Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΕΚΤ: Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα


Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι
ΕΚΤ: Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα
Οι προσδοκίες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας μειώθηκαν ατον Ιούλιο, αλλά παραμένουν υψηλές, τονίζει σε έκθεση της η ΕΚΤ, «λόγω ανησυχιών για την ταχεία και πλήρη υλοποίηση του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας».
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του ελληνικού ζητήματος στην ευρωζώνη, σημειώνει ότι είχαν περιορισμένη και προσωρινή επίπτωση στις αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων. Η έκθεση τονίζει τη βελτίωση αναφορικά με την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης να απορροφά διάφορα σοκ στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο εντοπίζει τέσσερις κινδύνους για τη σταθερότητά του την επόμενη διετία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review), το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης έδειξε αντοχές κατά τη διάρκεια διαφόρων κυμάτων αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών στο δεύτερο εξάμηνο.
Η έκθεση τονίζει ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα μίας απότομης αύξησης του επασφάλιστρου κινδύνου σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς η ανησυχία μετατοπίζεται προς την πλευρά των αναδυόμενων οικονομιών.
Η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι οι δείκτες, που υποδηλώνουν την ύπαρξη συστημικής πίεσης, παρέμειναν σε συγκρατημένα επίπεδα κατά τη διάρκεια έντονων περιόδων που σχετίζονταν με την αναταραχή στην Ελλάδα το καλοκαίρι, η οποία ακολουθήθηκε από τη μεγάλη διόρθωση των τιμών των κινεζικών στοιχείων ενεργητικού.
Για την Ελλάδα, η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι προσδοκίες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας μειώθηκαν από τον Ιούλιο, αλλά παραμένουν υψηλές.
«Οι προσδοκίες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας αυξήθηκαν στην Ελλάδα, εν μέσω υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας έως τον Ιούλιο του 2015 και, αν και μειώθηκαν από τότε, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω ανησυχιών για την ταχεία και πλήρη υλοποίηση του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας», σημειώνει η έκθεση.
«Στην ευρωζώνη, οι εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν μία περιορισμένη και προσωρινή επίπτωση στις αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων», προσθέτει η ΕΚΤ.
Η έκθεση τονίζει τη βελτίωση αναφορικά με την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης να απορροφά διάφορα σοκ στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Τόσο η κερδοφορία όσο και η φερεγγυότητα των τραπεζών βελτιώθηκαν, σημειώνεται.
Οι προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης περιλαμβάνουν την αδύναμη οικονομική ανάκαμψη, τη χαμηλή κερδοφορία και το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένει το χρέος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης.
«Αυτοί οι παράγοντες συνεχίζουν να περιορίζουν τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια και την ικανότητά τους να δημιουργούν νέα κεφάλαια», τονίζεται.
Η ΕΚΤ εντόπισε τέσσερις κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος την επόμενη διετία:
Αυξημένος κίνδυνος απότομης αντιστροφής του παγκόσμιου επασφάλιστρου κινδύνου που ενισχύεται από τη χαμηλή ρευστότητα των δευτερογενών αγορών
Ασθενείς προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών σε ένα περιβάλλον χαμηλών ρυθμών αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, εν μέσω ατελών προσαρμογών των ισολογισμών
Πιθανός κίνδυνος αύξησης των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους του δημόσιου και του ιδιωτικού (μη τραπεζικού) τομέα, εν μέσω χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης
Αυξημένος δυνητικός κίνδυνος πίεσης στον ταχέως αναπτυσσόμενο σκιώδη τραπεζικό τομέα
Β.Κονστάνσιο: Χαμηλός ο συστημικός κίνδυνος στην ευρωζώνη
Το συνολικό ρίσκο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη είναι χαμηλό, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι υπάρχουν κίνδυνοι.
«Γενικά υπάρχει χαμηλό επίπεδο συστημικού κινδύνου στην ευρωζώνη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της κεντρικής τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review).
«Υπάρχουν, φυσικά, κίνδυνοι, με τον βασικό εξ αυτών να συνδέεται με πιθανή αντιστροφή των επασφαλίστρων κινδύνου [...] το οποίο μπορεί να πυροδοτηθεί είτε από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, που αναμένεται μια από αυτές τις ημέρες, και επίσης από την ευπάθεια που συνεχίζεται στις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα την Κίνα και αλλού», πρόσθεσε.
Ο Κονστάνσιο είπε ότι ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίασή της για τα επιτόκια, ο ίδιος δεν αναμένει να υπάρξει σημαντική μεταβολή στους κινδύνους για τη σταθερότητα.
Πρόσθεσε ότι μια περαιτέρω μείωση των τιμών πετρελαίου από τον Ιούνιο καθιστά δύσκολο για την ΕΚΤ να πετύχει το στόχο του πληθωρισμού για επίπεδα κοντά στο 2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου