Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Η Ιερά Σύνοδος καθαίρεσε τον π. Γεώργιο Πασσιά

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2015

Του Θεόδωρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ.- Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνήλθε στο Φανάρι, αποφάσισε ομόφωνα την καθαίρεση του πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Πασσιά και την επαναφορά του στις τάξεις των λαϊκών, λόγω του σεξουαλικού σκανδάλου με την εξ απορρήτων συνεργάτιδά του και γραμματέα της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσιγκτον Χάιτς του Μανχάταν, κ. Εθελ Μπουζάλα. Η Ιερά Σύνοδος στην ουσία ενέκρινε την απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής η οποία, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυξ», αποφάσισε ομόφωνα την παραπομπή του στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς καθαίρεση.
Η απόφαση αυτή της Συνόδου του Πατριαρχείου ήρθε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» ότι π. Γεώργιος Πασσιάς με τις ανίερες πράξεις του έχει προκαλέσει το κοινό αίσθημα των κληρικών, λαϊκών, του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου και όλες οι διαδικασίες για την καθαίρεσή του ήταν επιβεβλημένες και αποτελούσαν μονόδρομο.
Παράλληλα, η Σύνοδος του Πατριαρχείου επικύρωσε την απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και εντέλλεται να διενεργηθεί ενδελεχής οικονομικός έλεγχος στις ενορίες που υπηρέτησε ο κ. Πασσιάς και πιο ειδικά στην τελευταία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μανχάταν. Επίσης, να αντικατασταθεί αμέσως το κοινοτικό συμβούλιο του Αγίου Σπυρίδωνα. Επισημαίνεται ότι αν και υπήρξαν οι προαναφερθείσες αποφάσεις από την τοπική Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, για κάποιους άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος δεν έχει προβεί στην ολική τους εφαρμογή και πιο συγκεκριμένα στην αντικατάσταση του κοινοτικού συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι είχε φροντίσει ο κ. Πασσιάς να το στελεχώσει με αφοσιωμένους και αφοσιωμένες οπαδούς του, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η κ. Εθελ Μπουζάλα στην οποία είχε αναθέσει πολλές θεσμικές ευθύνες, όπως έχει αποκαλύψει τις τελευταίες εβδομάδες ο «Εθνικός Κήρυξ».
Τονίζεται ότι από τώρα και στο εξής ο πρώην πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Πασσιάς θεωρείται πλέον ως λαϊκός και δεν έχει δικαίωμα να φέρει την ιερατική περιβολή, ούτε φυσικά να ιεροπράττει σε τίποτε απολύτως. Δεν θα προσαγορεύεται ως πατήρ ή Αιδεσιμότατος ή με οποιαδήποτε άλλη ιερατικής φύσεως προσαγόρευση αλλά όπως προσαγορεύονται οι λαϊκοί δηλαδή είτε ως κύριος Γεώργιος Πασσιάς ή απλώς με το όνομά του.
Ο Πατριάρχης κόμισε στην Ιερά Σύνοδο τον ογκώδη φάκελο του κ. Πασσιά στην Ιερά Σύνοδο στον οποίον υπήρχαν όλα τα αποδεικτικά τεκμήρια, τα δημοσιεύματα του «Εθνικού Κήρυκα» και επίσης και τα πρακτικά της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Τα μέλη της Συνόδου τα οποία είχαν γνώση της υπόθεσης είπαν ομόφωνα να προχωρήσει η διαδικασία της καθαίρεσης πράγμα που έγινε. Ο κ. Πασσιάς ήταν γνωστός και από το γεγονός ότι είχε διατελέσει πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επί Αρχιεπισκοπίας του Αρχιεπισκόπου κ. Σπυρίδωνα.
Υπενθυμίζεται ότι την εξέλιξη αυτή, δηλαδή της καθαίρεσης του κ. Γεωργίου Πασσιά την είχε εξαγγείλει ο «Ε.Κ.» το Σαββατοκύριακο 7-8 Νοεμβρίου 2015 και στην ηλεκτρονική του έκδοση www.ekirikas.comαπό το απόγευμα της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου. Είχαμε γράψει χαρακτηριστικά πως «στο τέλος Νοεμβρίου θα γίνει η καθαίρεση του ιερέα Γεωργίου Πασσιά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθότι η Ιερά Σύνοδος έχει οριστεί να συνεδριάσει από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου μέχρι και το Σάββατο στις 28, λόγω του σεξουαλικού σκανδάλου με την κ. Εθελ Μπουζάλα, το οποίο συγκλόνισε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την Ομογένεια και διαδόθηκε σε όλη την υφήλιο.
Ηδη ο σχετικός φάκελος με τα τεκμήρια και την εισήγηση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, η οποία ομόφωνα αποφάσισε την καθαίρεση του π. Πασσιά και την υπαγωγή του στις τάξεις των λαϊκών, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» στις 13 Οκτωβρίου 2015, βρίσκεται στα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος και θα αναγράψει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Ιεράς Συνόδου.
Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου, η οποία προεδρεύεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, συγκροτείται από τους εξής ιεράρχες: Περγάμου κ. Ιωάννη, Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιο, Ιμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, Μιλήτου κ. Απόστολο, Ντένβερ κ. Ησαϊα, Ατλάντας κ. Αλέξιο, Δαρδανελλίων κ. Νικήτα, Ντιτρόιτ κ. Νικόλαο, Ικονίου κ. Θεόληπτο, Μπουένος Αϊρες κ. Ταράσιο, Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπα και Σηλυβρίας κ. Μάξιμο.
Διευκρινίζεται ότι επειδή η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής δεν είναι Αυτόνομη αλλά υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ως μία των Επαρχιών του Εξωτερικού, τυπικά η καθαίρεση θα γίνει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τονίζεται ότι το Πατριαρχείο κατά κανόνα επικυρώνει τις αποφάσεις της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις εκλογές των αρχιερέων.
Υπενθυμίζεται ότι το σεξουαλικό σκάνδαλο Πασσιά – Μπουζάλα το οποίο συγκλόνισε την Αρχιεπισκοπή και γενικότερα την Ομογένεια της Αμερικής και μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο, το απεκάλυψε πρώτος ο «Εθνικός Κήρυξ» στην ηλεκτρονική του έκδοση την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015 νωρίς το απόγευμα και στην έντυπή του έκδοση με λεπτομέρειες το Σαββατοκύριακο 3 – 4 Οκτωβρίου 2015.
Σύμφωνα με αδιάσειστα τεκμήρια που έχει στη διάθεσή του ο «Εθνικός Κήρυξ», ο π. Γεώργιος Πασσιάς, 68 ετών διατηρούσε, σεξουαλικές σχέσεις με την κ. Μπουζάλα, 45 ετών, επί σειρά ετών.
Συγκεκριμένα, μετέβαιναν στο ξενοδοχείο «Courtesy Motel», το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση 2167 New Jersey 4, Fort Lee, της Νέας Ιερσέης σε τακτική βάση. Την σύστηνε ως σύζυγό του.
Σύμφωνα πάντοτε με τα τεκμήρια – video και φωτογραφίες- άλλες φορές το ζεύγος πήγαινε στο ξενοδοχείο Countryside Motel το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση 3577 Route Coldspring, της Νέας Υόρκης.
Πριν από αυτό πήγαιναν για δείπνο στο Cliff’s Steak House στη διεύθυνση 18 Sylvan Avenue, Englewood Cliffs, της Νέας Ιερσέης.
Ο κ. Πασσιάς τυγχάνει πνευματικό τέκνο του ιερομόναχου Εφραίμ από την Αριζόνα, ιδρυτή Μοναστηριών ανά την Αμερική. Ο κ. Πασσιάς συχνά-πυκνά διοργάνωνε προσκυνήματα-εκδρομές με λεωφορεία στα μοναστήρια. Ο ίδιος εμφανιζόταν φορώντας το εσώρασο και έχοντας μακριά μαλλιά και γένια και με κρεμασμένα κομποσκοίνια στα χέρια του.
Ο κ. Πασσιάς γνώρισε την κ. Εθελ Μπουζάλα στο Μπρούκλιν όταν ιεράτευε στην κοινότητα του Τιμίου Σταυρού και η οποία μετεστράφη στην Ορθοδοξία, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Post» με ημερομηνία 06/01/2013 όταν την βάπτιζε η βαπτιζομένη φορούσε μπικίνι και την ονόμασε μάλιστα Ευθαλία.
Η κ. Μπουζάλα είναι παντρεμένη με τον κ. Τομ Μπουζάλα και έχουν τρία παιδιά εφηβικής ηλικίας. Σύμφωνα με την αποκάλυψη του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής Επισκόπου Φασιανής κ. Αντωνίου σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» το Σαββατοκύριακο 17-18 Οκτωβρίου 2015 και στην ηλεκτρονική μας έκδοση την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, ο κ. Πασσιάς κατέστησε την κ. Μπουζάλα έγκυο, πλην όμως ο κ. Γεώργιος Πασιάς δεν είναι σίγουρος ότι το κυοφορούμενο τέκνο είναι δικό του. Ιδού η συγκεκριμένη στιχομυθία από την συνέντευξη:
«Ε.Κ.»: Η κ. Μπουζάλα είναι έγκυος;
Επ. Αντώνιος: Ετσι λέγει αυτή. Δεν έχω λόγο να μην την πιστέψω, αλλά δεν έχω και αποδείξεις ότι είναι έγκυος.
«Ε.Κ.»: Πόσο μηνών έγκυος είναι;
Επ. Αντώνιος: Τώρα πρέπει να είναι τεσσάρων μηνών.
«Ε.Κ.»: Ο π. Πασσιάς σας είπε ότι η κ. Μπουζάλα είναι έγκυος;
Επ. Αντώνιος: Μου είπε ότι δεν ξέρει εάν το παιδί είναι όντως δικό του και το αφήσαμε εκεί το θέμα.
«Ε.Κ.»: Γιατί αυτή πήγαινε και με άλλους;
Επ. Αντώνιος: Δεν το είπε αυτό ο άνθρωπος.
«Ε.Κ.»: Ο π. Πασσιάς την πίεζε να το αποβάλλει το παιδί;
Επ. Αντώνιος: Αυτός λέγει όχι, αυτή λέγει ναι. Εκείνος μου είπε ότι τόσα χρόνια ομιλούσε εναντίον των εκτρώσεων και δεν θα μπορούσε να της έλεγε να κάνει έκτρωση.
«Ε.Κ.»: Θεοφιλέστατε, τι σας είπε η κ. Μπουζάλα όταν την είδατε στην Αρχιεπισκοπή;
Επ. Αντώνιος: Οτι ήταν ερωτευμένη με τον π. Γεώργιο, ότι ήθελε να έλθει να μας πει την δική της πλευρά της ιστορίας. Οτι από την αρχή ο γάμος της δεν ήταν πολύ εντάξει και σιγά-σιγά είχε γνωρίσει τον π. Γεώργιο στην κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, ότι μπορούσε να του μιλήσει πολύ εύκολα και σιγά-σιγά ξεκίνησε. Ομως και οι δυο τους μου είπαν ότι αυτό (ο έρωτας) άρχισε όταν πήγαν στον Αγιο Σπυρίδωνα».
Οταν διορίστηκε στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα πριν από δέκα σχεδόν χρόνια ο κ. Πασσιάς πήρε μαζί του την κ. Μπουζάλα, αλλά και τον κ. Στιβ Παπαδάτο, ο οποίος συν τω χρόνω έγινε πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου και παραμένει μέχρι σήμερα. Ο κ. Πασσιάς κατέστησε την Μπουζάλα ταμία, και εθελόντρια διευθύντρια του Σχολείου. Στην κοινότητα συνήθως δεν γίνονταν εκλογές για ανάδειξη νέου κοινοτικού συμβουλίου λόγω έλλειψης υποψηφίων.
Καθ’ υπόδειξη του κ. Πασσιά η κοινότητα χρεώθηκε με δάνεια ύψους $3,5 εκατομμυρίων δολαρίων για επισκευές στα κτίρια της.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο κ. Πασσιάς επί μακρά σειρά ετών επιδιδόταν στην οπαδοποίηση της Εκκλησίας, χρησιμοποιώντας το μυστήριο της εξομολογήσεως και την πνευματικότητα για να αποκτά οπαδούς αμφοτέρων των φύλων, οι οποίοι στη συνέχεια γίνονταν «οι αφοσιωμένοι» του και οι οποίοι είχαν τυφλή υπακοή και εμπιστοσύνη κάνοντας ό,τι τους έλεγε χωρίς σκέψη ή ερώτηση λέγοντας απλώς την καλογερική έκφραση «ας είναι ευλογημένο».
Οπως απεκάλυψε ο «Ε.Κ.» την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 στην έντυπή του έκδοση, και στην ηλεκτρονική του την Πέμπτη στις 12, «η κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μανχάταν είχε αρκετά έγκαιρα και με μεγάλη σαφήνεια και αγωνία ενημερώσει την Αρχιεπισκοπή για τα συμβαίνοντα στην κοινότητα με πρωτουργούς τον τότε ιερατικό της προϊστάμενο Γεώργιο Πασσιά και την βοηθό του Εθελ Μπουζάλα. Οπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων η κ. Μπουζάλα ήταν η ερωμένη του κ. Πασσιά, στην οποία είχε παραχωρήσει τον ολοκληρωτικό έλεγχο της κοινότητας και του σχολείου, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών.
Η Εκτελεστική Επιτροπή του κοινοτικού συμβουλίου με επιστολή της με ημερομηνία 7 Μαΐου του έτους 2008 την οποία ο ‘Εθνικός Κήρυξ’ αποκαλύπτει, είχε καταγγείλει λεπτομερώς και ευθαρσώς τον κ. Πασσιά για την εν γένει βιοτή και πολιτεία του στην κοινότητα. Συγκεκριμένα, η εκτελεστική επιτροπή είχε γράψει στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο με κοινοποίηση στον τότε Επίσκοπο Τρωάδος κ. Σάββα, πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής, πως «η οικονομική κακοδιαχείριση η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία διπλών ελλειμμάτων, τόσο στο σχολείο όσο και στην Εκκλησία».
Επίσης, είχαν ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο πως «ο κ. Πασσιάς έχει διορίσει μονομερώς την Εθελ Μπουζάλα ως βοηθό του στο σχολείο και η οποία ενεργεί ως βοηθός διευθύντρια έχουσα ιδιωτικό γραφείο χωρίς την έγκριση του κοινοτικού συμβουλίου».
Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος ανέθεσε στον Επίσκοπο Σάββα να καλέσει τον κ. Πασσιά και να του ζητήσει εξηγήσεις, όπως και έγινε, πλην όμως ο κ. Πασσιάς διέψευσε τα καταγγελλόμενα στην επιστολή του συμβουλίου και συνέχισε ακάθεκτος.
Η Εκτελεστική Επιτροπή παραιτήθηκε και ο κ. Πασσιάς κουβάλησε αφοσιωμένους και αφοσιωμένες οπαδούς του από τις κοινότητες του Φλάσινγκ και του Μπρούκλιν που είχε ιερατεύσει, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή έστησε το δικό του συμβούλιο και κατέστη απόλυτος κυρίαρχος με την κ. Μπουζάλα να αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες και να κάνει όλες τις δουλειές, με τα γνωστά σήμερα αποτελέσματα».
Εξάλλου, εκτός από τον κ. Πασσιά η Σύνοδος καθαίρεσε ακόμα τους κληρικούς: Ιωάννη Ρολ από τη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου, Μιχαήλ Στερνς από Μητρόπολη Σικάγου, Γεώργιο Σάββα και Δημήτριο Ηλιού από Μητρόπολη Ατλάντας.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου