Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Προκαλεί ο Ερντογάν: Πούτιν μην παίζεις με τη φωτιά

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 2015

Της Δήμητρας Ράγια
ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Επιμένει στις προκλητικές του δηλώσεις μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε να προειδοποιήσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν «να μην παίζει με την φωτιά». Εξέφρασε πάντως την επιθυμία να τον συναντήσει στην σύνοδο για το κλίμα στο Παρίσι, πρόταση που απορρίπτει ο Πούτιν, εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί «να μην ζητά συγγνώμη» για την κατάρριψη.

Προκαλεί ο Ερντογάν: Πούτιν μην παίζεις με τη φωτιά
«Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι αυτοί που έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά στο θέμα της τρομοκρατίας, παίζουν με την φωτιά. Συμφωνώ απολύτως μαζί του. Όντως το να υποστηρίζει κάποιος το καθεστώς Άσαντ στη Συρία που έχει σκοτώσει 380.000 ανθρώπους είναι παιχνίδι με τη φωτιά» δήλωσε ο Ερντογάν και συνέχισε να εξαπολύει πυρά κατά της Μόσχας για την εμπλοκή της στον πόλεμο στη Συρία:
«Το να χτυπάς οργανώσεις της αντιπολίτευσης που έχουν διεθνή νομιμοποίηση με την δικαιολογία της επίθεσης κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Το να χρησιμοποιείς ένα περιστατικό στα πλαίσια του οποίου η Τουρκία έδρασε δικαίως- όπως αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο- όπως και το να βασανίζεις τους πολίτες μας που βρισκόταν στη Ρωσία για μια έκθεση (αναφορά στις συλλήψεις Τούρκων επιχειρηματιών), είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Το να χτυπάς ανεύθυνα, κατά φορτηγών που βρίσκονται στην περιοχή (της Συρίας) για εμπορικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους είναι παιχνίδι με τη φωτιά και ειλικρινά συμβουλεύουμε την Ρωσία να μην παίζει με τη φωτιά».
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν κατέρριψε εσκεμμένα το ρωσικό βομβαρδιστικό», αλλά απλώς «ακολούθησε τους κανόνες εμπλοκής και απέδειξε την τιμιότητά της, δημοσιοποιώντας το ηχητικό ντοκουμέντο των προειδοποιήσεων προς τους Ρώσους πιλότους», ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια του Πούτιν.
Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θέλει να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με την Ρωσία και επιθυμεί να συναντήσει τον Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου για το κλίμα που ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου στο Παρίσι, εκφράζοντας «δυσφορία» για την κλιμάκωση και την μεταφορά της διένεξης και σε άλλους τομείς των διμερών σχέσεων.
Όπως ανακοίνωσε πάντως το Κρεμλίνο, ο Πούτιν δεν δέχεται να συναντήσει τον Ερντογάν, εφόσον η Άγκυρα δεν είναι έτοιμη να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη.
Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος είχε επισημάνει ότι η Άγκυρα δεν ζήτησε συγγνώμη για το τραγικό συμβάν, ούτε προσέφερε αποζημίωση, υποστηρίζοντας ότι σκοπίμως οδηγεί τις σχέσεις των δυο χωρών σεαδιέξοδο. Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι αδύνατον να γίνουν πιστευτοί οι ισχυρισμοί των Τούρκων πως δεν γνώριζαν την ταυτότητα του βομβαρδιστικού, διευκρίνιζοντας ότι τα ρωσικά αεροσκάφη είναι εύκολα «ορατά και αναγνωρίσιμα».
Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, χθες στο Κρεμλίνο, ανέφερε ότι η Μόσχα είχε γνωστοποιήσει εκ των προτέρων στις ΗΠΑ-που ηγούνται της συμμαχίας στην οποία ανήκει η Τουρκία- το σχέδιο πτήσης του ρωσικού αεροσκάφους, συνεπώς η θέση και η ώρα ήταν γνωστή.
«Αντί να διαβεβαιώσουν ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ, ακούμε ανόητες εξηγήσεις και δηλώσεις ότι δεν χρειάζεται συγγνώμη για τίποτα» υπογράμμισε ο Πούτιν, αποκαλώντας «σκουπίδια»τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί διαφορετικής αντίδρασης στην περίπτωση που γνώριζαν ότι επρόκειτο για ρωσικό αεροσκάφος.
Πάντως ο Ερντογάν ήδη από χθες είχε απαντήσει ότι η Ρωσία είναι αυτή που πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση παραβίασης του εναέριου χώρου της, η Τουρκία θα συνεχίσει να αντιδρά με τον ίδιο τρόπο.
«Καμία προειδοποίηση-Προμελετημένη ενέργεια»
Το ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 κατερρίφθη την Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, με την αιτιολογία ότι παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο για 17 δευτερόλεπτα κι ενώ έλαβε σύμφωνα με την Άγκυρα, 10 προειδοποιήσεις μέσα σε 5 λεπτά. Η Μόσχα από την αρχή υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση, αλλά και καμία προειδοποίηση από την τουρκική αεροπορία.
Μάλιστα με σημερινές του δηλώσεις, ο Βίκτορ Μποντάρεφ, επικεφαλής της ρωσικής αεροπορίας, δήλωσε ότι το τουρκικό F-16 έριξε τον πύραυλο στο ρωσικό βομβαρδιστικό, χωρίς προειδοποίηση, προτού αυτό προσεγγίσει τα τουρκικά σύνορα.
Πρόσθεσε ότι το ρωσικό αεροσκάφος παρέμεινε επί 34 λεπτά στα τουρκικά ραντάρ, χωρίς να λάβει καμία προειδοποίηση και χαρακτήρισε την κατάρριψη, προμελετημένη ενέργεια και «πισώπλατη μαχαιριά άνευ προηγουμένου».
Επανέρχεται η βίζα για τους Τούρκους
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που είχε συνομιλίες σήμερα με τον Σύρο ομόλογό του, επανέλαβε ότι η Άγκυρα ξεπέρασε τα όρια και υπογράμμισε ότι το τραγικό συμβάν μπορεί να υπονομεύσει σε μεγάλο βαθμό τα τουρκικά συμφέροντα, ανακοινώνοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2016, η Μόσχα επαναφέρει το καθεστώς έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Εξέφρασε επίσης σοβαρές αμφιβολίες για την δράση της Τουρκίας και το κατά πόσο είναι πραγματική η δέσμευσή της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η Μόσχα έχει άλλωστε κατηγορήσει ευθέως την Άγκυρα για χρηματοδότηση των τζιχαντιστών.
Πηγές: ΕΘΝΟΣ, BBC, Hurriyet, Reuters, Skynews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου