Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Εικόνα που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Η Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το πνεύμα των Χριστουγέννων…που δε μας άγγιξε
 Η γριούλα ψάχνει στον κάδο των απορριμμάτων για να βρει κάτι να φάει

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου, 2010
Εικόνα που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, σε εποχές που οι άνθρωποι έφταναν στα άκρα για ένα κομμάτι ψωμί. Εικόνα συνηθίζαμε να βλέπουμε σε σκηνές αμερικάνικων ταινιών αλλά τα τελευταία χρόνια μπορεί να αντικρίσει κανείς σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Κι όμως, πια τη συναντάμε και στον Πύργο.
Μέρα μεσημέρι, σε κεντρικό και πολυσύχναστο δρόμο του Πύργου, μια ηλικιωμένη γυναίκα έχει μπει μέσα στον κάδο απορριμμάτων – ποιος ξέρει πως - και «αναμοχλεύει» τα σκουπίδια για να βρει τι; Μπορεί η εικόνα να προκαλεί εντύπωση αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι άλλη.
Είναι αρκετές οι γειτονιές της πόλης που πια θα συναντήσει κανείς ανθρώπους να ψαχουλεύουν στους κάδους απορριμμάτων. Από ρακένδυτους ηλικιωμένους, μέχρι τσιγγάνες και πιτσιρίκια χωρίς παπούτσια που δεν πτοούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και έχουν «βουτήξει» στους κάδους ελπίζοντας να ανακαλύψουν «θησαυρούς» που εμείς οι ίδιοι έχουμε πετάξει στα σκουπίδια.

Δεν υπάρχουν δομές
Η αλήθεια είναι πως η περιοχή μας στερείται των δομών εκείνων που θα μπορούσαν να στηρίξουν τους άστεγους και ανήμπορους, προσφέροντας έστω ένα πιάτο φαγητό καθημερινά.
Ένας χώρος που θα μπορούσε να συντηρηθεί ακόμα και με τις προσφορές των πολιτών. Αν κάθε οικογένεια προσέφερε από μια φορά το μήνα είδη διατροφής – ένα πακέτο μακαρόνια, ένα κιλό ψωμί, μια κονσέρβα… - τότε σίγουρα αυτοί οι κατατρεγμένοι – πολλούς από τους οποίους τους συναντάμε καθημερινά να επαιτούν στους δρόμους – να βρουν ένα ζεστό πιάτο φαγητό.

Χάσαμε την ανθρωπιά μας;
Το πιο ανησυχητικό στην συγκεκριμένη περίπτωση της γιαγιάς της φωτογραφίας, είναι πως το μεγάλο ποσοστό των διερχομένων από το σημείο δε γύρισε καν το κεφάλι να κοιτάξει ή να ρωτήσει τι κάνει μέσα στον κάδο απορριμμάτων αυτή η ταλαιπωρημένη ηλικιωμένη γυναίκα. Ψάχνει πράγματι για υπολείμματα τροφών για να «ξεγελάσει» την πείνα της ή έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν έχει γνώση του τι κάνει;
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με όλους τους υπόλοιπους που κατά καιρούς θα δούμε να έχουν κρεμαστεί μέσα στους κάδους και να ψάχνουν για ρούχα, παπούτσια, ίσως και τροφή…Θα τους δούμε και θα προσπεράσουμε πηγαίνοντας στη δουλειά μας ή τη βόλτα μας, θεωρώντας μάλιστα ότι είναι φυσιολογικό και ότι δεν μας αφορά.
Τελικά, το πνεύμα των Χριστουγέννων φέτος, μάλλον πέρασε και δε μας άγγιξε!

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, Νάνσυ Σπυροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου