Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Θρίαμβος του Ερογλου στις εκλογές των κατεχομένων


Nέα δεδομένα στη διαδικασία αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό δημιουργεί η νίκη του εθνικιστή Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος εξελέγη στην «προεδρία» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους από τον πρώτο γύρο των λεγόμενων «προεδρικών» εκλογών στα κατεχόμενα.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Νέα δεδομένα στη διαδικασία αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό δημιουργεί η νίκη του εθνικιστή Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος εξελέγη στην «προεδρία» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους από τον πρώτο γύρο των λεγόμενων «προεδρικών» εκλογών στα κατεχόμενα.

Ο Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος ψηφίστηκε από την πλειοψηφία και των εποίκων, ήταν ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών με ποσοστό 50,38% και «εκθρονίζει» από τη λεγόμενη «προεδρία» αλλά και από τη θέση του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος περιορίστηκε σε ποσοστό 42,84%. Από τους άλλους υποψηφίους, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου εξασφάλισε το 3,83% των ψήφων.

Η εκλογή του κ. Ερογλου, στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων προβληματίζει όλους τους εμπλεκομένους στο Κυπριακό, καθώς αναμένεται ότι θα σηματοδοτήσει και μια δραματική ανατροπή στη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς ο εθνικιστής ηγέτης ο οποίος ταυτίζεται με ακραίες θέσεις που θυμίζουν έντονα Ραούφ Ντενκτάς, εναντιώνεται στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και έχει δηλώσει πως θα ζητήσει όπως οι συνομιλίες επαναρχίσουν από μηδενική βάση μεταξύ «δύο κυρίαρχων κρατών».

Το εκλογικό αποτέλεσμα πονοκεφαλιάζει ακόμη και την Αγκυρα, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ταχθεί εμμέσως υπέρ του κ. Ταλάτ ο οποίος με την εικόνα του «διαλλακτικού» που εξέπεμπε φαίνεται πως εξυπηρετούσε καλύτερα τα σχέδιά της. Ακόμη και χθες λίγο πριν το στήσιμο των καλπών, ο Ερντογάν είχε προβεί σε δηλώσεις (στο τουρκικό Κανάλι 24) έμμεσης στήριξης του κ. Ταλάτ, διαμηνύοντας πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα πρέπει να συνεχιστούν με τον ίδιο στόχο μέχρι την ολοκλήρωσή τους. «Δεν μπορεί η τουρκοκυπριακή πλευρά να είναι αυτή που θα αποδράσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτό ας το πράξει η άλλη πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Πάντως, η πρόβλεψη και μόνο για εκλογική νίκη του Ερογλου, που ήταν ορατή από τις δημοσκοπήσεις, έχει κινητοποιήσει το διεθνή παράγοντα και σύμφωνα με πληροφορίες ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει ήδη συγκαλέσει σύσκεψη στις αρχές Μαϊου για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα με τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Κατ' αρχήν θα κληθεί να τοποθετηθεί ο κ. Ερογλου εάν αποδέχεται ή όχι τη βάση των συνομιλιών επί της οποίας συνομιλούσαν εδώ και 19 μήνες οι κ. Χριστόφιας και Ταλάτ και αν αναγνωρίζει το έως τώρα παραχθέν έργο. Εάν όχι, υπάρχει και «σχέδιο β'« που προωθείται από τους Αγγλοαμερικανούς για πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης στο Κυπριακό ώστε να παρακαμφθεί το εμπόδιο του κ. Ερογλου.

Ποιος είναι ο Ερογλου

Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου, είναι 72 ετών, ιατρός στο επάγγελμα (ουρολόγος) και κατάγεται από την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Βρίσκεται στην τουρκοκυπριακή πολιτική σκηνή από το 1976. Από τότε μέχρι και σήμερα έχει βρεθεί στο πόστο του «πρωθυπουργού» δύο φορές και έχει αναλάβει πολλά λεγόμενα «υπουργεία». Ο κ. Έρογλου είναι ο αρχηγός του δεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας.

Από πολύ νωρίς, από τις 7 μ.μ. όταν έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα που έδιναν σαφές προβάδισμα στον Ερογλου, οι οπαδοί του εθνικιστή ηγέτη είχαν ξεχυθεί στους δρόμους των κατεχομένων πόλεων και πανηγύριζαν.

Επίκεντρο των πανηγυρισμών ήταν τα εκλογικά του γραφεία στη Λευκωσία όπου συνέρρεαν οπαδοί του και από την Αμμόχωστο και την Κερύνεια.

Σε ομιλία του προς τους οπαδούς του ο κ. Ερογλου διακήρυξε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήρθε η ώρα της λύσης».

«Ο κ. Ερογλου εκλέχθηκε για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και όχι για να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις», είπε.

Ο νικητής των «εκλογών» έδωσε μεγάλη έμφαση στη συνεργασία της τουρκοκυπριακής πλευράς με τη «μητέρα πατρίδα», την Τουρκία. «Στο παρελθόν εγώ συνέβαλα στη βελτίωση των σχέσεων μας με την Άγκυρα και αυτό θα κάνω και τώρα», είπε. Παράλληλα, τόνισε ότι θα λάβει υπόψη του τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι αναμένει τον τερματισμό των «αποκλεισμών» που επιβάλλονται στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Την ίδια στιγμή, στο στρατόπεδο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επικρατούσε κατήφεια και απογοήτευση για τα αποτελέσματα. Πολλοί υποστηρικτές του κ. Ταλάτ εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για το μέλλον της Κύπρου.

Στις χθεσινές εκλογές, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 76,4%, η αποχή έφτασε δηλαδή το 23,6%. Οι εγγεγραμμένοι «ψηφοφόροι» ήταν 164.072 και ψήφισαν οι 120.026.

Πηγή: Εθνικός Κηρυξ, Νεόφυτου Κυριάκου, ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΑΤΖΙΑΣ/ ΑΣΟΣΙΕΪΤΕΝΤ ΠΡΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου