Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Ούτε την ημέρα των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ δεν σεβάστηκαν οι Αττίλες.

Κυριακή, Δεκέμβριος 26, 2010

Όταν εμείς δίνουμε δικαιώματα στη Δυτική Θράκη, οι λιγοστοί Έλληνες που παρέμειναν στα ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ εμποδίζονται να λειτουργηθούν ανήμερα Χριστούγεννα!!
Ανίερη πρόκληση της ψευδοαστυνομίας στα κατεχόμενα ανήμερα των Χριστουγέννων, παραβιάζει για άλλη μια φορά τα δικαιώματα των εγκλωβισμένων του Ριζοκαρπάσου.
Οι ψευδοαστυνομικοί εισέβαλαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Συνεσίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, διέκοψαν για πρώτη φορά την Θεία λειτουργία, σφράγισαν τον Ναό, έβγαλαν έξω τους πιστούς και διέταξαν τον ιερέα να βγάλει τα χαρμόσυνα άμφια της γέννησης του Κυρίου. Και δεν έμειναν εκεί. Ειδοποίησαν και τον ιερέα της Αγίας Κυριακής να μην πάει να λειτουργήσει. Η απόλυτη καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών. «Αιτιολογικό» τους, ότι δεν είχε κατατεθεί αίτηση για την διενέργεια της Λειτουργίας.
Ο Αρχιεπίσκος Χρυσόστομος απέρριψε τον ισχυρισμό, τονίζοντας ότι τυπικά το πρόγραμμα για τις Λειτουργίες στα κατεχόμενα υποβάλλεται στην αρχή κάθε μήνα, κάτι όπως πρόσθεσε που ζητήθηκε και για τα Χριστούγεννα. Έντονα ενοχλημένος από το απαράδεκτο αυτό γεγονός , δηλώνει αποφασισμένος να καταγγείλει τα κατεχόμενα σε ΕΕ και Η.Ε.

Εμπόδισαν και τον ιερέα της Γιαλλούσας να λειτουργήσει
Ωστόσο αυτή δεν είναι η μόνη προκλητική ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος. Το πρωί, οι κατοχικές αρχές εμπόδισαν στον εξουσιοδοτημένο ιερέα της Εκκλησίας της Αγ. Τριάδας Γιαλλούσης να μεταβεί στον ναό για να τελέσει την θεία λειτουργία των Χριστουγέννων.Ο πατήρ Κωνσταντίνος Παπακώστας, που μια φορά τον μήνα λειτουργεί την Εκκλησία Αγίας Τριάδας στο Ριζοκάρπασο, ήταν έτοιμος να μεταβεί χθες στο ριζοκάρπασο, για να τελέσει τη Λειτουργία της παραμονής της γέννησης του Θεανθρώπου.
Προς απογοήτευση του, ένα τηλεφώνημα που έλαβε από τα κατεχόμενα, ήταν αρκετό για να μείνουν αλειτούργητοι οι πιστοί. Οι Τούρκοι πρόβαλλαν τη φτηνή δικαιολογία, ότι η εξουσιοδότηση ισχύει μόνο για τις Κυριακές
Ο Πατήρ Κωνσταντίνος είναι εξουσιοδοτημένος να λειτουργεί στην Αγία Τριάδα από τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αρχιεπισκοπή και αλλά και από την Τουρκία. Αυτή τη φορά, οι Τούρκοι αξίωσαν την υποβολή αίτησης, η οποία θα έπρεπε να υποβληθεί προς έγκριση πριν ένα μήνα. Ο πατήρ Κωνσταντίνος δηλώνει ότι θα επιχειρήσει ξανά να μεταβεί στην Αγία Τριάδα, σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο για να τελέσει μνημόσυνα.

Ενέργεια με παρασκήνιο 6 μηνών
Το θέμα πάντως έχει έντονο παρασκήνιο με πολιτικές προεκτάσεις, μια και η σημερινή προκλητική κίνηση του κατοχικού καθεστώτος είναι το αποτέλεσμα ενός έντονου παρασκηνίου με ιστορία έξι μηνών. Συγκεκριμένα, πριν από έξι μήνες η ψευδοαστυνομία του κατοχικού καθεστώτος είχε στείλει ειδοποίηση στην εκκλησιαστική επιτροπή Ρισοκαρπάσου και στον Οικονόμο Παπαζαχαρία ότι μια από τις δύο εκκλησίες του Ριζοκαρπάσου και συγκεκριμένα η εκκλησία της Αγίας Τριάδας δεν θα λειτουργήσει
Επί λέξη η ειδοποίηση έλεγε: «μια εκκλησία σας φτάνει και σας είναι υπεραρκετή». Μάλιστα η ψευδοαστυνομία άφησε να εννοηθεί ότι πολύ σύντομα πολλές εκκλησίες σε όλο το κατεχόμενο μέρος θα κλείσουν και θα μετατραπούν σε τζαμιά ή μουσεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγκλωβισμένοι ειδοποίησαν το Προεδρικό και μετέφεραν στον Πρόεδρο Χριστόφια το θέμα όπως είχε δημιουργηθεί.
Τον περασμένο Ιούλιο ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον λεγόμενο υπουργό πολιτισμού και τον Διευθυντή του λεγόμενου τμήματος αρχαιοτήτων είχε επισκεφθεί το Ριζοκάρπασο και τις δύο εκκλησίες, του Αγ. Συνεσίου και της Αγ. Τριάδας.Τότε κανείς από το κατοχικό καθεστώς δεν τού είπε ότι δεν θα λειτουργούν όλες οι εκκλησίες, αντίθετα οι Αττίλες τάζανε πολλά στους Ε/κ ότι θα μπορούν ν` ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Τελικά φτάσαμε στο σήμερα όπου πια ισχύει ότι επιτρέπεται λειτουργία μόνο την Κυριακή και δεν αναγνωρίζουν ούτε Χριστούγεννα ούτε επιτρέπουν λειτουργίες εντός της εβδομάδας
Εκνευρισμένος ο Αρχιεπίσκοπος
Ως ανίερη χαρακτήρισε την απαράδετη πράξη των κατοχικών αρχών να διακόψουν την θεία Λειτουργία στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. «Καταδικάζουμε την ανίερη πράξη των κατοχικών αρχών που δεν άφησαν σήμερα τους ιερείς της Καρπασίας να λειτουργήσουν τόσο στο Ριζοκάρπασο όσο και στην Γιαλούσα και οι χριστιανοί της Καρπασίας σήμερα δεν έχουν κάνει Χριστούγεννα». Έκδηλα ενοχλημένος τονίζει ότι θα προβεί σε διαβήματα στα Η.Ε και την ΕΕ. «Η πράξις τους αυτή δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και είμεθα έτοιμοι να καταγγείλουμε την κατοχική δύναμη στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στον Πάπα και θα καλέσουμε τον λαό μας πλέον σε εγρήγορση γιατί τουλάχιστον τον ιερέα του Ριζοκαρπάσου, για 36 ολόκληρα χρόνια δεν τον εμπόδισαν ποτέ να κάνει την Θεία Λειτουργία. Είναι η πρώτη φορά που τον έβγαλαν από την Ακολουθεία της Θείας Λειτουργίας, τον ξέντυσαν και του απαγόρευσαν να λειτουργήσει. Τέτοιες απαράδεχτες συμπεριφορές δεν πρέπει πλέον ο λαός μας να ανεχθεί. Σίγουρα έχουμε κατοχή αλλά έχουμε την αξιοπρέπεια μας, έχουμε τα ανθρώπινα δικαιώματά μας και αυτό δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής κανενός και δεν πρέπει επαναλαμβάνω, να το αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο».
Ερωτηθείς αν και στο παρελθόν λαμβανόταν η «άδεια» των κατοχικών αρχών, ο Αρχιεπίσκοπο τόνισε ότι «ο Πάτερ Ζαχαρίας τυπικά υπέβαλλε κάθε μήνα ότι θα λειτουργούσε κάποιες μέρες. Σίγουρα υπέβαλε ότι θα λειτουργήσει και τα Χριστούγεννα. Είναι η πρώτη φορά που απαγόρευσαν στον πάτερ Ζαχαρία και τον έβγαλαν βιαίως από την εκκλησία»

Πηγή: sfakaonline, Νίκος Μαστοράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου