Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Συνέντευξη Τζάκη στον E.K. και... μεταμόσχευση μήτρας

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, 2015

TZAKIS 1
Ο ομογενής διάσημος χειρούργος Ανδρέας Τζάκης
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο ομογενής παγκοσμίου φήμης χειρουργός-ιατρός Ανδρέας Τζάκης, ο οποίος πρωτοπορεί στον τομέα των μεταμοσχεύσεων ήπατος, καρδιάς και νεφρών, ετοιμάζει μία νέα πρωτοπόρα ιατρική πρωτοβουλία μεταμόσχευσης μήτρας. Ο Δρ. Τζάκης είναι επικεφαλής ομάδας επιστημόνων της Κλινικής του Κλίβελαντ (Cleveland Clinic) οι οποίοι ετοιμάζονται για την επίτευξη αυτής της πρωτοβουλίας, που θα επιφέρει επανάσταση στα ιατρικά χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών και παγκοσμίως.
Ο Δρ. Τζάκης σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» εξήγησε λεπτομερώς για την νέα ιατρική μεταμοσχευτική πρωτοβουλία του, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλά ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά που τόσο επιθυμούν.
Οταν τον ρωτήσαμε τι θα κάνει ακριβώς, είπε: «η μεταμόσχευση της μήτρας είναι η τοποθέτηση μιας καινούργιας υγιούς μήτρας σε γυναίκα η οποία δεν μπορεί να αποκτήσει παιδιά εξ’ ιδίων της επειδή δεν έχει μήτρα είτε διότι γεννήθηκε χωρίς αυτή, είτε διότι της αφαιρέθηκε για διαφόρους λόγους».
Αναφορικά με το αν το μόσχευμα θα προέρχεται από νεκρή ή ζωντανή δωρήτρια, είπε πως «στις δοκιμές μας το μόσχευμα της μήτρας θα προέρχεται από κάποια δωρήτρια που έχει αποβιώσει και δωρίζουν τα όργανά της σε άλλους ανθρώπους».
Στην ερώτηση τι θα γίνει αν μία μητέρα πεθαίνει και επιθυμεί να δωρίσει τη μήτρα της στην κόρη της, θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο; ο Δρ. Τζάκης είπε «θεωρητικά μπορεί να γίνει αλλά φυσικά θα πρέπει να δούμε τα συγκεκριμένα στοιχεία όπως λόγου χάρη αν η μήτρα είναι υγιής, εάν είναι αρκετά καλή για να κυοφορήσει, υπάρχουν διαφορετικοί παράγοντες οι οποίοι πρέπει να ληφθούν υπόψη».
Αναφορικά με το αν θα πρέπει να εξεταστούν οι νομικές και ηθικές επιπτώσεις και διαστάσεις μιας τέτοιας μεταμόσχευσης από μητέρα σε κόρη, είπε, πως, «αυτό το θέμα έχει μελετηθεί πολύ εκτενώς. Στην κλινική Κλίβελαντ το θέμα έχει εξεταστεί, τροποποιηθεί και ρυθμιστεί ώστε να απαντά σε όλα τα ηθικά ερωτήματα επί ένα και πλέον έτος». Ο Δρ. Τζάκης πρόσθεσε πως «αυτό το συγκεκριμένο ερώτημα που υποβάλλετε ήταν έντονα παρόν στην περίπτωση της μεταμόσχευσης που έγινε στη Σουηδία και το οποίο μελετήθηκε πριν από τρία σχεδόν χρόνια. Σ’ εκείνη τη δοκιμαστική οι δωρήτριες ήταν ζωντανές. Πέντε από τις εννέα μεταμοσχεύσεις πιστεύω ότι είχαν γίνει από μητέρα σε κόρη και μάλιστα μερικές από αυτές έχουν γεννήσει παιδιά, οπότε η κόρη έφερε στον κόσμο παιδάκι από την ίδια μήτρα από την οποία γεννήθηκε η ίδια».
tzakis2Στην ερώτηση, σε μία τέτοια περίπτωση πώς μπορεί η κόρη να γεννήσει το παιδί της με την ίδια μήτρα από την οποία γεννήθηκε η ίδια, ο Δρ. Τζάκη απάντησε: «ίσως να υπάρχει ένα πλεονέκτημα σ’ αυτό. Πρώτα απ’ όλα η μητέρα αισθάνεται καλά διότι έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει την κόρη της να αποκτήσει παιδί πράγμα το οποίο συνήθως και οι δύο τους το επιθυμούν πάρα πολύ». Είπε ακόμα πως «πιστεύω πως εφόσον μητέρα και κόρη γνωρίζουν για τις διακινδυνεύσεις που ενδεχομένως υπάρχουν, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην προχωρήσουν σε μία τέτοια διαδικασία».
Υπογραμμίζεται ότι η μεταμόσχευση δεν θα είναι μόνιμη αλλά παροδική και θα αφαιρείται το μόσχευμα της μήτρας έπειτα, αφού η γυναίκα λήπτρια αποκτήσει παιδιά. Ο Δρ. Τζάκης εξήγησε πως «αυτό είναι καλό πράγμα για τη λήπτρια διότι η διακινδύνευση στις μεταμοσχεύσεις είναι η απόρριψη του μοσχεύματος και η λήψη φαρμάκων για την πρόληψή της. Επειδή η μεταμόσχευση θα είναι προσωρινή τα φάρμακα που θα συνταγογραφηθούν αναμένεται να είναι για δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια και όχι για όλη τη ζωή».
Στην ερώτηση πόσοι γιατροί θα συμμετάσχουν σ’ αυτό το είδος της μεταμόσχευσης, είπε, πως «πρόκειται για μία πολύπλοκη μεταμόσχευση. Εκτός από τους χειρουργούς ειδικούς για μεταμοσχεύσεις θα συμμετέχουν ιατροί τεχνητής γονιμοποίησης, γυναικολόγοι, νεογνολόγοι. Επί πλέον θα συμμετάσχουν ειδικοί της βιοηθικής, ψυχίατροι, υποστηρικτές ασθενών, πρόκειται για τεράστια προσπάθεια, δεν μπορώ καν να μετρήσω και να σας πω πόσοι άνθρωποι θα συμμετάσχουν, αλλά είναι μία τεράστια θαυμάσια ομάδα και ο καθένας βλέπει την ασθενή από τη δική του θεώρηση. Είμαστε στενά συνδεδεμένοι μεταξύ μας, συζητούμε για τους ασθενείς μας και για την πρόοδό τους εβδομαδιαίως ή πιο τακτικά αν είναι ανάγκη». Και συμπλήρωσε «χρειάζεται μία τεράστια διοικητική και κλινική προσπάθεια για την επίτευξη αυτής της πρωτοβουλίας», ενώ σύμφωνα με τον Δρ. Τζάκη η εγχείρηση της μεταμόσχευσης «θα είναι διαρκείας τεσσάρων ή πέντε ωρών».
Οταν τον ρωτήσαμε πώς αισθάνεται ως άνθρωπος και ως γιατρός με αυτή την πρωτοβουλία, τόνισε: «με προσελκύει αυτή η πρωτοβουλία για μερικούς πολύ απλούς λόγους. Νομίζω πως όλοι μας γνωρίζουμε την επιθυμία των γυναικών οι οποίες θέλουν να αποκτήσουν παιδιά αλλά δεν μπορούν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο επιλογές, η μία είναι η υιοθεσία και η άλλη της παρένθετης διαδικασίας. Αυτές οι δύο επιλογές είναι ευλογημένες για πολλές γυναίκες και πολλές οικογένειες έχουν δημιουργηθεί με αυτές. Από την άλλη μεριά, όμως, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού οι οποίες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις επιλογές για προσωπικούς, πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Ολοι έχουμε πολλή κατανόηση για την επιθυμία τους να αποκτήσουν οικογένεια κι έτσι αισθάνομαι πολύ καλά γι’ αυτή την πρωτοβουλία».
Αν έχουν γίνει μεταμοσχεύσεις μήτρας στην κλινική στη Φλόριδα, ανέφερε πως «όχι, δεν έχομε κάνει ακόμα». Εξήγησε ότι «η κλινική στο Weston της Φλόριδας όπου κάνουμε μεταμοσχεύσεις ήπατος, νεφρών και καρδιάς είναι μέρος της Παγκόσμιας Κλινικής Κλίβελαντ και η μεταμόσχευση της μήτρας θα γίνει στο Κλίβελαντ του Οχάιο όπου είναι το κεντρικό μέρος της Κλινικής και όπου έχουμε όλες τις πλέον προηγμένες ειδικεύσεις».
Στην ερώτηση πότε αναμένεται να ξεκινήσουν αυτές τις μεταμοσχεύσεις της μήτρας, υπογράμμισε πως «υπάρχουν αρκετά στάδια αυτής της μεταμόσχευσης. Αξιολογούμε τις υποψήφιες για να δούμε αν είναι σε θέση ψυχολογικώς, κοινωνικώς, ηθικώς για να δεχθούν το μόσχευμα κι αυτή είναι μία ξεχωριστή αξιολόγηση, η αρχική. Στη συνέχεια, κάνουμε την ιατρική αξιολόγηση για να βεβαιωθούμε ότι ιατρικώς είναι σε θέση να κάνουν τη μεταμόσχευση. Κατόπιν πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχουν στη διάθεσή τους έμβρυο για την τοποθέτησή του μέσα στη μήτρα. Οπότε υπάρχει η φάση της δωρεάς των ωών, κι όταν αυτά τακτοποιηθούν τότε μπαίνουν στον κατάλογο για τη μεταμόσχευση». Εξήγησε ότι «θα γίνει τεχνητή γονιμοποίηση και μεταφορά του εμβρύου στη μήτρα».
Στην ερώτηση πόσο θα στοιχίζει αυτή η μεταμόσχευση, ο Δρ. Τζάκης είπε «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πειραματικό στάδιο και τα χρήματα προέρχονται από ιδιωτικές πηγές και το ακριβές κόστος δεν είναι γνωστό. Δεν θα χρησιμοποιούνται κρατικά χρήματα».
tzakisΟ Δρ. Ανδρέας Τζάκης είναι ιατρός – χειρουργός από τους πρωτοπόρους στον τομέα της χειρουργικής και της έρευνας των μεταμοσχεύσεων οργάνων με παναμερικανική και παγκόσμια αναγνώριση. Κατάγεται από την Κεφαλονιά. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία απεφοίτησε το 1974. Συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ήλθε σε ηλικία 27 ετών. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Χειρουργικής στο Mt. Sinai Hospital και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο SUNY AT Story Brook Long Island τo 1983. Μετά τη λήψη της ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής ξεκίνησε τη μετεκπαίδευσή του στον τομέα της χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστήμιο του Pittsburg της Πενσιλβάνιας, όπου παρέμεινε έως το 1994 ως καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων.
Το 1994 εντάχθηκε στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Μαϊάμι της Φλόριδας στο Jackson Memorial Hospital ως διευθυντής του τμήματος μεταμοσχεύσεων ήπατος χοληφόρων – παγκρέατος – πολλαπλών οργάνων, και συνδιευθυντής του κέντρου μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου με τον Dr Josua Miller, καθώς και του κέντρου μεταμοσχεύσεων κυττάρων (νησιδίων παγκρέατος, μυελού των οστών) στο Diabetes Research Institute με τον Dr.C.Ricordi. Από τον Αύγουστο του 2012 είναι διευθυντής του κέντρου μεταμοσχεύσεων οργάνων στο Cleveland Clinic στην πόλη Weston της Φλόριδας.
Το κλινικό και ερευνητικό του έργο αντικατοπτρίζει όλες τις πτυχές της Ιατρικής στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, καθώς και τις πρωτοποριακές χειρουργικές τεχνικές που αναπτύχθηκαν από τον ίδιο και την ομάδα του και σηματοδότησαν την πρόοδο της χειρουργικής των μεταμοσχεύσεων τα τελευταία χρόνια σε όλο τον Κόσμο. Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα εντυπωσιακή υπήρξε η επιτυχής πρώτη μεταμόσχευση πολλαπλών οργάνων σε ασθενή (ήπαρ, νεφρό, πάγκρεας, στομάχι, λεπτό έντερο, παχύ έντερο), η μεταμόσχευση ήπατος μπαμπουίνου σε άνθρωπο και η πρώτη μεταμόσχευση παγκρέατος.
Στον τομέα της έρευνας έχει δραστηριοποιηθεί με την ίδια ένταση όπως και στην χειρουργική και έχει οργανώσει και ολοκληρώσει 12 μεγάλα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά πρωτόκολλα, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη των μεταμοσχεύσεων και έχουν γίνει αποδεκτά από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, εισάγοντας νέες μεθόδους στην τεχνική των μεταμοσχεύσεων και τη μετεγχειρητική φαρμακευτική υποστήριξη των ασθενών.
Ο κ. Τζάκης συμμετέχει από διάφορες θέσεις στην έκδοση πέντε μεγάλων ιατρικών περιοδικών παγκοσμίου κυκλοφορίας με υψηλό δείκτη απήχησης, και είναι κριτής σε άλλα 10 περιοδικά παρόμοιας εμβέλειας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τον σεβασμό που δείχνει στο πρόσωπό του η παγκόσμια ιατρική κοινότητα και την αποδοχή που έχει από αυτήν. Είναι μέλος σε 21 επιστημονικές ιατρικές εταιρείες διεθνούς κύρους και συμμετέχει με την ιδιότητα του προέδρου ή του αντιπροέδρου σε πέντε μεγάλους κρατικούς οργανισμούς που σχετίζονται με τις μεταμοσχεύσεις και τη χάραξη της κρατικής πολιτικής στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και άλλων θεμάτων που αφορούν την υγεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι συγγραφέας σε περισσότερα από 800 άρθρα στη διεθνή βιβλιογραφία, με πρόσφατο αριθμό τις περίπου 20.000 βιβλιογραφικές αναφορές των συγγραμμάτων και εργασιών του και είναι συντάκτης σε πολλά ελληνικά και διεθνή ιατρικά περιοδικά.
Η συμβολή του στη δημιουργία και ανάπτυξη διεθνών μεταμοσχευτικών κέντρων υπήρξε σημαντική, όπως είναι το κέντρο μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου της Πάτρας στην Ελλάδα το 2001, του παιδιατρικού μεταμοσχευτικού κέντρου Pequino Principe στη Βραζιλία το 2000, καθώς και στο Petach Tikvah στο Ισραήλ το 2007. Διατέλεσε διευθυντής του προγράμματος μεταμοσχεύσεων σε παιδιατρικούς ασθενείς στο Νοσοκομείο Παίδων του Pittsburg από το 1989 μέχρι το 1994. Ηδη, ξεκίνησε και ανέπτυξε το πρώτο πρόγραμμα παγκοσμίως για την πολυσπλαχνική μεταμόσχευση οργάνων σε άνθρωπο. Από το 1994 μέχρι το 2012 διηύθυνε το κέντρο μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστήμιο του Miami στο Jackson Memorial Hospital και το μετέτρεψε πολύ γρήγορα σε ένα από τα πλέον διάσημα κέντρα μεταμοσχεύσεων στον Κόσμο, το οποίο εξυπηρετεί ασθενείς από ολόκληρο τον Κόσμο. Επιδεικνύει ιδιαίτερη φροντίδα και δίδει προτεραιότητα σε ασθενείς από την Ελλάδα ή ομογενείς.
Τέλος, η μεγάλη αγάπη του για την εκπαίδευση είχε ως αποτέλεσμα την ειδίκευση 80 ιατρών μεταξύ των οποίων 25 Ελλήνων στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, οι οποίοι κατέχουν σήμερα εξέχουσες θέσεις.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου