Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ανυποχώρητος για τις επικείμενες αλλαγές Ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Καλεί  να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε τίποτε

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου, 2010
Τρόπους πολιτικής στήριξης του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βάλλεται από διασταυρούμενα πυρά, αναζητεί ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου
Αποφασισμένος να αναλάβει προσωπικές δεσμεύσεις για τις επικείμενες διαρθρωτικές αλλαγές εμφανίζεται ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, βλέποντας ότι τα μέτωπα που ανοίγουν με συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες και ομάδες απειλούν να εμποδίσουν την προώθηση κυβερνητικών υποχρεώσεων, που προκύπτουν και από το μνημόνιο. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται ο τρόπος μέσω του οποίου θα στηριχθεί πολιτικά ο υπουργός Οικονομι- κών κ. Γ. Παπακων- σταντίνου , ο οποίος δέχεται τα «πυρά» βουλευτών της συμπολίτευσης τις τελευταίες εβδομάδες.
Από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού το μήνυμα που μεταδίδεται είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σε οποιαδήποτε πίεση συνδικαλιστικού τύπου, παρ΄ όλα αυτά όμως καλεί τους πάντες να καταθέσουν τις προτάσεις τους στον διάλογο με τους αρμόδιους υπουργούς.
Ανάλογο μήνυμα αναμένεται να διατυπώσει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου κατά τη σημερινή, τελευταία για εφέτος συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα αφήνουν οι συνεργάτες του να εννοηθούν, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς του να μην υποχωρήσουν σε πιέσεις και να μην υποκύψουν στις αντιδράσεις που αναμένεται να εκδηλωθούν, εν όψει κρίσιμων αποφάσεων, όπως οι αλλαγές στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα» και κυρίως οι ανατροπές στις ΔΕΚΟ, που μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου μένει να εφαρμοστούν στην πράξη τους αμέσως επόμενους μήνες.
Ο κ. Παπανδρέου έχει λάβει τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα και από την ψήφιση του προϋπολογισμού, πλήρη γνώση της ατμόσφαιρας που επικρατεί στην ΚΟ και στις τάξεις πολλών υπουργών, οι οποίοι διεκδικούν καλύτερη ενημέρωση και συνεργασία από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, κατά κύριο λόγο, το οποίο και φέρει το μεγαλύτερο βάρος για τις αλλαγές που προωθούνται. Με βάση αυτά, ενδέχεται να εκδηλωθεί από την πλευρά του κ. Παπανδρέου μια επιχείρηση πολιτικής στήριξης του κ. Παπακωνσταντίνου, είτε με μια προσωπική ανάληψη ευθύνης για τις επικείμενες αλλαγές είτε και με την αναπροσαρμογή κάποιων πρακτικών, με στόχο να μην επαναληφθούν κρούσματα όπως η κατάθεση κάποιου νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Για τον λόγο αυτόν εξετάζεται ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο αλλαγής τακτικής και συντόμευσης του χρόνου διαβούλευσης των νομοσχεδίων, ούτως ώστε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και στον διάλογο με τους βουλευτές.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (όπου, σημειωτέον, δεν πρόκειται να συζητηθούν «ευαίσθητα» νομοσχέδια, όπως αυτό για τα κλειστά επαγγέλματα), ο κ. Παπανδρέου αναμένεται επίσης να κάνει και έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου για τον χρόνο που φθάνει στο τέλος του. Επίσης αναμένεται να επαναλάβει και ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς, καθώς τα σύννεφα παραμένουν στο διεθνές οικονομικό σκηνικό και ως εκ τούτου οι πιέσεις προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση δεν αναμένεται να υποχωρήσουν με την έλευση του 2011.
Στη σημερινή συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, αναμένεται να ληφθεί και η απόφαση για τον διορισμό των επτά γενικών γραμματέων των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων. Πρόκειται για τα πρόσωπα που θα είναι επικεφαλής των διοικητικών υποδιαιρέσεων της χώρας και θα έχουν ένα μέρος των αρμοδιοτήτων που δεν έχουν εκχωρηθεί στους 13 αιρετούς περιφερειάρχες. Οι επτά γραμματείς θα αναλάβουν καθήκοντα από τις αρχές του νέου έτους και για ένα μεταβατικό διάστημα θα λειτουργήσουν από κοινού με τους 13 αιρετούς περιφερειάρχες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα θα επιλεγούν από τους 13 διορισμένους γραμματείς των σημερινών περιφερει- ών, ενώ οι υπόλοιποι θα αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις. Με βάση αυτά η επιλογή για τις επτά θέσεις θα γίνει μεταξύ των περιφερειαρχών που διορίστηκαν πέρυσι τον Δεκέμβριο και ειδικότερα μεταξύ των κυριών Θεοδώρας Κόκλα (Ανατολική Μακεδονία- Θράκη), Μαρίας Λιονή (Κεντρική Μακεδονία), Δήμητρας Γεωργακοπούλου (Ηπειρος), Καλλιόπης Γερακούδη (Θεσσαλία), Κατερίνας Διαμαντοπούλου (Στερεά Ελλάδα), Βασιλικής Αλεξανδρίδου (Ιόνια Νησιά), Σοφίας Θεολογίτου (Βόρειο Αιγαίο) και των κκ.: Γ. Κίρκου (Δυτική Μακεδονία), Αν. Αποστολόπουλου (Δυτική Ελλάδα), Ηλ. Λιακόπουλου (Αττική), Φ. Χατζημιχάλη (Πελοπόννησος), Β.Μπρακουμάτσου (Νότιο Αιγαίο) και Αθ. Καρούντζου (Κρήτη).

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου