Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Εικόνα που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Η Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το πνεύμα των Χριστουγέννων…που δε μας άγγιξε
 Η γριούλα ψάχνει στον κάδο των απορριμμάτων για να βρει κάτι να φάει

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου, 2010
Εικόνα που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, σε εποχές που οι άνθρωποι έφταναν στα άκρα για ένα κομμάτι ψωμί. Εικόνα συνηθίζαμε να βλέπουμε σε σκηνές αμερικάνικων ταινιών αλλά τα τελευταία χρόνια μπορεί να αντικρίσει κανείς σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Κι όμως, πια τη συναντάμε και στον Πύργο.
Μέρα μεσημέρι, σε κεντρικό και πολυσύχναστο δρόμο του Πύργου, μια ηλικιωμένη γυναίκα έχει μπει μέσα στον κάδο απορριμμάτων – ποιος ξέρει πως - και «αναμοχλεύει» τα σκουπίδια για να βρει τι; Μπορεί η εικόνα να προκαλεί εντύπωση αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι άλλη.
Είναι αρκετές οι γειτονιές της πόλης που πια θα συναντήσει κανείς ανθρώπους να ψαχουλεύουν στους κάδους απορριμμάτων. Από ρακένδυτους ηλικιωμένους, μέχρι τσιγγάνες και πιτσιρίκια χωρίς παπούτσια που δεν πτοούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και έχουν «βουτήξει» στους κάδους ελπίζοντας να ανακαλύψουν «θησαυρούς» που εμείς οι ίδιοι έχουμε πετάξει στα σκουπίδια.

Δεν υπάρχουν δομές
Η αλήθεια είναι πως η περιοχή μας στερείται των δομών εκείνων που θα μπορούσαν να στηρίξουν τους άστεγους και ανήμπορους, προσφέροντας έστω ένα πιάτο φαγητό καθημερινά.
Ένας χώρος που θα μπορούσε να συντηρηθεί ακόμα και με τις προσφορές των πολιτών. Αν κάθε οικογένεια προσέφερε από μια φορά το μήνα είδη διατροφής – ένα πακέτο μακαρόνια, ένα κιλό ψωμί, μια κονσέρβα… - τότε σίγουρα αυτοί οι κατατρεγμένοι – πολλούς από τους οποίους τους συναντάμε καθημερινά να επαιτούν στους δρόμους – να βρουν ένα ζεστό πιάτο φαγητό.

Χάσαμε την ανθρωπιά μας;
Το πιο ανησυχητικό στην συγκεκριμένη περίπτωση της γιαγιάς της φωτογραφίας, είναι πως το μεγάλο ποσοστό των διερχομένων από το σημείο δε γύρισε καν το κεφάλι να κοιτάξει ή να ρωτήσει τι κάνει μέσα στον κάδο απορριμμάτων αυτή η ταλαιπωρημένη ηλικιωμένη γυναίκα. Ψάχνει πράγματι για υπολείμματα τροφών για να «ξεγελάσει» την πείνα της ή έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν έχει γνώση του τι κάνει;
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με όλους τους υπόλοιπους που κατά καιρούς θα δούμε να έχουν κρεμαστεί μέσα στους κάδους και να ψάχνουν για ρούχα, παπούτσια, ίσως και τροφή…Θα τους δούμε και θα προσπεράσουμε πηγαίνοντας στη δουλειά μας ή τη βόλτα μας, θεωρώντας μάλιστα ότι είναι φυσιολογικό και ότι δεν μας αφορά.
Τελικά, το πνεύμα των Χριστουγέννων φέτος, μάλλον πέρασε και δε μας άγγιξε!

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, Νάνσυ Σπυροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου