Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ερντογάν: Η Ρωσία να ζητήσει συγγνώμη-Εμείς θα ρίχνουμε όποιο αεροπλάνο μας απειλεί

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2015
Της Δήμητρας Ράγια
ΠΟΥΤΙΝ: ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙΤΕ 'Η ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΤΕ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, δυο μέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, με την δεύτερη να διατείνεται ότι δεν οφείλει να απολογηθεί, όπως ζήτησε νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν. Μάλιστα ο Τούρκος ομόλογός του, Ερντογάν δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η Μόσχα είναι εκείνη που πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει την κατάρριψη ξένων αεροσκαφών που παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ερντογάν: Η Ρωσία να ζητήσει συγγνώμη-Εμείς θα ρίχνουμε όποιο αεροπλάνο μας απειλεί
«Αν σημειωθεί και άλλη παραβίαση του εναέριου χώρου μας, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Το αεροσκάφος κατερρίφθη στα πλαίσια των κανόνων εμπλοκής» δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ρωσία είναι αυτή που θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία και όχι το αντίθετο, όπως ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.«Αυτοί που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας είναι εκείνοι που πρέπει να απολογηθούν. Οι πιλότοι μας, οι ένοπλες δυνάμεις μας, απλώς εκπλήρωσαν το καθήκον τους» σημείωσε ο Ερντογάν, μιλώντας στο CNN.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος- αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ- επεσήμανε: «Δεν χρειάζεται να απολογηθούμε, εφόσον έχουμε δίκιο, αλλά το είπαμε τηλεφωνικώς ότι λυπούμαστε».
«Ακόμη δεν ακούσαμε μια συγγνώμη-Ούτε λόγος για αποζημίωση»
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξαπέλυσε εκ νέου βολές κατά της Άγκυρας, κατηγορώντας την ότι σκοπίμως προσπαθεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις σχέσεις με την Μόσχα, μετά την «πισώπλατη μαχαιριά» της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F-16 στην συριακή μεθόριο.
«Ακόμη δεν έχουμε ακούσει μια συγγνώμη από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Ούτε ακούσαμε προτάσεις για την επανόρθωση της ζημιάς ή υποσχέσεις τιμωρίας των δραστών για το διαπραχθέν έγκλημα. Έχει κανείς την εντύπωση ότι η τουρκική ηγεσία σκοπίμως οδηγεί τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο, αυτό είναι λυπηρό» δήλωσε ο Πούτιν.
O Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα θεωρεί «εντελώς ανεξήγητες τις προδοτικές μαχαιριές στην πλάτη από εκείνους που θεωρούσε εταίρους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και επεσήμανε ότι η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), οφείλεται στην παθητικότητα ορισμένων κρατών που γίνονται συνεργοί στην τρομοκρατία:

«Οι τρομοκράτες και το λαθρεμπόριό τους στο πετρέλαιο, τα όπλα, τα φάρμακα, τα έργα τέχνης, ακόμη και η διακίνηση ανθρώπων, όλα καλύφθηκαν και εξακολουθούν να καλύπτονται, κάποιος όμως συνεχίζει να κερδίζει χρήματα από αυτό. Κερδίζουν εκατομμύρια, δισεκατομμύρια δολάρια» υπογράμμισε ο Πούτιν που από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισε τους Τούρκους «συνεργούς των τρομοκρατών».
Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μια διεθνής συμμαχία κατά της τρομοκρατίας που θα μπορούσε να στηρίξει τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Συρία και σε αυτό το πλαίσιο της προσπάθειας συγκρότησης διεθνούς μετώπου κατά των τζιχαντιστών θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα η συνάντησή του με τον ομόλογό του, τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ στη Μόσχα.
«Δεν έχουμε λόγο να στοχοποιήσουμε την Ρωσία»
Προηγουμένως, σε άλλες δηλώσεις του, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν έχει κανένα λόγο να στοχοποιήσει την Ρωσία:
«Το αεροσκάφος κατερρίφθη στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως. Η ταυτότητα του αεροσκάφους ήταν άγνωστη την ώρα του συμβάντος. Δεν έχουμε λόγο να στοχοποιήσουμε την Ρωσία με την οποία διατηρούμε ισχυρούς δεσμούς» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας την Μόσχα ότι στην πραγματικότητα δεν πολεμά τους τζιχαντιστές στη Συρία, αφού όπως υποστήριξε «αν δει κανείς τα όπλα και την οικονομική δύναμη του ΙΚ, το πρώτο μέρος στο οποίο θα έπρεπε να κοιτάξει είναι το καθεστώς του Άσαντ».
Κάλεσε παράλληλα όσους κατηγορούν την Άγκυρα ότι αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό κράτος, να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους:
«Το Ισλαμικό Κράτος πουλά το πετρέλαιο στον Σύρο πρόεδρο Άσαντ. Να τα συζητήσετε αυτά με τον Άσαντ τον οποίο υποστηρίζετε» επέμεινε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως Τούρκους αξιωματούχους για χρηματοδότηση των τζιχαντιστών.
Κρεμλίνο: Δεν εξετάζουμε κυρώσεις 
Η Μόσχα από την αρχή είχε δηλώσει ότι ετοιμάζει την απάντησή της σε αυτό που θεωρεί προσχεδιασμένη πρόκληση από την Άγκυρα. Μάλιστα σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού , εξετάζόταν η ακύρωση αρκετών σημαντικών έργων με την Τουρκία και ο αποκλεισμός των τουρκικών εταιρειών από την ρωσική αγορά.
Η Ρωσία έχει συστήσει στους πολίτες της να μην πηγαίνουν στην Τουρκία, επικαλούμενη τρομοκρατικές απειλές, ενώ ήδη υιοθετούνται αυστηρότεροι έλεγχοι σε τουρκικά τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα.
Ωστόσο σήμερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν εξετάζει εμπάργκο ή την επιβολή κυρώσεων.
Πηγές: ΕΘΝΟΣ, Reuters, BBC, RT, Τass, Hurriyet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου