Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
*   Τη δυσαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης προκάλεσε το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου Χρυσόστομου, καθώς, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «επεκτάθηκε σε πολιτικές τοποθετήσεις με τρόπο και περιεχόμενο, που σπέρνουν τη διχόνοια και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ μας».
*   Στην οικονομική κρίση αναφέρεται το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος καλεί τους ανθρώπους να βρεθούν στις εκκλησίες, να ακούσουν το μήνυμα του Χριστού και να προσφέρουν βοήθεια σε όσους υποφέρουν.
*    Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα. Ήδη, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ αποφάσισαν στάσεις εργασίας για την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, καθώς επίσης για τις 3, 5 και 10 Ιανουαρίου. Τα σωματεία στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς δεν έχουν ανακοινώσει προς το παρον χρονοδιάγραμμα κινητοποιήσεων.
*   «Ας αφήσουμε το φως των Χριστουγέννων να πλημμυρίσει την ύπαρξή μας» προτρέπει με το μήνυμα που απευθύνει για τα Χριστούγεννα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος παρατηρεί πως η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη και σημειώνει: «Ας μην αφήσουμε τη θλίψη και την αγωνία να φωλιάσουν στις καρδιές μας. Ο καινούργιος χρόνος ας γίνει ευκαιρία υπερβάσεως των δυσκολιών και των δοκιμασιών και αφορμή να επαναπροσδιορίσουμε τα πρωτεύοντα και τα ουσιώδη του βίου μας».
*   Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην κινητοποίηση της 29ης και 30ής Δεκεμβρίου εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας παρόλο που το δικαστήριο έκρινε την Παρασκευή την εξαγγελθείσα απεργία παράνομη και καταχρηστική. Εάν η απεργία πραγματοποιηθεί κινδυνεύουν με «μπλακ-άουτ» τα περιφερειακά αεροδρόμια. Δεν επηρεάζονται οι πτήσεις εξωτερικού.

Κόσμος
*   Η Αίγυπτος δεν επιζητεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και επιθυμεί την απαλλαγή της περιοχής από τα όπλα αυτού του είδους, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, στο περιθώριο του συνεδρίου του κυβερνώνοντος κόμματος της χώρας.
*   Σε χριστουγεννιάτικο εφιάλτη έχουν μετατραπεί οι πολυπόθητες διακοπές πολλών επιβατών αεροπορικών εταιριών. Η σφοδρή χιονόπτωση και οι πολικές θερμοκρασίες που μετέτρεψαν τις πίστες των αεροδρομίων σε παγοδρόμια, ανάγκασαν χιλιάδες επιβάτες να ακυρώσουν τα ταξίδια τους. Ακόμη χειρότερα, 200 άνθρωποι υποδέχθηκαν τα Χριστούγεννα στο διεθνές αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ, στο Παρίσι. Στη Γερμανία και το Βέλγιο ακυρώθηκαν πτήσεις, αλλά και δρομολόγια τρένων. Η κατάσταση πάντως εξομαλύνεται σταδιακά.
*   Η Τουρκία επιθυμεί να συμφιλιωθεί με το Ισραήλ προκειμένου να γυρίσει σελίδα στο τραγικό επεισόδιο της επιδρομής Ισραηλινών καταδρομέων στο διεθνή στολίσκο με τη βοήθεια για τη Γάζα, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημιώσεις για τους εννέα Τούρκους που σκοτώθηκαν κατά το περιστατικό αυτό, δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
*   Πειρατές κατέλαβαν, τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου, το ταϊλανδικών συμφερόντων, περίπου 20 χιλιάδων τόνων, φορτηγό πλοίο γενικού φορτίου «Thor Nexus», με 27μελές πλήρωμα, ενώ αυτό έπλεε 450 ναυτικά μίλια βορειο-ανατολικά της νήσου Σοκότρα στον Ινδικό ωκεανό.
*   Ο σφοδρός σεισμός, μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στο δυτικό Ειρηνικό τα ξημερώματα των Χριστουγέννων, οδήγησε τις τοπικές αρχές στην απόφαση να κηρύξουν συναγερμό για το ενδεχόμενο καταστροφικού παλιρροϊκού κύματος στα νησιά Βανουάτου, τη Νέα Καληδονία και τα Φίτζι, ωστόσο, τελικά δεν υπήρξε κάτι ανησυχητικό.

Οικονομία
*   Σε αύξηση των επιτοκίων της, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των 28 τελευταίων μηνών και η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα παραμείνει σε «σχετικά υψηλά» επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2011.
*   Tο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να επανέλθει σε πτωτική πορεία στους επόμενους μήνες και να κλείσει περίπου στο 10% του ΑΕΠ το 2010, από 10,7% το 2009, λόγω της μεγάλης μείωσης της εγχώριας ζήτησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Alpha Bank. Το ισοζύγιο μπορεί να μετατραπεί σε πλεονασματικό από το 2014 και μετά, επισημαίνουν.
*   Μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών φέρνει το σχέδιο για το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση των υπηρεσιών, καθώς θα οδηγήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011 στην «αυτόματη» κατάργηση δομών και ρυθμίσεων που ισχύουν εδώ και δεκαετίες και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν δεκάδες επαγγελματικές τάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου