Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Σοβαρά επεισόδια προκαλούν ολονύχτιο πολιτικό θρίλερ

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, 2010
Μεγάλες πολιτικές διαστάσεις με ανάμειξη σε υψηλό επίπεδο των κυβερνήσεων Κύπρου – Τουρκίας, του τ/κ ψευδοκράτους και των Ηνωμένων Εθνών, προσέλαβε το θέμα των επεισοδίων που προκάλεσαν αργά το βράδυ της Τρίτης στη Λευκωσία ανεγκέφαλοι νεαροί οπαδοί του ΑΠΟΕΛ, μετά τη λήξη του αγώνα μπάσκετ της ομάδας τους με την τουρκική Πινάρ Καρσιγιάκα Σμύρνης στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία». Τον αγώνα κέρδισε με 82-80 ο ΑΠΟΕΛ, ωστόσο, δεν προκρίθηκε στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης EuroChallenge. Τον αγώνα παρακολούθησαν περίπου 2 χιλιάδες φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ, ενώ κατά τη διάρκειά του δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο. Μετά τη λήξη του αγώνα, όμως, περίπου 500 οπαδοί του ΑΠΟΕΛ κινήθηκαν απειλητικά προς τα αποδυτήρια των παικτών της τουρκικής ομάδας, και απειλούσαν να τους λιντσάρουν. Επενέβη ωστόσο δυναμικά και έγκαιρα ισχυρή δύναμη της κυπριακής Αστυνομίας και προστάτεψε τους Τούρκους καλαθοσφαιριστές. Ακολούθως, οι νεαροί ταραξίες επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα πέντε αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα, να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
Από τον πετροπόλεμο προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε δύο αστυνομικά οχήματα. Για να αποκαταστήσει την τάξη η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ τρεις 15χρονοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή στα επεισόδια.
Τα μέλη της τουρκικής ομάδας μεταφέρθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του σταδίου ΓΣΠ όπου διέμειναν το βράδυ και το πρωί της Τετάρτης μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου αναχώρησαν για Κωνσταντινούπολη μέσω Αθήνας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός ανέφερε ότι η παρέμβαση των μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας ήταν «άμεση, αποφασιστική και καταλυτική με στόχο να προστατευθεί η αποστολή της τουρκικής ομάδας». Τόνισε ότι δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός των μελών της τουρκικής ομάδας.
Ο κ. Κατσουνωτός ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόκληση από πλευράς της τουρκικής ομάδας, υπογραμμίζοντας πως οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ ενήργησαν «εντελώς αναίτια και απρόκλητα». Ο αγώνας, είπε, ολοκληρώθηκε «μέσα σε κόσμια και αθλητοπρεπή πλαίσια», κάνοντας παράλληλα λόγο για «ανελέητο πόλεμο που δέχθηκαν τα μέλη της Αστυνομίας».

Πολιτικές διαστάσεις
Τα επεισόδια σε βάρος της τουρκικής ομάδας έτυχαν ωστόσο εκμετάλλευσης από τα τουρκικά ΜΜΕ, η κινδυνολογία των οποίων προκάλεσε ένα μικρό πολιτικό θρίλερ μετά από την παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης.
Υπήρξαν, συγκεκριμένα, έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του ψευδοκράτους για μεταφορά της τουρκικής αποστολής στα κατεχόμενα και χρειάστηκε η παρέμβαση της κυπριακής κυβέρνησης για εκτόνωση της κατάστασης.
Μετά από εντολή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεμέν Μπαγίς, διεξήγαγε το βράδυ επαφές με την Αθήνα, τις Βρυξέλλες και τα κατεχόμενα, για το ζήτημα των επεισοδίων.
Ο κ. Μπαγίς σε δήλωσή του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού», είπε πως είχε τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και δύο συνομιλίες με τον αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης επίτροπο της ΕΕ Στέφαν Φούλε, τον «υπουργό» εξωτερικών των κατεχόμενων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν και τον πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, από τον οποίο ζήτησε να απευθυνθεί προς τον πρόεδρο Χριστόφια για να μεταφερθεί η αποστολή της τουρκικής ομάδας στα κατεχόμενα.
Ο κ. Μπαγίς είπε πως μετά τις επαφές αυτές ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας γύρω από το χώρο όπου διέμειναν το βράδυ οι αθλητές της τουρκικής ομάδας.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο, ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως αυτό το ενδεχόμενο ήταν αδύνατο, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως για την ασφάλεια των μελών της τουρκικής ομάδας.
Στις 12 τα μεσάνυχτα μετέβησαν στο ΓΣΠ ο Προεδρικός Επίτροπος, Γιώργος Ιακώβου και ο Σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Κουτρέτ Οζερσάι, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Αστυνομικό Διευθυντή, Κύπρο Μιχαηλίδη στην παρουσία του εκπροσώπου της Αστυνομίας των Ηνωμένων Εθνών.
Εκπρόσωπος της τουρκικής ομάδας δήλωσε σε ελληνοκυπριακά ΜΜΕ ότι στις εγκαταστάσεις του ΓΣΠ υπήρχε ασφάλεια και ότι δεν συνέτρεχε κανένας λόγος να μεταβούν στα κατεχόμενα.
Ο επικεφαλής της τουρκικής ομάδας τόνισε επίσης κατηγορηματικά ότι τα επεισόδια δεν αφορούν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Αυτά, είπε, συμβαίνουν στον αθλητισμό. Για την ώρα, σημείωσε, είμαστε ευτυχείς που όλοι είναι ασφαλείς και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Προπαγάνδα στα τουρκικά ΜΜΕ
Διαφορετική ήταν ωστόσο η εικόνα που έδιναν τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία ενημέρωναν την κοινή γνώμη με έκτακτα δελτία, ενώ είχαν στις διαδικτυακές τους εκδόσεις ως πρώτη είδηση τα επεισόδια στον αγώνα ΑΠΟΕΛ - Καρσίγιακα.
«Η Καρσίγιακα δέχτηκε επίθεση στο ελληνικό κομμάτι της Κύπρου», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος στην ιστοσελίδα του «CNN Turk».
Οπως αναφέρουν ΜΜΕ της Τουρκίας, πριν την αποχώρηση από το στάδιο προς το ξενοδοχείο, ειδοποιήθηκε το τουρκικό ΥΠΕΞ αλλά και η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο για την κατάσταση, ενώ γίνονταν σκέψεις για μετάβαση της ομάδας στα κατεχόμενα, μέσω του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου.
Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αγκυρα παραδέχονταν μάλιστα πως ο ψυχολογικός αντίκτυπος των γεγονότων στην τουρκική κοινή γνώμη ήταν μεγάλος.
Δημοσιογραφικοί κύκλοι στην Τουρκία συμφωνούν ότι η είδηση των επεισοδίων σε συνδυασμό με τη διάδοση ότι στο γήπεδο τα αστυνομικά μέτρα δεν επαρκούσαν, προκάλεσε έντονη ανησυχία για την ασφάλεια της τουρκικής αποστολής.
Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται μάλιστα σε άνοδο του εθνικισμού και του ρατσισμού στην Κύπρο. Τα δημοσιεύματα κάνουν αναφορές σε πρόσφατα συμβάντα εθνικιστικής έξαρσης και σε πολιτικούς και κόμματα που πρεσβεύουν εθνικιστικές θέσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες σε διάφορες τουρκικές ιστοσελίδες εμφανίζεται η είδηση ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να παρακολουθήσει την παραπομπή στην κυπριακή δικαιοσύνη όσων έχουν εμπλακεί στα επεισόδια.

Καταδίκη από Χριστόφια
Εξοργισμένος για τα συμβάντα εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος Χριστόφιας, υποδεικνύοντας ότι δεν πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία στην Τουρκία να εκμεταλλεύεται ανόητες πράξεις ορισμένων.
«Θέλω να πιστεύω», τόνισε, «ότι δεν είμαστε μαζοχιστές, αλλά ότι αγαπάμε την πατρίδα μας και ότι στόχος μας είναι η επανένωση. Παίξαμε, νικήσαμε και από πάνω πήγαμε να τους δείρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος.
«Τα χθεσινοβραδινά επεισόδια μάς δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα. Ηθελαν να φυγαδεύσουν την τουρκική ομάδα στα κατεχόμενα και εργαζόμασταν για το θέμα αυτό όλη τη νύχτα», κατέληξε.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Νεόφυτου Κυριάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου