Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

BBC: Οι Έλληνες αδυνατούν να κηδέψουν τους νεκρούς τους ή να πληρώσουν τα ενοίκια των τάφων τους



 Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 2015

NEKROTAFEIA


Το φαινόμενο της εκταφής νεκρών από τα νεκροταφεία των ελληνικών μεγαλουπόλεων και την άρνηση της ορθόδοξης εκκλησίας να αποδεχτεί την καύση ως λύση στο πρόβλημα, εξετάζει δημοσίευμα του BBC.
Το βρετανικό δίκτυο επισκέφτηκε την χώρα μας, όπου μίλησε με τον νεκροθάφτη,Πέτρο Μπακιρτζή, συγγενείς νεκρών που κατέληξαν σε κάποιο οστεοφυλάκιο, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, οι Έλληνες αναγκάζονται ολοένα και συχνότερα να παρευρεθούν στην εκταφή των δικών τους, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν τα ενοίκια για τον χώρο που καταλαμβάνουν οι τάφοι τους στα δημόσια νεκροταφεία. Η εμπειρία σε πολλές περιπτώσεις είναι οδυνηρή, καθώς οι νεκροί δεν έχουν αποσυντεθεί πλήρως όταν λαμβάνει χώρα η εκταφή.
«Είναι ο αγαπημένος σου άνθρωπος. Τον φαντάζεσαι σαν άνθρωπο και μετά βλέπεις μόνο κόκαλα. Είναι σαν δεύτερη κηδεία», ανέφερε η Κατερίνα Κίτσιου στο βρετανικό δίκτυο. Η ίδια αναγκάστηκε να σταματήσει να πληρώνει το ενοίκιο του τάφου του πατέρας της, επτά χρόνια μετά τον θάνατό του.
Ο Πέτρος Μπακιρτζής, νεκροθάφτης στο επάγγελμα, εξηγεί ότι κατά μέσο όρο αναλαμβάνει 15 εκταφές την εβδομάδα. Πολλές φορές, ορισμένοι από τους νεκρούς έχουν διατηρήσει την σάρκα τους. Τουλάχιστον το ένα τέταρτο των πτωμάτων που οδηγούνται στο οστεοφυλάκιο δεν έχουν αποσυντεθεί πλήρως. Όπως εξηγεί ο κ. Μπακιρτζής, αυτό οφείλεται πολλές φορές στις χημειοθεραπείες που μπορεί να έχει κάνει ένας καρκινοπαθής πριν τον θάνατό του.
Το BBC στην συνέχεια μίλησε με τον Μητροπολίτη Άνθιμο για να εξετάσει το γιατί η ορθόδοξη εκκλησία καταδικάζει την καύση των νεκρών, τη στιγμή που τα νεκροταφεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτα. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, ο Μητροπολίτης τόνισε πως η καύση δεν θα επιτρέψει στο νεκρό σώμα να αναστηθεί, ενώ διέψευσε την αποσύνθεση των λειψάνων. Ακόμα, δήλωσε πως οι νεκροί δεν μεταφέρονται σε οστεοφυλάκια στην Ελλάδα.
«Έχω πάει επανειλημμένως στο μεγάλο νεκροταφείο και δεν έχω δει ποτέ μια εκταφή», είπε.
Στο βρετανικό δίκτυο μίλησε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος αποκάλυψε ότι εκείνος αναγκάστηκε να επισκεφτεί τη Βουλγαρία για τις καύσεις της νεκρής μητέρας και της νεκρής γυναίκας του, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρεματόρια.
«Φυλάσσω μερικές από τις στάχτες της γυναίκας μου σε ένα μικρό κουτί στην ντουλάπα μου και όταν την ανοίγω για να ντυθώ κάθε πρωί, τις χαϊδεύω», είπε.
Όπως αναφέρει το BBC, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού αδυνατεί να πληρώσει για τις κηδείες των αγαπημένων τους, ενώ τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας αποκάλυψαν ότι πολλές οικογένειες αρνούνται να αναγνωρίσουν τους αγαπημένους τους στα νεκροτομεία, καθώς δεν έχουν αρκετά χρήματα για να τους κηδέψουν.
Πηγή: Huffpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου