Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΕΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ «ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ»...

Επικοινωνιακό τρικ στήριξης Χριστόφια, που επιχειρεί να επαναφέρει το Σχέδιο Ανάν και αισθάνεται μοναξιά
Σε φιάσκο εξελίχθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου στην Κύπρο, αφού τίποτε δεν συζητήθηκε σε βάθος, καμία ουσιαστικής ή στρατηγικής σημασίας απόφαση δεν ελήφθη. Η όλη διαδικασία στήθηκε για να υποστηριχθεί επικοινωνιακά

ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος αντιμετωπίζει τάσεις απομόνωσης, καθώς ακόμη και

ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης,
ο οποίος τον στήριζε μέχρι πρότινος στο Κυπριακό, τώρα άρχισε να διαχωρίζει τη θέση του και να ασκεί έντονη κριτική στις επιλογές του κύπριου Προέδρου.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια πολιτική συγκυρία κατά την οποία η Κύπρος είναι ανάστατη, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σε εφαρμογή διαδικασία επικύρωσης του Κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο» ΕΕ και κατεχομένων με σκοπό την αναβάθμιση και την αναγνώριση του «ψευδοκράτους» ως χωριστής οντότητας, ταϊβανοποιώντας έτσι το κυπριακό πρόβλημα και ανοίγοντας ταυτόχρονα διάπλατα τον δρόμο προς τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης.

Στηρίζει επιλογές Λευκωσίας
Ο έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Λευκωσία ότι η Ελλάδα στηρίζει τις επιλογές και την πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης καθώς και του Πρόεδρου Χριστόφια, για λύση βιώσιμη και λειτουργική στο Κυπριακό. Μια λύση που με βάση τις συνομιλίες στηρίζεται στο γράμμα και στο πνεύμα του Σχεδίου Ανάν. Από την άλλη, ο έλληνας πρωθυπουργός δεν συμπορεύθηκε με τον κύπριο Πρόεδρο ως προς τη στήριξη που εκείνος προσφέρει εν όψει των σημερινών λεγόμενων «προεδρικών εκλογών» στο «ψευδοκράτος» προς τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Συγκεκριμένα, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα ήθελε να προβεί σε σχόλια ή να εμπλακεί στο θέμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα.

Από την πλευρά του, ο κύπριος Πρόεδρος είπε ότι πρόσφερε υποστήριξη στον κ. Ταλάτ διότι του το ζήτησε ο ίδιος, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα υποστήριξε ότι είναι αδελφικές και ότι η Ελλάδα αποτελεί το κύριο στήριγμα της Κύπρου για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Χωρίς κοινή γραμμή

Εξ αφορμής της επίσκεψης Παπανδρέου στη Μεγαλόνησο πραγματοποιήθηκε παρουσία του σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στο πλαίσιο της οποίας και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης αρνήθηκε να παρευρεθεί στην κοινή συνέντευξη Τύπου Χριστόφια - Παπανδρέου διότι, όπως είπε, δεν θεωρούσε ορθό να νομιμοποιήσει όσα ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε αφού, όπως τόνισε, η συνεδρίαση δεν είχε καταλήξει σε κοινή θέση. Εξήγησε πάντως εκ των προτέρων στον έλληνα πρωθυπουργό την ενέργειά του, ο οποίος έδειξε κατανόηση.

Καυτή ατζέντα

Τα κύρια θέματα που τέθηκαν στη σύσκεψη των κύπριων πολιτικών αρχηγών και του έλληνα πρωθυπουργού ήταν: Πρώτον, η πορεία των συνομιλιών σε σχέση με τις σημερινές λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα και ειδικότερα οι επιπτώσεις στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού σε περίπτωση που εκλεγεί ο Ντερβίς Έρογλου, του οποίου ο πολιτικός λόγος είναι πιο ακραίος από εκείνον του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Δεύτερον, η τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΕΔΑΔ) με την οποία οι υποθέσεις των Ελληνοκυπρίων που έχουν περιουσία στα κατεχόμενα παραπέμπονται στις λεγόμενες Επιτροπές Αποζημιώσεων των κατεχομένων. Τρίτον, η προώθηση από μέρους της Επιτροπής, χωρίς να ενημερώσει εκ των προτέρων την κυπριακή κυβέρνηση, του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το καυτό θέμα του εμπορίου

Το θέμα του εμπορίου ήταν «παγωμένο» σε επίπεδο Συμβουλίου επειδή η κυπριακή κυβέρνηση αμφισβητούσε τη νομική βάση του Κανονισμού. Η Επιτροπή στηρίχθηκε στο άρθρο 133 της Συνθήκης του Άμστερνταμ, που αφορά τρίτα υπό ένταξη κράτη, θεωρώντας τα κατεχόμενα χωριστή οντότητα. Με νομική γνωμάτευση η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου υποστήριξε ότι ήταν λανθασμένη η νομική βάση του άρθρου 133, αφού με βάση το Πρωτόκολλο 10 είναι ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία αυτή που εντάχθηκε στην ΕΕ. Με βάση τη Συνθήκη της Λισσαβώνας το θέμα του Κανονισμού για το εμπόριο εμπίπτει στα ζητήματα συναπόφασης και ως εκ τούτου θα έπρεπε να τεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μαζί στη μάχη

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι θα δώσει μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση τη μάχη για να μην εγκριθεί ο Κανονισμός τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου. Εάν εγκριθεί, θα αναβαθμιστεί το «ψευδοκράτος» ως χωριστή οντότητα και θα προδικαστεί η διχοτομική λύση του Κυπριακού, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα καταρρεύσουν οι συνομιλίες. Αυτό είναι ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς για να αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Για την έγκριση του Κανονισμού απαιτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων και από το Συμβούλιο η ειδική πλειοψηφία των 2/3.

Πηγή: ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου