Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Περικοπές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στους κοινωνικούς φορείς

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο. Την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και σύνταξης στο Δημόσιο Τομέα ανακοίνωσε - σύμφωνα με πληροφορίες - ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΣΕΒ. Η περικοπή μισθών δεν αφορά στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυξάνονται το επόμενο διάστημα, ΦΠΑ και έμμεσοι φόροι, «παγώνουν» οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, καταργείται η διαιτησία και αυξάνεται το όριο απολύσεων.

Όπως όλα δείχνουν, όλα είναι έτοιμα για τις ανακοινώσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, οι οποίες αναμένονται την επομένη της Πρωτομαγιάς, την ερχόμενη Κυριακή. Ήδη ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν επικοινώνησε με τον επικεφαλής του κλιμακίου που βρίσκεται στην Αθήνα. Όπως δήλωσε, τον διαβεβαίωσε ότι η επιτροπή θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων ημερών να δώσει στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά της για το πολυετές πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ανέφερε ότι «στη θέση που βρίσκεται η χώρα, δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές». Αναγνώρισε ότι υπάρχουν μέτρα που είναι επώδυνα, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι δεν ευσταθούν οι φήμες για το τραπεζικό σύστημα. Ακόμα, ο κ. Πεταλωτής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού, λέγοντας, πάντως, ότι «η κυβέρνηση έχει λογικά επιχειρήματα και δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο».

Στο μεταξύ, η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό επισημαίνει τα εξής: «Ενόψει των εξελίξεων οι οποίες αφορούν στη διαπραγμάτευση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (με συμμετοχή του ΔΝΤ), παρακαλούμε να ορίσετε επείγουσα συνάντηση με τη ΓΣΕΕ ώστε πέραν της ενημέρωσης των Προέδρων των κοινωνικών οργανώσεων να υπάρξει αυτοτελής ανταλλαγή θέσεων με το σύνολο της οργάνωσής μας η οποία αποτελεί το συλλογικό εκφραστή των δυνάμεων της μισθωτής εργασίας».

Παναγόπουλος: Oι δανειστές εκβιάζουν

Η χώρα βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολεμικής της ιστορίας. Οι δανειστές εκβιάζουν και δεν επιδέχονται διαπραγματεύσεις. Αντιδρούμε γιατί οι πολιτικές είναι μονομερείς και άδικες και θα προσπαθήσουμε με τους αγώνες να περιορίσουμε την έκταση αυτής της επίθεσης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη σύσκεψη των παραγωγικών φορέων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσης, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι ήδη έχουμε πάρει μια γεύση ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων που θα οδηγήσουν στην ύφεση.

Ερωτηθείς αν φοβάται κοινωνική αναταραχή, απάντησε ότι αυτή ήδη υπάρχει και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες του με την τρόικα τους ανέφερε την ελληνική παροιμία οτι όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

ΑΔΕΔΥ: Mονόπλευρη επιβάρυνση της ζωής των πολιτών

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τελειωμένη ιστορία που συζητήθηκε ερήμην, τουλάχιστον των εργαζομένων του δημοσίου τομέα και βγαίνει μια απόφαση, που έρχεται να επιδεινώσει τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων, δήλωσε ο Ηλίας Ηλιόπουλος, γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, το επί τρία χρόνια πάγωμα των μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων και όλα όσα δεν έχουν ανακοινωθεί, έρχονται να επιβαρύνουν ακραία τη ζωή των πολιτών και μάλιστα μονόπλευρα, είπε.

Ο κ. Ηλιόπουλος εκπροσώπησε την ΑΔΕΔΥ, καθώς ο πρόεδρός της Σπ. Παπασπύρος βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Ο τελευταίος, έκανε, λίγη ώρα αργότερα, την ακόλουθη δήλωση: «Βρισκόμαστε μπροστά στην πιο άγρια, απροκάλυπτη και άδικη επίθεση που εξαθλιώνει τη ζωή μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων. Η απάντηση θα δοθεί τώρα στο δρόμο. Η κυβέρνηση κάτω από τέτοιες εξελίξεις οφείλει άμεσα να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, για την χωρίς προηγούμενο αντικοινωνική πολιτική».

Η ΑΔΕΔΥ, μετά τη συνάντηση, εξέδωσε δελτίο Τύπου, αναφέροντας τα παρακάτω:

«1. Η συνάντηση έγινε για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και της κοινωνίας και την δημιουργία εντυπώσεων για την επιβολή των πιο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.

2. Τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με το Δ.Ν.Τ., δυσβάστακτα και επώδυνα, ρίχνουν τα βάρη και πάλι μόνο στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ιδιαίτερα στον Δημόσιο Τομέα.

3. Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των εργαζομένων στο δημόσιο, το πάγωμα των μισθών για τα τρία επόμενα χρόνια, η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης καθώς και η αύξηση του κόστους ζωής, με την αύξηση του Φ.Π.Α., των ειδικών φόρων κατανάλωσης και την αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων, οδηγούν κατευθείαν στην φτώχεια και πολλούς στην οικονομική ένδεια και εξαθλίωση.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει πολιτικές που φορτώνουν όλο και περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους και συνταξιούχους και συγχρόνως αφήνει ελεύθερο και χωρίς υποχρεώσεις το πεδίο των «έχοντων και κατέχοντων».

Οι αγώνες των εργαζομένων αποτελούν την μόνη ελπίδα για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων του Δ.Ν.Τ., της Ε.Ε. και της κυβέρνησης για την προστασία των δικαιωμάτων μας»

ΓΣΕΒΕΕ: «Θα πληρώσουμε ακριβά»

Υπάρχει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, που δυστυχώς πρέπει να πληρώσουμε πολύ ακριβά και με σκληρά μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, εξερχόμενος της σύσκεψης των παραγωγικών φορέων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ασημακόπουλος είπε ότι κάθε σκέψη μετακύλησης του κόστους στα προϊόντα, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, είναι ανεδαφική -»είναι σαν να είσαι στον Αρη», είπε χαρακτηριστικά - ενώ αντιτάχθηκε στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, προσθέτοντας ωστόσο, ότι έχουμε την αίσθηση πως δεν θα φτάσουμε ως εκεί.

EΣΕΕ: Πολύ σκληρά τα μέτρα

Τα μέτρα που μας ζητάει η «τρόϊκα» είναι πολύ σκληρά, αλλά τουλάχιστον μας δίνουν τη δυνατότητα να το παλέψουμε χρονικά και οικονομικά, δήλωσε ο κ. Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, μετά τη σύσκεψη των παραγωγικών φορέων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ταυτόχρονα, ότι η χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο δεν θα πραγματοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ τόνισε ότι πρέπει να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο το μεταβατικό στάδιο.

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κορκίδης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να πούμε ναι στην αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος ήδη έχει αυξηθεί στο προηγούμενο διάστημα.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου