Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Εικόνα που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Η Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το πνεύμα των Χριστουγέννων…που δε μας άγγιξε
 Η γριούλα ψάχνει στον κάδο των απορριμμάτων για να βρει κάτι να φάει

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου, 2010
Εικόνα που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, σε εποχές που οι άνθρωποι έφταναν στα άκρα για ένα κομμάτι ψωμί. Εικόνα συνηθίζαμε να βλέπουμε σε σκηνές αμερικάνικων ταινιών αλλά τα τελευταία χρόνια μπορεί να αντικρίσει κανείς σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Κι όμως, πια τη συναντάμε και στον Πύργο.
Μέρα μεσημέρι, σε κεντρικό και πολυσύχναστο δρόμο του Πύργου, μια ηλικιωμένη γυναίκα έχει μπει μέσα στον κάδο απορριμμάτων – ποιος ξέρει πως - και «αναμοχλεύει» τα σκουπίδια για να βρει τι; Μπορεί η εικόνα να προκαλεί εντύπωση αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι άλλη.
Είναι αρκετές οι γειτονιές της πόλης που πια θα συναντήσει κανείς ανθρώπους να ψαχουλεύουν στους κάδους απορριμμάτων. Από ρακένδυτους ηλικιωμένους, μέχρι τσιγγάνες και πιτσιρίκια χωρίς παπούτσια που δεν πτοούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και έχουν «βουτήξει» στους κάδους ελπίζοντας να ανακαλύψουν «θησαυρούς» που εμείς οι ίδιοι έχουμε πετάξει στα σκουπίδια.

Δεν υπάρχουν δομές
Η αλήθεια είναι πως η περιοχή μας στερείται των δομών εκείνων που θα μπορούσαν να στηρίξουν τους άστεγους και ανήμπορους, προσφέροντας έστω ένα πιάτο φαγητό καθημερινά.
Ένας χώρος που θα μπορούσε να συντηρηθεί ακόμα και με τις προσφορές των πολιτών. Αν κάθε οικογένεια προσέφερε από μια φορά το μήνα είδη διατροφής – ένα πακέτο μακαρόνια, ένα κιλό ψωμί, μια κονσέρβα… - τότε σίγουρα αυτοί οι κατατρεγμένοι – πολλούς από τους οποίους τους συναντάμε καθημερινά να επαιτούν στους δρόμους – να βρουν ένα ζεστό πιάτο φαγητό.

Χάσαμε την ανθρωπιά μας;
Το πιο ανησυχητικό στην συγκεκριμένη περίπτωση της γιαγιάς της φωτογραφίας, είναι πως το μεγάλο ποσοστό των διερχομένων από το σημείο δε γύρισε καν το κεφάλι να κοιτάξει ή να ρωτήσει τι κάνει μέσα στον κάδο απορριμμάτων αυτή η ταλαιπωρημένη ηλικιωμένη γυναίκα. Ψάχνει πράγματι για υπολείμματα τροφών για να «ξεγελάσει» την πείνα της ή έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν έχει γνώση του τι κάνει;
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με όλους τους υπόλοιπους που κατά καιρούς θα δούμε να έχουν κρεμαστεί μέσα στους κάδους και να ψάχνουν για ρούχα, παπούτσια, ίσως και τροφή…Θα τους δούμε και θα προσπεράσουμε πηγαίνοντας στη δουλειά μας ή τη βόλτα μας, θεωρώντας μάλιστα ότι είναι φυσιολογικό και ότι δεν μας αφορά.
Τελικά, το πνεύμα των Χριστουγέννων φέτος, μάλλον πέρασε και δε μας άγγιξε!

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, Νάνσυ Σπυροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου