Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ζωντανός ο Ηπειρώτικος Ελληνισμός στο Γούστερ της Μασαχουσέτης

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, 2015Του Θεόδωρου Καλμούκου

HPEIRWTES 3
Οι κύριοι Πετρολούκας Χαλκιάς και Αντώνης Κυρίτσης
ΒΟΣΤΩΝΗ. Περί τα πεντακόσια άτομα συμμετείχαν στον εορτασμό για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ» που διοργάνωσαν οι Ηπειρώτικοι Σύλλογοι «Η Ενωση» και «Ο Χορός του Ζαλόγγου» (γυναικείος) της πόλης Γούστερ της Μασαχουσέτης, η οποία θεωρείται η πρωτεύουσα του ομογενειακού Ηπειρωτικού Ελληνισμού.
Στην εκδήλωση, η οποία έγινε στο κοινοτικό κέντρο της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα, ήταν διάσπαρτη παντού η Ηπειρώτικη λεβεντιά. Ολες οι γενιές ξεσηκώθηκαν και έστησαν χορό όταν ο διάσημος και μοναδικός στο είδος του μουσικός Πετρολούκας Χαλκιάς άρχισε να παίζει με το κλαρίνο του την όμορφη Ηπειρώτικη μουσική ενώ ο επί 38 χρόνια αχώριστος φίλος και συνεργάτης του, Αντώνης Κυρίτσης, με την κρυστάλλινη φωνή του απέδιδε τα γεμάτα παλμό, πατριωτισμό, χαρά και έρωτα τραγούδια. Ηλθαν από την Ελλάδα αποκλειστικά για την εκδήλωση.
Οταν ρωτήσαμε τον κ. Χαλκιά τι είναι για εκείνον η μουσική και το κλαρίνο απάντησε με συγκίνηση «η ζωή μου, ολόκληρη η ζωή μου», ενώ αμέσως άρχισε το κλαρίνο του να διηγείται τον καημό της ξενιτιάς.
HPEIRWTES 2Τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια του χορευτικού συγκροτήματος του συλλόγου υπό τη διεύθυνση της δασκάλας τους κ. Ολγας Φώτου, έκλεψαν πραγματικά τις καρδιές όλων και δημιούργησαν ρίγη συγκίνησης όταν στους μελωδικούς ήχους του κλαρίνου του Πετρολούκα άρχισαν να χορεύουν με περηφάνια και καμάρι τους Ηπειρώτικους χορούς.
Οι Σύλλογοι «Η Ενωση» και «Ο Χορός του Ζαλόγγου» τίμησαν τον Βασίλη Κυράνη, τον οποίον ο πρόεδρος του Συλλόγου «Η Ενωση» κ. Ηλίας Τζιάς χαρακτήρισε ως «άξιο τέκνο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ο οποίος έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και τους οποίους οι μακρόχρονοι αγώνες είναι γνωστοί σε όλους». Στον κ. Κυράνη επιδόθηκε τιμητική πλακέτα. Στην ευχαριστήρια ομιλία του σε ελληνική καθαρεύουσα την οποία γνωρίζει απταίστως έκανε αναφορά στον «Εθνικό Κήρυκα» και τον ευχαρίστησε για τις πολύχρονη στήριξή του στο θέμα της Βορείου Ηπείρου. Πρόεδρος του γυναικείου συλλόγου «Ο Χορός του Ζαλόγγου» είναι η κ. Κατερίνα Σίγκα, η οποία θεωρείται ως «η μάνα του Ηπειρωτικού Ελληνισμού του Γούστερ» και η οποία πριν μερικά χρόνια κόσμησε το «Περιοδικό» του «Εθνικού Κήρυκα».
HPEIRWTES 5Οι σύλλογοι έδωσαν και δύο υποτροφίες σε κολεγιόπαιδες, στον Θωμά Βασιλειάδη και την Θέα Κουτούλα με το ποσό των 500 δολαρίων έκαστη υποτροφία.
Την γενική πρόξενο της Ελλάδος στη Βοστώνη κ. Ιφιγένεια Καναρά, εκπροσώπησε η υποπρόξενος κ. Μιρέλλα Κουκούτση, η οποία στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου. Ανάμεσα στα άλλα, τόνισε πως «…η Ελληνική ψυχή δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει με τα μηνύματα του Αξονα… ήταν αντίθετα προς την ηθική και τη δικαιοσύνη της ελευθερίας. Ετσι όποια και να προβλεπόταν η έκβαση του πολέμου η μικρή και ανυπεράσπιστη Ελλάδα πάντα θα έλεγε ‘ΟΧΙ’. Το ‘ΟΧΙ’ ειπώθηκε γιατί έπρεπε να ειπωθεί. Ηταν το καθήκον και όχι το συμφέρον. Διότι η ελληνική ψυχή υπήρξε πάντα και θα είναι πάντα ψυχή με ελεύθερο φρόνημα. Και οι άνθρωποι που έχουν ελεύθερο φρόνημα είναι από τη φύση τους δίκαιοι, ενάρετοι και ανδρείοι. ‘Συλλογάται καλά όποιος συλλογάται λέφτερα’, έγραφε ο Ρήγας ο Βελεστινλής…».
Σε άλλο σημείο, η κ. Κουκούτση υπογράμμισε πως «ας συλλογιστούμε λοιπόν! Το Ελληνικό ‘ΟΧΙ’ ήταν η άρνηση στον ολοκληρωτισμό. Αξίζει να τονιστεί στο σημείο αυτό, ανεξάρτητα των όσων λέγονται, το τελεσίγραφο εκείνης της ημέρας δεν ήταν τόσο αιφνίδιο. Η επίδοσή του την 28η Οκτωβρίου ήταν η πλέον πιθανή επειδή αυτή η ημερομηνία ήταν η επέτειος του φασισμού στην Ιταλία από το 1925».
Η πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Χορός του Ζαλόγγου» κ. Κατερίνα Σίγκα είπε στον «Ε.Κ.» πως «πρόκειται για μία από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, πράγμα το οποίο μας έχει γεμίσει από χαρά και συγκίνηση», ενώ έπλεξε το εγκώμιο του κ. Πετρολούκα Χαλκιά, λέγοντας πως «μας έφερε με το κλαρίνο του τη λεβεντιά της Ηπείρου».
HPEIRWTES 1Ο πρόεδρος του συλλόγου «Η Ενωση» κ. Ηλίας Τζιάς είπε πως «θέλω κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ για την παρουσία του στην εκδήλωσή μας, στο Ηπειρώτικο γλέντι το οποίο ήταν αφιερωμένο στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940». Εξήγησε ότι «τα προηγούμενα χρόνια το γλέντι γινόταν για την Ημέρα των Ευχαριστιών, αλλά τότε όλοι γιορτάζουν οπότε το αλλάξαμε και το αφιερώσαμε στην 28η Οκτωβρίου για να τιμούμε και θυμόμαστε τις εθνικές μας γιορτές».
Ο κ. Τζιάς, ο οποίος κατάγεται από τη Βόρειο Ηπειρο και έχει σπουδάσει Ιατρική είναι πρόεδρος του συλλόγου κατά τα τρία τελευταία χρόνια κι έχει κατορθώσει την αναζωογόνηση του συλλόγου. Είπε ότι «εκδώσαμε 430 εισιτήρια αλλά καθώς είδατε έρχονταν συνέχεια ομογενείς μας από όλα τα μέρη της Μασαχουσέτης και της Νέας Αγγλίας». Ο κ. Τζιάς είπε ότι «οι παλαιότεροι του συλλόγου, αλλά και γενικότερα της παροικίας μου λένε ότι τέτοια κοσμοσυρροή σε εκδήλωση είχε να γίνει πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του 1970. Συγκεκριμένα, ο κ. Λευτέρης Φώτος μου είπε ότι είχε πάνω από είκοσι χρόνια να γίνει κάτι παρόμοιο που έγινε απόψε».
Την Ομοσπονδία Σωματείων Νέας Αγγλίας εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της κ. Βασίλης Καυκάς, ο Α και ο Β αντιπρόεδρος κ. Μιλτιάδης Αθανασόπουλος και κ. Μενέλαος Σωτήρης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Βόρειο Ηπειρο και ο κ. Δημήτρης Ματθαίος.
HPEIRWTES 4Ο τιμηθείς κ. Βασίλης Κυράνης στην ερώτηση πώς αισθάνεται με την τιμή που του έγινε, είπε στον «Ε.Κ.» ότι «ομολογώ ότι δεν το ήθελα ουδόλως διότι αυτό δημιουργεί φθόνον αφ’ ενός και παρεκάλεσα τον πρόεδρο κ. Ηλίαν Τζιάν όταν μου τηλεφώνησε προ μηνός να μην γίνει αυτό και αφ’ ετέρου το δράμα που βλέπομεν τώρα που εκτυλίσσεται εις την Βόρειον Ηπειρον και γενικώς στον Ελληνισμόν της Βορείου Ηπείρου δεν είμεθα για βραβεία, είμεθα αξιόμεμπτοι κάλλιον ειπείν παρά βραβεύσεων» και συμπλήρωσε ότι «ευρέθην προ διλήμματος και αφού απεφάσισε το συμβούλιον τι να έκανα;».
Οταν τον ρωτήσαμε αν έχει αλλάξει κάτι στη Βόρειο Ηπειρο, είπε, «προς τα χείρω δυστυχώς, διότι συνεχίζονται αι τρομοκρατίαι εις βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου» και τόνισε πως «τώρα είναι απροστάτευτος τελείως διότι έχουν φύγει και οι νέοι και έχουν μείνει οι γέροντες. Συμβαίνει εκεί ό,τι συνέβη και εις την Ιμβρον και Τένεδον».
Στην ερώτηση ποιος ή ποιοι είναι υπεύθυνοι για το δράμα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ο κ. Κυράνης είπε: «οι παρακρατικές οργανώσεις, κυρίως οι Τσάμηδες. Προσπαθούν να τους πάρουν τα λιβάδια, μπαίνουν στα χωριά ένοπλοι και κλέπτουν, ληστεύουν». Και πρόσθεσε: «είδατε τι έγινε προσφάτως με τις εκκλησίες». Τόνισε δε, πως «εγώ δεν είμαι πολύ με τις εκκλησίες, αλλά όταν πρόκειται για εκκλησίες που αφορούν το Εθνος, τρέμω».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου