Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ζητούν εξηγήσεις για το βραβείο των Αρχόντων στον Μπαγίς

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
 «Ζητούμε από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τον διοικητή του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να μας εξηγήσουν ποιοι και με τι κριτήρια αποφάσισαν να βραβεύσουν τον υπουργό Επικρατείας της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς», επεσήμανε στον «Ε.Κ.» ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ εκφράζοντας συνάμα την κάθετη διαφωνία με αυτή την επιλογή. Η βράβευση του κ. Μπαγίς, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» στις 18 Νοεμβρίου 2010, έγινε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου στις Βρυξέλλες, με τίτλο «Θρησκευτική ελευθερία: Η γέφυρα της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Το γεγονός ότι η βράβευση δεν συμπεριλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του Συνεδρίου και ανακοινώθηκε την προηγούμενη της βράβευσης προκάλεσε την αντίδραση και την αποχώρηση από αυτή τη συνεδρία του προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, κ. Πανίκου Παπανικολάου και άλλων ομογενών που έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση του Κυπριακού και στην προάσπιση των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τόσο ο κ. Κρίστοφερ όσο και ο κ. Παπανικολάου κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στον «Ε.Κ.» χαρακτήρισαν τη χειρονομία των αρχόντων εσφαλμένη και ότι στέλνει λάθος μηνύματα.
«Τη βράβευση του κ. Μπαγίς την θεωρώ προσβλητική για μας την στιγμή που υπάρχουν 500 εκκλησίες στο βόρειο μέρος της Κύπρου οι οποίες είναι κατεστραμμένες. Επίσης, την θεωρώ εσφαλμένη διότι η Τουρκία δεν είχε υλοποιήσει κανένα από τα αιτήματά μας. Παρά τις υποσχέσεις μέχρι στιγμής δεν έχει επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Οποιο βήμα κι αν έχει κάνει η Τουρκία δεν το έχει κάνει με την δική της βούληση, αλλά λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ακόμη, δεν τόλμησε να κάνει έστω και το πιο στοιχειώδες όπως την αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου», επεσήμανε ο κ. Κρίστοφερ.
«Στο αιτιολογικό της βράβευσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει σε δώδεκα ιεράρχες να γίνουν Τούρκοι υπήκοοι. Μιλούμε για αστεία πράγματα. Φανταστείτε να ίσχυε το ίδιο και με τον Πάπα της Ρώμης που είναι Γερμανός υπήκοος και να εκλεγεί στο θρόνο να έπρεπε πρώτα να λάμβανε την ιταλική υπηκοότητα. Με στενοχωρεί η τάση της Αρχιεπισκοπής που νομίζει ότι θα κερδίσουμε κάνοντας συνεχώς υποχωρήσεις. Εγώ πιστεύω το αντίθετο. Αυτή η βράβευση ήταν λανθασμένη, στέλνει λανθασμένα μηνύματα και μας στερεί τα διαπραγματευτικά χαρτιά για να πολεμήσουμε για τις θρησκευτικές ελευθερίες.
«Η χειρονομία αυτή -συνέχισε ο κ. Κρίστοφερ- είναι λανθασμένη και για έναν επιπλέον λόγο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης όταν εμφανίστηκε στην εκπομπή ‘60 Minutes’ είπε ‘είμαι σκλάβος και υπόδουλος’ και ερχόμαστε εμείς οι Αρχοντες δύο – τρεις μήνες αργότερα να βραβεύσουμε τον Μπαγίς. Εμείς οι ομογενείς πρέπει να είμαστε ενωμένοι γι’ αυτό και ζητούμε απαντήσεις για τις εύλογες ερωτήσεις».
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους βραβεύσεις χωρίς να γίνουν ουσιαστικά βήματα ως προς τον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών», κατέληξε ο κ. Κρίστοφερ.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα, δήλωσε: «Η βράβευση ανακοινώθηκε δύο μέρες πριν από το γεγονός. Επειδή η βράβευσή του δεν είχε συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα εξέφρασα τη διαφωνία και τη δυσαρέσκεια διότι πιστεύω ότι ο ρόλος των Αρχόντων είναι να βοηθούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να προασπίζονται τις ελευθερίες του και δεν μπορεί να είναι ο ρόλος των δημοσίων σχέσεων για την Τουρκία.
«Πραγματικά και ο χρόνος που έγινε η απονομή και το πρόσωπο στο οποίο απονεμήθηκε, τουλάχιστον για όσους γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Τουρκία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν ατυχέστατος. Ο κ. Μπαγίς δύο εβδομάδες προηγουμένως είχε μιλήσει στην Ευρωβουλή και η ομιλία του ήταν τόσο προκλητική που αναγκάστηκαν οι ευρωβουλευτές από Ελλάδα και Κύπρο να αποχωρήσουν από το Ευρωκοινοβούλιο.
Δύο μέρες πριν την απονομή ο ίδιος ο Μπαγίς είπε ότι ήταν στην Αθήνα και αναγκάστηκε να πάει στις Βρυξέλλες για να εξασκήσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα.
Πρόκειται για ένα προκλητικότατο άτομο, το οποίο κάνει τεράστια ζημιά στον Ελληνισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση», πρόσθεσε.
Στην συνέχεια, έθεσε ευθέως το ερώτημα: «Τι είναι αυτό που έκανε τα τελευταία χρόνια η Τουρκία το οποίο θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε ως θετικό βήμα για τις θρησκευτικές ελευθερίες; Αρκετοί οι οποίοι προσπαθούν να υπεραμυνθούν της αποφάσεως για τη βράβευση λένε ότι μας επέστρεψε το Ορφανοτροφείο.
Η Τουρκία μας επέστρεψε το Ορφανοτροφείο; Η επιστροφή είναι συνέπεια των μακροχρόνιων αγώνων και της δικαίωσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», υπογράμμισε.
«Ο ίδιος ο κ. Μπαγίς την ώρα που του απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση και διερωτήθηκε εάν αναγνωρίζει την οικουμενικότητα του Πατριάρχη μίλησε για δέκα περίπου λεπτά χωρίς να δώσει μια απάντηση. Μήπως επέτρεψε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης την οποία η Τουρκία είχε υποσχεθεί σε τέσσερις τουλάχιστον Αμερικανούς Προέδρους, ότι θα προχωρήσει στην επαναλειτουργία;
«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το γεγονός ότι η Τουρκία επέτρεψε σε ιεράρχες να πάρουν την τουρκική υπηκοότητα για να γίνουν Πατριάρχες. Από αυτό προκύπτουν δύο εύλογα ερωτήματα. Το πρώτο, πρέπει να τουρκέψουμε όλοι για να γίνουμε πατριάρχες και το δεύτερο γιατί το έκανε αυτό η Τουρκία; Πιστεύω ότι η Τουρκία το κάνει για να ξεφύγει από το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής. Αυτό είναι μια παγίδα για να αποφύγουν τις πιέσεις για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου.
Ερωτηθείς εάν η χειρονομία των Αρχόντων θα βοηθήσει το Πατριαρχείο, ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε ότι τους μόνους που βοηθάει είναι τους Τούρκους και την τουρκική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτό το γεγονός. «Κι αυτό διότι όταν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πιέζουν για τις θρησκευτικές ελευθερίες και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις άλλες θρησκευτικές μειονότητες η Τουρκία θα απαντάει ότι εμείς προχωράμε με γοργά βήματα και ακόμη και οι Ελληνες μας έχουν τιμήσει για τα βήματα που έχουμε κάνει. Εμείς οι ίδιοι αφοπλίζουμε τους φίλους μας στην Ευρώπη στις προσπάθειές τους να υποχρεώσουν την Τουρκία να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα για το θέμα των θρησκευτικών μειονοτήτων», κατέληξε ο κ. Παπανικολάου.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Δημήτρη Τσάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου