και του PBS.

Έχει τιμηθεί με δύο βραβεία Emmy Awards, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία για ερευνητικό ρεπορτάζ, για καλύτερο ντοκιμαντέρ και για εξαίρετες δημοσιογραφικές επιδόσεις στον τομέα των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πληροφ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου