Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Πόρισμα-κόλαφος για τον Δήμο Αθηναίων

Καταλογίζονται ευθύνες στη διοίκηση για παρανομίες και παρατυπίες στον τομέα της καθαριότητας

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010
Παρ΄ ότι έληξε η στάση εργασίας των εργαζόμενων στη χωματερή της Φυλής η αποκομιδή των σκουπιδιών που σωρεύονται στους δρόμους της Αθήνας είναι σχεδόν αδύνατον να έχει ολοκληρωθεί ως τα Χριστούγεννα
Παρ΄ ότι έληξε η στάση εργασίας των εργαζόμενων στη χωματερή της Φυλής η αποκομιδή των σκουπιδιών που σωρεύονται στους δρόμους της Αθήνας είναι σχεδόν αδύνατον να έχει ολοκληρωθεί ως τα Χριστούγεννα
Πόρισμα του Σώματος ΕλεγκτώνΕπιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στο οποίο καταλογίζονται ευθύνες στη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων για παρανομίες και παρατυπίες στον τομέα της καθαριότητας, κάτι το οποίο δεν είναι άσχετο και με τους σωρούς των σκουπιδιών στους δρόμους της Αθήνας, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης. Σύμφωνα με το πόρισμα, στον Δήμο Αθηναίων:
Πρώτον, υπάρχουν συμβασιούχοι οι οποίοι εργάζονται ουσιαστικά παράνομα, καθώς στις συμβάσεις πρόσληψής τους περιγράφεται διαφορετικό αντικείμενο από εκείνο στο οποίο υποχρεώνονται να απασχολούνται.
Δεύτερον, από τον έλεγχο που διενέργησαν οι ελεγκτές εντόπισαν 204 μόνιμους και συμβασιούχους εργαζόμενους του τομέα καθαριότητας που έχουν τοποθετηθεί σε άλλες υπηρεσίες του δήμου, γεγονός που είναι παράνομο, καθώς αμείβονται με κονδύλια που προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη.
Τρίτον, σύμφωνα με μαρτυρίες- οι οποίες προκάλεσαν και τη διενέργεια νέου ελέγχου-, κατά την απεργία που είχε γίνει παραμονή Χριστουγέννων του 2009 δεν έγιναν οι νόμιμες παρακρατήσεις από τους μισθούς, αλλά η απεργία «πέρασε» στα βιβλία του δήμου σαν ρεπό των εργαζομένων.
Τέταρτον, ζητείται να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Γ. Δημόπουλου.
Συνολικά πάντως στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων εργάζονται σήμερα 2.743 άτομα εκ των οποίων ένα μικρό ποσοστό ασχολείται πραγματικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων. Ο κ. Ραγκούσης αναφερόμενος στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο δήμος για την πρόσληψη εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας είπε ότι αφορούσε 307 άτομα και για να βγουν τα προσωρινά αποτελέσματα από τον δήμο χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος. Για τον ίδιο διαγωνισμό ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης είχε υποστηρίξει ότι πάγωσε λόγω μνημονίου.

Θα γίνουν τα έργα σε Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή
Ο υπουργός Εσωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική με την πραγματοποίηση των έργων στην Κερατέα, στο Γραμματικό και στη Φυλή. Το έργο αυτό συνολικά θα είναι και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που υλοποιείται μετά την έλευση της τρόικας. Το κόστος για την υλοποίηση των έργων, παρ΄ ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη πλήρως, μπορεί να αγγίξει και τα 400 εκατ. ευρώ. Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι η κυβέρνηση δεν «δεσμεύεται» από τα τεύχη για τα έργα που έχει εκδώσει ο ΕΣΔΚΝΑ. Τα νέα έργα θα τεθούν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, είπε, θα γίνει ενημέρωση της Βουλής και θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση προτού διενεργηθεί ο διεθνής διαγωνισμός.

Απέραντος σκουπιδότοπος η Αθήνα
H αποκομιδή των σκουπιδιών που σωρεύονται στους δρόμους της Αθήνας είναι σχεδόν αδύνατον να έχει ολοκληρωθεί ως τα Χριστούγεννα, παρ΄ ότι έληξε η στάση εργασίας των εργαζόμενων στη χωματερή της Φυλής (η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετέχει ωστόσο στη στάση εργασίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ). Το γεγονός πυροδότησε νέα αντιπαράθεση μεταξύ του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και της δημοτικής παράταξης του κ. Γιώργου Καμίνη. Ο κ. Κακλαμάνης επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων τόσο στον ΧΥΤΑ της Φυλής όσο και στον Δήμο της Αθήνας είχαν αποδέκτη των αιτημάτων των απεργών αποκλειστικά την κυβέρνηση και την πολιτική της (συλλογικές συμβάσεις και απολύσεις συμβασιούχων). «Ο Δήμος της Αθήνας», τονίζει, «έχει καταβάλει όλα τα δεδουλευμένα (μισθοί Δεκεμβρίουδώρο Χριστουγέννων- υπερωρίες Οκτωβρίου), όταν το Ελληνικό Δημόσιο και πλείστοι άλλοι δήμοι πληρώνουν τις υπερωρίες με καθυστέρηση 4-6 μηνών». «Η απεργία ανεστάλη με παρέμβαση του κ. Νικήτα Κακλαμάνη» επισημαίνεται, «και μέσα στις τέσσερις πρώτες ημέρες είχε μαζευτεί το 70% των συσσωρευμένων σκουπιδιών». Ο κ. Κακλαμάνης έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα επιστολή του γραμματέα του Δήμου Αθηναίων προς τον κ. Καμίνη για το θέμα των συμβασιούχων.
Η παράταξη «Δικαίωμα στην πόλη» από την πλευρά της τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο ο απερχόμενος δήμαρχος έχει την πλήρη ευθύνη για τα θέματα του δήμου ως τις 31.12.2010. «Οι ευθύνες του απερχόμενου δημάρχου και των στενών συνεργατών του», επισημαίνεται, «αφορούν όλα τα τρέχοντα θέματα και βέβαια αυτό των συμβασιούχων- πάντως δε την εξασφάλιση της συνέχειας της αποκομιδής απορριμμάτων στην Αθήνα. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης καταλήγει η ανακοίνωση- κάλεσε, σε ένδειξη καλής θέλησης, όλους όσοι εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων να εξασφαλίσουν έστω και την τελευταία στιγμή στην πόλη μας τις γιορτές που έχει ανάγκη ο εμπορικός κόσμος, αλλά και οι μικροί και μεγάλοι δημότες».

Χάος και στο κυκλοφοριακό
Θα παραλύσει σήμερα η Αθήνα, λόγω της καθολικής απεργίας των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συγκεκριμένα, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο λεωφορείων και τρόλεϊ, ενώ καθηλωμένα θα παραμείνουν τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ.
Ακόμη, ματαιώνονται όλα τα δρομολόγια του ΟΣΕ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, λόγω της συμμετοχής και των σιδηροδρομικών στην απεργία.
Καλύτερη θα είναι η κατάσταση την Πέμπτη, καθώς χθες το βράδυ τα σωματεία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες άλλαξαν το χρονοδιάγραμμα της εξαγγελθείσης στάσης εργασίας και θα δουλέψουν τα μεν μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) από τις 9 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, τα δε λεωφορεία και τρόλεϊ από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ.
Επίσης, αύριο λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων στον Προαστιακό μεταξύ 11.00 και 16.00 θα υπάρξουν και εκεί αρκετές ματαιώσεις δρομολογίων.
Την Παρασκευή και τις επόμενες ημέρες όλα τα μέσα μεταφοράς θα λειτουργήσουν κανονικά.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου