Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ραδόνιο: Η αόρατη απειλή στα σπίτια μας (RADON)

Μπαίνει κρυφά στα σπίτια μας, κυρίως όταν αυτά χτίζονται πάνω στις υπόγειες... φωλιές του. Είναι άχρωμο, άοσμο, ραδιενεργό αέριο, το οποίο μπορεί να γίνει και καρκινογόνο. Στο εξωτερικό το πρόβλημα με το ραδόνιο είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ενώ στην Ελλάδα πολύ πρόσφατα άρχισε να απασχολεί τους ειδικούς.
Μπαίνει κρυφά στα σπίτια μας, κυρίως όταν αυτά χτίζονται πάνω στις υπόγειες... φωλιές του. Είναι άχρωμο, άοσμο, ραδιενεργό αέριο, το οποίο μπορεί να γίνει και καρκινογόνο. Στο εξωτερικό το πρόβλημα με το ραδόνιο είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ενώ στην Ελλάδα πολύ πρόσφατα άρχισε να απασχολεί τους ειδικούς.
Πότε το αέριο αυτό γίνεται επικίνδυνο; Πως θα προστατέψουμε την υγεία αλλά και το σπίτια μας; Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας έχει ανιχνευθεί η μεγαλύτερη συσσώρευση ραδονίου;
Τι είναι το ραδόνιο

Το ραδόνιο είναι ένα ραδιενεργό αέριο. Είναι άοσμο, άγευστο και άχρωμο. Είναι ένα ευγενές αέριο και βρίσκεται σε όλον τον κόσμο σε διάφορες συγκεντρώσεις.

Το ραδόνιο, απελευθερώνεται από την ραδιενεργό διάσπαση του ουρανίου, που βρίσκεται στα πετρώματα και στο έδαφος. Όταν απελευθερωθεί, διαφεύγει από τους πόρους και τις ρωγμές των πετρωμάτων, και εισέρχεται στην ατμόσφαιρα. Άοσμο, αθέατο και χωρίς γεύση, το ραδόνιο δεν μπορεί να ανιχνευθεί από τις ανθρώπινες αισθήσεις.

Το πρόβλημα με το ραδόνιο, είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό. Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ είναι υποχρεωτική η μέτρηση του ραδονίου, πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Η Τσεχία διαθέτει ένα κρατικό δίκτυο 300.000 μετρητών ραδονίου. Υπολογίζεται ότι 50.000 άτομα περίπου πεθαίνουν κάθε χρόνο στον πλανήτη μας από καρκίνο εξαιτίας του ραδονίου.

Σύμφωνα με έρευνες, 12 σημεία του Ελληνικού χώρου ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια ασφαλείας και 25 τα όρια κινδύνου. Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες σε χώρες όπως η Σουηδία, οι ΗΠΑ και άλλες όπου ήδη έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις και έχουν γίνει ουσιαστικές ενέργειες στον τομέα αντιμετώπισής του.

Περιοχές με τη μεγαλύτερη συσσώρευση ραδονίου στην Ελλάδα: 
Νεράιδα Θεσπρωτίας 511 bq/m3
Μελιβοία Ξάνθης 460 bq/m3
Κέντρο Καβάλας Καβάλας 350 bq/m3
Σέλερο Ξάνθης 320 bq/m3
Πρασινάδα Δράμας 280 bq/m3
Μύκονος Κυκλάδων 280 bq/m3
Δεσκάτη Γρεβενών 279 bq/m3
Πεντάλοφο Κοζάνη 258 bq/m3
Νικίσιανη Καβάλας 237 bq/m3
Κέντρο Θεσ/νίκης Θεσσαλονίκης 220 bq/m3
Δοξάτο Δράμας 211 bq/m3
Γενισέα Ξάνθης 200 bq/m3

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ) έχει ορίσει ως ανώτερο επιτρεπτό όριο ραδονίου στο εσωτερικό των κατοικιών, των σχολείων και των χώρων εργασίας  τα 150 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο.

Πως εισέρχεται στα κτήρια

Το ραδόνιο εισέρχεται στα υφιστάμενα κτίρια από τις ρωγμές στο σκυρόδεμα, η από τις οπές που διανοίγονται στο σκυρόδεμα του δαπέδου η στους τoίχους για να περάσουν οι σωληνώσεις των αποχετεύσεων και της ύδρευσης και δεν έχουν σφραγιστεί κατάλληλα.
 Αυτά συμβαίνουν σε χώρους που εφάπτονται με το έδαφος και όταν αυτοί οι χώροι δεν αερίζονται επαρκώς το ραδόνιο συσσωρεύεται και περνά στους χώρους διαβίωσης των κατοίκων.

Γιατί το ραδόνιο είναι επιβλαβές

Το ραδιενεργές αέριο ραδόνιο, που απελευθερώνεται από το φλοιό της γης και συγκεντρώνεται στα σπίτια, είναι υπεύθυνο για το 9% των θανάτων που προκαλούνται λόγω καρκίνου του πνεύμονα, είναι συνολικά υπεύθυνο για το 2% όλων των θανάτων που συμβαίνουν λόγω όλων των μορφών καρκίνου.
Οι καπνιστές κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από όλους τους άλλους από το ραδόνιο.
Το ραδόνιο διασπάται και παράγει ραδιενεργά σωματίδια, τα σωματίδια αυτά με την εισπνοή εγκλωβίζονται στους ιστούς των πνευμόνων και με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος σε υψηλά επίπεδα ραδονίου, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

 Χρειάζονται πολλά χρόνια από την έκθεση σε ραδόνιο, πριν από την εκδήλωση του καρκίνου του πνεύμονα.
Όσο υψηλότερη είναι η έκθεση στο ραδόνιο, τόσο μεγαλύτερος και γρηγορότερος είναι ο κίνδυνος.

 Ενδεικτικά όταν ζείτε σε χώρο με ραδόνιο ο κίνδυνος προσβολής με καρκίνο ισούται με τον κίνδυνο που διατρέχει ο καπνιστής που καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα.

 Αν είστε και καπνιστής, ε! τότε…


Μέθοδοι για την μείωση του ραδονίου στα σπίτια
Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για να μειωθεί ή να περιοριστεί ο κίνδυνος από το ραδόνιο στα σπίτια επικεντρώνεται στις εξής κύριες στρατηγικές:
1. Πιθανώς η πιο απλή μέθοδος μείωσης του ραδονίου είναι η αύξηση του αερισμού του σπιτιού, (μερικές φορές αυτό επαρκεί για να λύσουμε το πρόβλημα). Ο αερισμός του σπιτιού μπορεί να βελτιωθεί με τη διατήρηση περισσότερων ανοιχτών παραθύρων ή τη λειτουργία ανεμιστήρων.
2. Τα σημεία εισόδου του ραδονίου στα σπίτια πρέπει να εντοπιστούν και να σφραγιστούν.
3. Επιλογή μη ραδιενεργών κατασκευαστικών υλικών.
4. Η μόνωση των ρωγμών στα κτήρια μπορεί επίσης να μειώσει την είσοδο ραδονίου ιδιαίτερα όταν γίνει σε ειδικά σημεία όπου το ραδόνιο εισέρχεται στο σπίτι.

Μια ποικιλία από κατασκευαστικές λύσεις είναι διαθέσιμες στους ιδιοκτήτες σπιτιών και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συστήματα αερισμού στα θεμέλια του σπιτιού.

Τα καινούργια σπίτια μπορούν να χτιστούν με χαρακτηριστικά που εμποδίζουν την είσοδο ραδονίου και επιτρέπουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ραδονίου, τα οποία θα μπορούσαν να εμφανισθούν στο μέλλον.

Αυτά κοστίζουν ελάχιστα εάν τοποθετηθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού παρά σε ένα ήδη υπάρχον σπίτι. Αυτές οι επεμβάσεις διατηρούν τις τιμές του ραδονίου σε επίπεδα χαμηλότερα των 2pCi/L .Το κόστος των επισκευών για την μείωση του ραδονίου εξαρτάται από τον τρόπο κατασκευής του σπιτιού και από άλλους παράγοντες.
Πηγή: newsit.gr

Η ιστοσελίδα μας PANELIAKOS.COM σας δίνει τη συμβουλή να τηλεφωνήστε σε μία εταιρεία που κάνει έρευνα για ραδόνιο (radon).  Συνήθως αυτή η εταιρεία είναι επιστημονικά συνδεμένη με πανεπιστημιακή μονάδα.  Θα σας ταχυδρομήσουν ένα κουτάκι με ένα ή δύο μπουκαλάκια.  Ανοίξτε το κουτάκι και πηγαίνετε στο χαμηλότερο σημείο του σπιτιού σας, (υπόγειο ή εάν δεν έχετε υπόγειο στο εισόγειο.  Ανοίγετε το μπουκαλάκι ή μπουκαλάκια και θα τα βάλετε πάνω σε κάποιο έπιπλο η καρέκλα απόσταση 3-4 πόδια (περίπου ένα μέτρο από το έδαφος).  Μη τα βάλετε σε μεταλικό επίπεδο ή κοντά σε μεταλικό αντικείμενο.  Αφήστε τα εκεί για 48 με 72 ώρες.  Μετά κλείνετε τα μπουκαλάκια, τα βάζεται μέσα στο κουτάκι που σας έστειλαν και ταχυδρομίστε το στη διεύθυνση που γράφει.  Μετά 2-3 ημέρες αφ' ότου το λάβουν θα έχετε και τα αποτελέσματα στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση που θα τους έχετε στείλει ή ταχυδρομικώς.  Θα σας δώσουν κάποιους κωδικούς όπως .3, .7, 1.5 κλπ.  Όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο τόσο ποιό πολύ ραδιογόνο αέριο είναι στο σπίτι σας.  Εάν το σπίτι σας είναι κτισμένο σε βραχώδη μέρος ή δεν έχει τσιμέντο στο υπόγειο ο αριθμός του ραδιενεργού αερίου θα είναι μεγαλύτερος.  Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή και στοιχίζει 30-40 δολάρια.
Σήμερα, όταν κάποιος αγοράζει σπίτι τους συνιστούμε εκτός από το home inspection να κάνουν και radon inspection, mold inspection & lead paint inspection.  Στοιχίζουν λίγα χρήματα, αλλά, προλαμβάνεται τις αρρώστιες.

Αυτό είναι μιά προσφορά της BILL KAFKAS Real Estate


Για την αγορά ή πώληση σπιτιού, διαμερίσματος, πολυκατοικίας, επαγγελματικού κτιρίου επικοινωνήστε με τον Βασίλη Καυκά της κτηματομεσιτικής εταιρείας
BILL KAFKAS Real Estate.

Δωρεάν εκτίμηση του ακινήτου σας
978-835-1455

Αγορές και πωλήσεις σε όλη την Αμερική (ΗΠΑ).  Η κτηματομεσιτική εταιρεία BILL KAFKAS Real Estate έχει άδεια από την κυβέρνηση και ο Βασίλης Καυκάς και οι συνεργάτες του έχουν πείρα δεκάδων ετών.  Τηλεφωνήστε σήμερα για τη δωρεάν εκτίμηση του ακινήτου σου σε όλη την Αμερική!  Απόλυτη εχεμύθεια, επαγγελματικότης, αποτελέσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου