Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2015

Έξι ώρες διήρκεσε το μαραθώνιο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, που συνεκλήθη το Σάββατο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία στο μεγάλο «αγκάθι» της συνάντησης, που ήταν το ασφαλιστικό. 
Για το προσφυγικό φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση σε ορισμένα σημεία, επί των οποίων αναμένεται ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας. 
Συμφωνία υπάρχει επίσης για αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς και για αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, με ενστάσεις από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας.

Δήλωση Τσίπρα: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση

"Αυτοί που έχουν ευθύνη για εξόντωση λαού τελευταία χρόνια δεν επέδειξαν σοβαρότητα και υπευθυνότητα", επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην επίσημη δήλωσή του μετά το τέλος του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
Ανέφερε ότι η ΝΔ εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων, καθώς διαφοροποιήθηκε πλήρως σε πρόσφυγες και ασφαλιστικό και καθιστά προβληματική την συνεννόηση μαζί της. "Έχει δομικά προβλήματα η ΝΔ. Και ενώ ψήφιζε όλα τα μνημόνια από το 2010, σήμερα δεν υπέγραψε ώστε να βρεθεί λύση για το ασφαλιστικό".  
Χαρακτήρισε επίσης υπονομευτική τη στάση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης, καθώς αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις σε συντεταγμένο διαλόγους.
"Αρνήθηκαν να συνταχθούν σε κόκκινη γραμμή να μην μειωθούν συντάξεις. Η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση χωρίς νέες επώδυνες μειώσεις".
"Η στάση της αντιπολίτευσης καθιστά ιδιαίτερα προβληματική τη συνεννόηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Ιδιαίτερα όταν διαφωνεί ο αρχηγός της ΝΔ στο θέμα των hot spots, διαπιστώνουμε ότι κινδυνεύει με υπονόμευση η διεθνή θέση της χώρας. Στο ασφαλιστικό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να υπονομεύουν τη χώρα", είπε τέλος ο πρωθυπουργός.
Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας καταγράφεται η σύγκλιση στο ζήτημα του προσφυγικού και στο εκφράζεται η πεποίθηση ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό.
 Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Το προσφυγικό είναι πρόβλημα κοινό όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι ιδίως υπό την σημερινή δραματική συγκυρία αφορά, κυριολεκτικώς, την συνοχή και την εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τ’ αρμόδια όργανά της, οφείλει ν’ αντιμετωπίσει το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα συντεταγμένη, υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους Λαούς της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει μηδενική ανοχή ή ολιγωρία για τους τρομοκράτες.
Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:
1. Ν’ αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους.
2. Να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της την πλήρη εφαρμογή των κανόνων αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αυτοί απορρέουν από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, με συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος εκείνων των κρατών-μελών, τα οποία αρνούνται ν’ ανταποκριθούν. Δοθέντος ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να υποστεί μόνη της τις συνέπειες του συνόλου των προσφυγικών ροών.
3. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία –την οποίαν η Ελλάδα ήδη κάνει πράξη- προκειμένου αυτή ν’ αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλει όμως ν’ αναδείξει και το γεγονός της ως σήμερα παραβατικής συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών κατά την διακίνηση των προσφύγων. Περαιτέρω δε πρέπει να διευκρινισθεί προς την Τουρκία ότι η ενταξιακή της διαδικασία εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του σεβασμού των υποχρεώσεων της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής.
4. Να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή της προς τη Χώρα μας, ιδίως ως προς την οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των προσφύγων, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα αυτά καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και φυλάσσονται κυριάρχως από την Ελλάδα. Άρα, οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ’ οιανδήποτε μορφή. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει την ουσιαστική υποβοήθηση των ελληνικών αρχών από την Frontex, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή».
Οι δηλώσεις των αρχηγών
Πρώτος εξήλθε από τη σύσκεψη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος καμμένος, ο οποίος κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, λέγοντας: «Δυστυχώς η συμμαχία Σαμαρά - Βενιζέλου οδήγησε πάλι στη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων πρώην εταίρων» σε σχέση με τη θέση όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών.
Σχετικά με τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση, σημείωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε η αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο με διαφωνία σε αυτό το σημείο της ΝΔ.
Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι μέχρι τις 17:30 υπήρχε απόλυτη συμφωνία. Τελικά οι πολιτικοί αρχηγοί -με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία όπου, όπως είπε, «επικράτησαν οι υποψήφιοι που προέρχονται από την ομάδα Σαμαρά και το ΛΑΟΣ»- συμφώνησαν σχετικά με τα αιτήματα της Ελλάδας προς την ΕΕ.

Πηγές: news247.gr / cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου