Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
*   Απορρίπτει το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης για τα αυθαίρετα, όπως έγινε με τους ημιυπαίθριους χώρους, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τα Νέα, η υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρεται στα σχέδια για την αγορά ενέργειας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες της
*    Μαζικές µετατάξεις υπαλλήλων και νέες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών, ετοιµάζει το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο την υλοποίησης του «Καλλικράτη» στο κράτος που θα τεθεί σε εφαρµογή µε το νέο έτος. Μεταξύ άλλων, 4.500 υπάλληλοι σε 75 φορείς ή οργανισμούς που καταργούνται απειλούνται με απόλυση και έχουν διορία έως τις 10 Ιανουαρίου να δηλώσουν τις θέσεις προτίμησής τους για την μετάταξή τους.
*   Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αποτέλεσμα νέα προβλήματα στις μετακινήσεις. Σήμερα, Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες πραγματοποιούν μηχανοκίνητη πορεία από την πλ.Κοτζιά προς το υπουργείο Μεταφορών στην Μεσογείων. Την Τετάρτη, τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 08:00 έως τις 22:00, ενώ το πρόγραμμα των στάσεων εργασίας συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν, δεν έχουν ανακοινωθεί κινητοποιήσεις στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο 24ωρης απεργίας την Πρωτοχρονιά.
*   Μήνυση για υπεξαίρεση δημοσίων εγγράφων, εναντίον του απερχόμενου δημάρχου Κερατσινίου Φώτη Μελά, κατέθεσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λουκάς Τζανής. Από την πλευρά του, ο κ. Μελάς υπέβαλε μήνυση στον Λ.Τζανή για συκοφαντική δυσφήμιση.
*   Το πτώμα ενός ακόμη 46χρονου βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην οδό Εμπεδοκλέους, στην περιοχή της Τούμπας Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα, το πτώμα ενός 43χρονου -ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα αυτοκτόνησε- είχε βρεθεί σε αλσύλλιο στην περιοχή Ευαγγελιστρίας. Ο 43χρονος θεωρείται είναι ο δράστης της δολοφονίας ενός άλλου 46χρονου, το πτώμα του οποίου είχε βρεθεί στην οδό Βηθυνίας στην Τούμπα. Η αστυνομία εξετάζει την πιθανότητα οι δύο δολοφονίες να συνδέονται μεταξύ τους.

Κόσμος
*   Στο έλεος της κακοκαιρίας τις τελευταίες μέρες και οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί χάος στα αεροδρόμια, στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στις οδικές μετακινήσεις εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων. Πάνω από 1.400 πτήσεις έχουν ακυρωθεί, ενώ χιλιάδες επιβάτες «εγκλωβίστηκαν» στα αεροδρόμια εν μέσω εορτών. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για χιονοθύελλες και βροχοπτώσεις που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.
*   Ενώπιον της Δικαιοσύνης θα βρεθούν εντός της ημέρας εννέα άτομα που συνελήφθησαν στη Βρετανία στις 20 Δεκεμβρίου στα πλαίσια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, κατηγορούμενα για συνωμοσία με πρόθεση την πρόκληση εκρήξεων. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι εκρήξεις θα ήταν τέτοιας φύσεως ώστε θα έθεταν σε κίνδυνο ζωές και θα προκαλούσαν σοβαρές υλικές ζημιές.
*   «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για διχόνοιες» δήλωσε σε ραδιοφωνικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Λι Μιουνγκ Μπακ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για εθνική αλληλεγγύη κατά της επιθετικότητας της Βορείου Κορέας, τονίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ επιζητεί τη διχόνοια στο νότο ως μία ευκαιρία για να χτυπήσει.
*   Νόμο που θα προβλέπει βαριά πρόστιμα για τα αεροδρόμια μετά το χάος στο Χίθροου επιδιώκει να περάσει η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, το οποίο επικαλείται τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών Φίλιπ Χάμοντ. Το κύμα κακοκαιρίας «μεταφέρεται» τώρα στις ΗΠΑ, όπου εξαιτίας των χιονοπτώσεων εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί.
*   Χιλιάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη για να υποδεχθούν το τουρκικό πλοίο που δέχθηκε επίθεση από Ισραηλινούς κομάντο τον Μάιο, επειδή μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η επίθεση είχε στοιχίσει τη ζωή σε εννέα άτομα. «Δεν πρόκειται να ζητήσουμε συγγνώμη» λέει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

Οικονομία
*   Νέα όπλα στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής έχει πλέον το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για το εργόσημο και την κάρτα εργασίας που θα εφαρμοσθούν σε χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και στοχεύουν να περιορίσουν την αδήλωτη εργασία που σήμερα ανέρχεται στο 25% και την εισφοροδιαφυγή που αγγίζει το 30% στο σύνολο των εργαζομένων. Ως κίνητρο ένταξης στο νέο σύστημα προγραμματίζεται η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων, κατά 25% μέχρι το 2013.
*   Νέα γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα ζητήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να προχωρήσει στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής κάρτας αποδείξεων (φοροκάρτας) από την αρχή του έτους. Το υπουργείο Οικονομικών εναρμονιζόμενο με τις υποδείξεις της Αρχής δρομολογεί την θεσμοθέτηση της φοροκάρτας με νόμο και όχι με Υπουργική Απόφαση, ενώ λαμβάνει όλες τις σχετικές πρόνοιες ώστε το νέο σύστημα να μην ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας βάσεως δεδομένων «καταναλωτικής συμπεριφοράς». Μάλιστα, για την καλύτερη προβολή της ηλεκτρονικής κάρτας αποδείξεων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ενέταξε στην ειδική ομάδα του έργου και επικοινωνιολόγο.
*   Στα τέλη Φεβρουαρίου 2011 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα. Στόχος των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών είναι η διαμόρφωση ενιαίου βασικού μισθού στον οποίο θα προστίθενται μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσεως. Το πλέον ακανθώδες ζήτημα στην διαβούλευση για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο αποτελεί η διαφωνία της Κυβέρνησης και της ΑΔΕΔΥ για τον βασικό μισθό του νεοεισερχόμενου δημοσίου υπαλλήλου. Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί ως βασικό μισθό τα 1.300 ευρώ, ωστόσο η Κυβέρνηση αντιπροτείνει εισαγωγικό μισθό 1.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου