Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: «Να μειωθούν σε 200 οι βουλευτές»

«Μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200 και συνταγματική κατοχύρωση ενός εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης». Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις που καταθέτει ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας προκειμένου το πολιτικό σύστημα να βγει από την κρίση του.
Ο κ. Ρέππας προσφέρει πλήρη κάλυψη στον, βαλλόμενο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι «η πολιτική που ακολουθούμε είναι συλλογική και είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι προς τον υπουργό Οικονομικών». Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα, υπογραμμίζει πως «η σχηματική οριοθέτηση σε καλούς και κακούς αδικεί αυτούς που παίρνουν ρίσκα και αναδέχονται τη φθορά συμμετοχής σε αντιδημοφιλείς αποφάσεις».

Ε «Ψηφίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο» λένε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Α Η στάση των βουλευτών είναι στάση ευθύνης και η ηθική της ευθύνης προσπερνά τους πειρασμούς της δημοτικότητας και της εντυπωσιοθηρίας. Η πολιτική σταθερότητα προϋποθέτει συμπαγή πλειοψηφία με πλήρη συνείδηση καθήκοντος και ευτυχώς για την χώρα τη διαθέτουμε. Θα έλεγα πως σε αυτές τις συνθήκες η καταξίωση έρχεται με δύσκολες απαντήσεις. Τα δύσκολα «ναι» και τα δύσκολα «όχι». Και όχι με τα εύκολα «ναι» και «όχι» που προσκαίρως εξυπηρετούν μια σκοπιμότητα αλλά μονίμως ζημιώνουν τη χώρα.

Ε Ως πότε θα λειτουργεί αποτρεπτικά ο φόβος μήπως πέσει η κυβέρνηση;
Α Δεν θα μιλούσατε για φόβο εάν αυτή η εξέλιξη δεν ήταν συνυφασμένη με το χειρότερο σενάριο για τη χώρα. Η κυβέρνηση είναι η μόνη δυνατότητα της Ελλάδας να βγει από την κρίση. Το κύρος και η παρεμβατικότητα του πρωθυπουργού είναι όπλο για τη χώρα και πάνω απ' όλα οι πολίτες, ο λαός, είναι ο πλούτος και η δύναμη της Ελλάδος. Η πεμπτουσία της πολιτικής είναι η πρόταση που δίνει λύση, ο τεκμηριωμένος δημιουργικός λόγος και όχι το στείρο αντί. Η πρόκληση είναι να γίνει πιο δυνατή η κυβέρνηση γιατί αυτό είναι πλεονέκτημα για τη χώρα σε αυτή τη φάση και όσο καλύτερη είναι η κυβέρνηση τόσο πιο ισχυρή είναι η χώρα. Γι' αυτό οι βουλευτές έχουν προσφέρει πολλά.

Ε Πάντως, με το ρυθμό που αποπέμπονται βουλευτές, ενδεχομένως σύντομα να χάσετε την πλειοψηφία...
Α Δεν είμαστε κυβέρνηση για τον εαυτό μας. Ούτε η πλειοψηφία είναι αυτοσκοπός. Είναι κατώτερο των περιστάσεων να σταθμίζουμε τη στάση μας με άλλο κριτήριο πέραν της εθνικής και κοινωνικής προσφοράς. Οι βουλευτές ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Κάθε διαφορετική στάση ασφαλώς και πρέπει να γίνεται σεβαστή. Η σχηματική οριοθέτηση σε καλούς και κακούς αδικεί αυτούς που παίρνουν ρίσκα και αναδέχονται τη φθορά συμμετοχής σε αντιδημοφιλείς αποφάσεις.

Ε «Θα μας πάρουν με τις πέτρες αν δεν αλλάξουμε» είχε πει ο πρωθυπουργός. Φοβάστε να κυκλοφορήσετε στο δρόμο;
Α Δεν σκοτώνεις τον ταχυδρόμο για να αποφύγεις τα κακά μαντάτα. Η βία είναι πρόβλημα. Ουδέποτε είναι λύση. Και όπου η βία ανθεί, η δημοκρατία πενθεί. Εάν η λεγόμενη «άλλη πολιτική» είναι το πετροβόλημα, τότε η κοινωνία χτίζει τη φυλακή της. Η οργή είναι κακός σύμβουλος. Δεν την θεραπεύει όμως η βία, αλλά η αποτελεσματική κίνηση προς την έξοδο από την κρίση. Το στοίχημα είναι να κερδηθεί μια ιστορική μάχη. Καθ' όσον με αφορά το καθημερινό πρόγραμμά μου λίγο έχει αλλάξει. Χρόνια τώρα διατηρώ τον ίδιο μετρημένο τρόπο ζωής.

Ε Οι πολίτες περιμένουν ριζικές τομές. Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα;
Α Είναι θετική παράμετρος της δημοκρατίας το ισχυρό κομματικό σύστημα. Κόμματα με παράδοση και επιρροή προσφέρουν ασφάλεια στη χώρα και ενισχύουν τους θεσμούς. Ετσι προωθούνται και οι μεγάλες αλλαγές. Θα έλεγα πως αξίζει να στηρίξουμε τον προτεινόμενο νέο εκλογικό νόμο σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200. Οσον αφορά τον τομέα του ελέγχου και της διαφάνειας, πιστεύω πως η πρώτη και η δεύτερη εξουσία έχουν λειτουργίες που ασφαλώς επιδέχονται βελτιώσεις. Συμφωνείτε όμως πως γι' αυτές ο έλεγχος είναι πολύ πιο προωθημένος σε σχέση με τα ισχύοντα για την τρίτη (Δικαιοσύνη) και τη λεγόμενη τέταρτη εξουσία (ΜΜΕ) που παίζουν καθοριστικότατο ρόλο στη δημόσια ζωή. Χρειάζεται ριζική επαναπροσέγγιση του θέματος. Σε αυτά όλα θα πρόσθετα κατοχύρωση, μέσω του Συντάγματος, της δέσμευσης κάθε κυβέρνησης να μην οδηγεί με την πολιτική της σε υπέρβαση ενός ορισμένου ποσοστού ως προς το ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος, καθώς επίσης τη συνταγματική κατοχύρωση ενός εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Ε Στις ΔΕΚΟ η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τα πράσινα συνδικάτα που της λένε «μολών λαβέ».
Α Εχουμε χρέος να εργαστούμε για να επιτύχουμε τη βιωσιμότητα των εταιρειών. Αυτό αποτελεί και την ασφαλέστερη εγγύηση για την περιφρούρηση του δικαιώματος στην εργασία. Οποιος υπονομεύει αυτήν τη διαρθρωτική αλλαγή τελικώς, ρίχνει νερό στο μύλο όσων ζητούν την έξοδο από το δημόσιο έλεγχο με την παραχώρηση σε ιδιώτες αστικών συγκοινωνιών. Οι πολίτες που υφίστανται την ταλαιπωρία είναι αυτοί που εξαρτώνται κατ' εξοχήν από τις υπηρεσίες των μαζικών μέσων, δηλαδή οι πιο φτωχοί. Απέναντί μας έχουμε πολίτες. Οι πολίτες δεν είναι μόνο ψήφοι, είναι εργαζόμενοι που αγωνιούν για τα δικαιώματά τους, αλλά είναι και φορολογούμενοι που έχουν και αυτοί δικαιώματα πρόσβασης σε αγαθά.

Ε Εσείς δεσμεύεστε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, ωστόσο οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν τις αποκλείουν.
Α Από την πρώτη στιγμή θέσαμε την κόκκινη γραμμή, όσον αφορά το δημόσιο χαρακτήρα και τη διατήρηση του συνόλου των θέσεων απασχόλησης. Η τρόικα εκπροσωπεί τους δανειστές, οι άνθρωποι δεν εκλέγονται με ψήφο, ούτε τους αφορά η πολιτική διαχείριση. Εμείς αποφασίζουμε με κριτήριο και δημοσιονομικό αλλά και κοινωνικό και πολιτικό. Από δω και πέρα δεν επιτρέπονται ελλείμματα χωρίς να δικαιολογούνται από μείζονα εθνικό ή κοινωνικό λόγο.

Ε Το οικονομικό επιτελείο κατηγορείται για νεοφιλελευθερισμό, ακόμη και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Θα αντέξει το βάρος αυτής της κριτικής;
Α Καθένας μπορεί και πρέπει να προβάλλει το όνειρό του για ένα καλύτερο κόσμο. Μαζί με αυτό όμως οφείλει να μεριμνά να λειτουργούν οι κρατικές υπηρεσίες, να είναι ανοικτά τα σχολεία και τα νοσοκομεία, να χορηγούνται μισθοί και συντάξεις ή μήπως αυτά είναι αμελητέα για όσους αριστερά ή δεξιά μιλούν στο όνομα της προοδευτικότητάς τους; Η χρεοκοπία της χώρας είναι σοσιαλισμός; Η επιστροφή στη δραχμή είναι πατριωτισμός; Η πολιτική που ακολουθούμε είναι συλλογική και είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι προς τον υπουργό Οικονομικών.

Ε Σύσσωμη η αριστερά υποστηρίζει ότι είστε η πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και σας ζητάει να φύγετε.
Α Αυτό το λόγο τον επαναλαμβάνει για κάθε κυβέρνηση. Τι θα έλεγε αλήθεια στον Κάστρο για τις εκατοντάδες χιλιάδων απολύσεων στην Κούβα; Μια αριστερά που δεν έχει πρόταση δεν ξέρω τελικά αν θέλει καν να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Τα κράτη και οι λαοί χρειάζονται θεσμικά και πολιτικά αντίβαρα, αλλά κυβερνώνται με το βάρος της κυβερνητικής ευθύνης. Αν η άλλη αριστερά ζητάει να φύγει η κυβέρνηση, φαντάζομαι δεν το κάνει γιατί τα στοιχεία μαρτυρούν ότι θα κυβερνήσει εκείνη. Αυτό όμως δεν αφορά τον πολίτη και τα καθημερινά προβλήματά του.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου