Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

«Δεν είμαστε υπάλληλοί τους»

Ουγγαρία: αντάρτικο στο ΔΝΤ και την Ε.Ε. κήρυξε ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός

Αντάρτικο κήρυξε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν. «Δεν είμαστε υπάλληλοι ούτε του ΔΝΤ ούτε της Ε.Ε.» δήλωσε χθες, έχοντας ενδεχομένως το μυαλό του στη συντριβή της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών στις κάλπες.
O θρίαμβος της Κεντροδεξιάς στην Ουγγαρία επιβεβαιώθηκε στον προχθεσινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Η Ενωση Νεαρών Δημοκρατών (Fidesz) της οποίας ηγείται ο 47χρονος Ορμπάν, κατέκτησε τις 263 από τις 386 έδρες της Βουλής, πέντε περισσότερες από τις 258 που χρειαζόταν για να ελέγχει τα δύο τρία του νομοθετικού σώματος. Η επίτευξη αυτού του στόχου επιτρέπει στην κυβέρνηση του Ορμπάν να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις χωρίς το βαρίδι της υποστήριξης του Γιόμπικ, της ρατσιστικής Ακροδεξιάς που με ένα καθόλου ευκαταφρόνητο 17% κατέκτησε 47 έδρες.

Η συμφωνία για το δάνειο
Στο ενθουσιώδες πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βουδαπέστης το βράδυ των εκλογών, ο Ορμπάν έκανε λόγο για «επανάσταση». Χθες έδωσε ένα δείγμα του τι ακριβώς εννοούσε. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός ξιφούλκησε κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις υπηρεσίες των οποίων είχε καταφύγει το 2008 η σχεδόν χρεοκοπημένη Ουγγαρία για τη σύναψη δανείου ύψους 20 δισ. ευρώ. Η συμφωνία για το δάνειο συνήφθη από τον Σοσιαλιστή Γκόρντον Μπαϊνάι και συνοδεύθηκε από ένα αυστηρότατο πρόγραμμα λιτότητας. Οπως αποδείχθηκε στις κάλπες, το κόστος ήταν τεράστιο για την κυβέρνηση και το κόμμα του: έπειτα από οκτώ χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, οι Σοσιαλιστές περιορίστηκαν σε ένα ταπεινωτικό 19% και 59 έδρες.

«Δεν θα δεχθούμε εντολές», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση ο Ορμπάν. Ο ούγγρος ηγέτης πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει τη συνεργασία της κυβέρνησής του με τους δυο θεσμούς. «Κατά την άποψή μου, ούτε το ΔΝΤ ούτε οι οικονομικές υπηρεσίες της Ε.Ε. είναι αφεντικά μας. Κι εμείς δεν είμαστε υπάλληλοί τους», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Εάν χρειαστεί να προσφύγουμε σε βοήθεια πρέπει να διαπραγματευτούμε. Πρέπει να δεχθούμε ότι θα διαπραγματευτούμε με αυτούς που δίνουν τα χρήματα. Αλλά ο σκοπός αυτών των διαπραγματεύσεων δεν είναι να υπακούσουμε σε διαταγές». Πολεμικοί τόνοι

Οι πολεμικοί τόνοι του νέου πρωθυπουργού της Ουγγαρίας δεν συνοδεύθηκαν από επιπλέον διευκρινίσεις για το είδος των διαπραγματεύσεων που θα επιχειρήσει να κάνει με τους διεθνείς δανειστές της χώρας του. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ξεπεράσει φέτος τον στόχο του 3,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σύμφωνα με αναλυτές, το έλλειμμα, «κληρονομιά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης» κατά τον Ορμπάν, θα κινηθεί στα επίπεδα του 4,9%. Ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, πάντως, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία για τον περιορισμό του ελλείμματος με παράλληλη μείωση της βαρύτατης φορολογίας, η οποία είχε επιβληθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2008.

Σαφές πρόγραμμα αναμένουν οι επενδυτές
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ των διακηρύξεων του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης της Ουγγαρίας μένει να φανούν στην πράξη. Για τους αναλυτές, το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι ότι η παραδοσιακή περίοδος χάριτος θα είναι εξαιρετικά βραχύβια στην περίπτωση του Βίκτορ Ορμπάν. Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι, οι επενδυτές αναμένουν ένα σαφές πρόγραμμα για το πώς θα καταφέρει η νέα κυβέρνηση να μειώσει τη φορολογία και να διατηρήσει συγχρόνως τη δημοσιονομική πειθαρχία έτσι ώστε να πέσει το δημόσιο χρέος κάτω από τα επίπεδα του 80% που βρίσκεται σήμερα. Με δεδομένο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ουγγρικού ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί πολύ κάτω της μονάδας φέτος, ο Ορμπάν καλείται περίπου να τετραγωνίσει τον κύκλο.

Πηγή: TA NEA, Περικλής Δημητρολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου