Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Διαθέτει η Ελλάδα πετρέλαιο σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου, 2010
Η πρώτη επίσημη παραδοχή ότι η Ελλάδα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό καταγράφηκε στην έκθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που τέθηκε την Τρίτη (21/12) σε δημόσια διαβούλευση, στο opengov.gr.
Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για τη "Σύσταση Φορέα για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων", αναφέρεται, μεταξύ άλλων πως "όλες οι μέχρι σήμερα οι ερευνητικές εργασίες και μελέτες, παρότι αποσπασματικές, ασυνεχείς και ανολοκλήρωτες, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό.''
''Εκείνο που απαιτείται είναι η διενέργεια ερευνών ώστε να είναι δυνατή η ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύπτουν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού, έσοδα του δημοσίου, αύξηση των θέσεων εργασίας, κ.α." συμπληρώνεται στην έκθεση.
Η κατανάλωση πετρελαίου της Ελλάδας είναι 120 εκατ. βαρέλια το χρόνο, συνεπώς σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ τα κοιτάσματα που βρίσκονται στη χώρα μπορούν να αποφέρουν περίπου 40 εκατ. βαρέλια ετησίως.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και 100 % συμμετοχή του Δημοσίου.
Η δραστηριότητα της εταιρίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
-Την διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
-Τη διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, τη συλλογή επεξεργασία και αποτίμηση των δεδομένων από τις έρευνες που έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον, την υποβολή εισηγήσεων προς την πολιτική ηγεσία για τις περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνα.
-Την προετοιμασία και διεξαγωγή των διαγωνισμών για την προσέλκυση πετρελαϊκών εταιριών που θα αναλάβουν τις έρευνες.
Επιπλέον εκτός από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο, από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια έχουν ανακαλυφθεί δύο μικρά κοιτάσματα πετρελαίου στο Κατάκολο και ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στην Επανομή.
Στην εισηγητική έκθεση τονίζεται επίσης ότι η Ελλάδα σήμερα αποτελεί θλιβερό παράδειγμα προς αποφυγή σε παγκόσμιο επίπεδο, κράτους που δεν διαθέτει φορέα για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του και την προστασία του περιβάλλοντος και του ενεργειακού του πλούτου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου 2011 ενώ σε ορίζοντα 12 - 18 μηνών η εταιρία που θα δημιουργηθεί θα προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής "σε περιοχές όπου τα δεδομένα είναι ώριμα και υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης πετρελαίου ή/και αερίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου