Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Το Σόμερβιλ γέμισε Ελλάδα με το φεστιβάλ της κοινότητας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

 


Οι εθελοντές και εθελόντριες ήρωες της κουζίνας με επικεφαλής τον αρχιμάγειρα κ. Στέλιο Σφήκα - τρίτον από δεξιά -έδιναν μάχη αλλά χαμόγελο αμέτρητες ώρες Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος
ΒΟΣΤΩΝΗ.-Το Ελληνικό φεστιβάλ της κοινότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου ξεπέρασε κάθε προσδοκία φέτος από απόψεως προσέλευσης επισκεπτών τόσο ομογενών, όσο και χιλιάδων αμερικανών συμπολιτών μας, οι οποίοι συνέρεαν επί τρεις συνεχείς ημέρες και συγκεκριμένα από την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής στις 9.
Το φεστιβάλ επισκέφθηκε ο γενικός πρόξενος κ. Στράτος Ευθυμίου με την κορούλα του Αριάδνη, ο οποίος διακρίνεται με τον π. Κωνσταντίνο Μανέτα και την υποπρόξενο κ. Μαρία Κουκούτση..  Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος

Το Σόμερβιλ βρίσκεται σε προνομιακή θέση και αποτελεί ουσιαστικά προάστιο της Βοστώνης με δική του ωστόσο τοπική αυτοδιοίκηση, αστυνομία, δικαστήριο. Για την Ελληνική Ομογένεια η ιστορική κοινότητα της Κοιμήσεως είναι η κοινότητα του αείμνηστου Γεωργίου Διλμπόη του γνωστού Ελληνοαμερικανού ήρωα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης στη Γαλλία πολεμώντας για τα ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Τόσος πολύς ήταν ο κόσμος που πολλές φορές με τις μακρόσυρτες σειρές που περίμεναν να αγοράσουν γύρο και ελληνικά φαγητά δημιουργείτο αδιαχώρητο. Το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο γενικός πρόξενος κ. Στράτος Ευθυμίου, η υποπρόξενος κυρία Μαρία Κουκούτση και ο πρόεδρος της Ομογενειακής τράπεζας Community Credit Union κ. Νίκος Σαραντόπουλος.
Συμπρόεδροι της διοργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ ήταν ο κ. Ανδρέας Γκαλμπάδης και η κυρία Νταγιάν Καραβίτη. Δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες εργαζόταν αδιάκοπα επί τρεις ημέρες σε όλους τους τομείς. Επικεφαλής της κουζίνας και της ετοιμασίας των φαγητών ήταν ένας από τους πλέον κορυφαίους αρχιμάγειρες της Ελληνικής κουζίνας ο κ. Στέλιος Σφήκας, πλαισιωμένος από ομάδα ομογενών μας όλων των ηλικιών. Ανάμεσα τους ήταν και ο κ. Κώστας Μαμάκος, πρώην αξιωματικός της Προεδρικής Φρουράς ο οποίος είπε στον «Ε.Κ.» πως «όλα πηγαίνουν καλά, πολλή δουλειά μέσα στην κουζίνα αλλά έχομε φέτος και αρκετούς νέους εθελοντές που βοηθούν». Όταν τον ρωτήσαμε τους μαθαίνεις βήμα μέσα στην κουζίνα, είπε χαμογελώντας, «τους βάζω στη σειρά αλλά δεν κάθονται» και συμπλήρωσε «εδώ ότι μας λένε κάνουμε είναι άλλοι υπεύθυνοι, εμείς βοηθούμε σε ό,τι χρειαστεί».
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου κ. Ευάγγελος Κεχρής, αριστερά με ομάδα εθελοντών στον τομέα των ποτών. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας -Θεόδωρος Καλμούκος

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου κ. Ευάγγελος Κεχρής είπε «άλλο ένα επιτυχές φεστιβάλ, όπως βλέπετε πολύς κόσμος και ιδιαίτερα αμερικανοί οι οποίοι εκτιμούν πολύ το ελληνικό φαγητό, τους αρέσει» και συμπλήρωσε χαμογελώντας «οι αμερικάνοι δεν ξέρουν να μαγειρεύουν πράγμα το οποίο κι αυτό βοηθάει».
Είπε ακόμα πως «έχομε εδώ στη γειτονιά αμερικανούς συμπολίτες μας οι οποίοι έρχονται αυτό το τριήμερο του φεστιβάλ κάθε μέρα, το περιμένουν κάθε χρόνια έχει γίνει παράδοση. Τους προσφέρομε ένα καλό φαγητό, σε μία λογική τιμή χωρίς φόρους, χωρίς φιλοδωρήματα και με μουσική» και πρόσθεσε «για να περιμένουν στην σειρά επί 45 λεπτά και μία ώρα για να πάρουν φαγητό είναι κάτι που το εκτιμούν».
Στην ερώτηση πόσο εξαρτάται οικονομικώς η κοινότητα από το φεστιβάλ ο κ. Κεχρής είπε, «δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς το φεστιβάλ το οποίο έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομικής στήριξης».
Τον κ. Κώστα Τωμαδάκη -μέσον- πλαισιώνουν εθελοντές και εθελόντριες του τομέα του γύρου για τον οποίον υπήρχε μόνιμα μεγάλη σειρά αναμονής.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος

Μιλώντας για το φιλότιμο των εθελοντών ο κ. Κεχρής χρησιμοποίησε σαν παράδειγμα τον αρχιμάγειρα κ. Στέλιο Σφήκα για τον οποίον είπε πως «το πρωί ήταν από τους πρώτους όταν ήλθα να ανοίξω, μάλιστα περίμενε, και τώρα είναι απόγευμα και δεν έχει καθίσει να φάγει ακόμα αλλά με τους άλλους εθελοντές μας, όπως ο Κώστας Τωμαδάκης επί κεφαλής του γύρου δίνουν μάχη» και συμπλήρωσε «αυτοί είναι ήρωες, άνθρωποι οι οποίοι πονούν και νοιάζονται για την εκκλησία και ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος».
Για την κοινότητα είπε, πως «έχομε μία σταθερή ανοδική πορεία». Η κυρία Αγγελική Μαμάκου με την πέντε ετών κορούλα της Χριστίνα βοηθούσαν στο φεστιβάλ. Είπε ότι «η Χριστίνα πηγαίνει στο ελληνικό σχολείο εδώ και βοηθά στο φεστιβάλ τη γιαγιά και τη μαμά».
Η συμπροέδρους του φεστιβάλ κ. Νταγιάν Καραβίτη είπε, «κάθε χρόνο το φεστιβάλ πηγαίνει όλο και καλύτερα κι όπως βλέπετε έχουμε πολύ κόσμο». Η κυρία Καραβίτη υπηρετεί στο κοινοτικό συμβούλιο από το 2004.
Η κυρία Χριστίνα Καρόγιαννη με την κόρη της Αγγελική Μαμάκου και τα παιδά της Γιώργο και Χριστίνα βοηθούσαν όλοι μαζί στο φεστιβάλ
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας – Θεόδωρος Καλμούκος
Για πρώτη φορά φέτος στα πλαίσια του φεστιβάλ η βυζαντινή χορωδία «Αινείτε» υπό την διεύθυνση του ιεροψάλτη της κοινότητας κ. Richard Barrett, ο οποίος γνωρίζει απταίστως την ελληνική γλώσσα και την ψαλτική έχοντας μαθητεύσει στην Ελλάδα απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους μέσα στο ναό, τους οποίους παρακολούθησαν πολλοί αμερικανοί επισκέπτες.
Η εκκλησιαστική χορωδία “Αινείτε” με τον διευθυντή της κ. Richard Barrett και τον π. Κωνσταντίνο Μανέτα.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος

Ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας π. Κωνσταντίνος Μανέτας είπε πως «θέλουμε να προβάλλουμε την Ορθόδοξη Πίστη μας, ταυτόχρονα με το φεστιβάλ που είναι μία πολιτιστική εκδήλωση. Πέρα από τα φαγητά νομίζω ότι πρέπει να δείξουμε αυτά τα οποία μας έθρεψαν τόσους αιώνες και να δείξουμε ότι έχουμε αυτόν τον πλούτο της γνώσης». Συμπλήρωσε πως «είναι η πρώτη φορά που κάνουμε αυτή την εκδήλωση με τη χορωδία, ήταν ιδέα του Richard  την οποία φυσικά την δέχθηκα και επίσης και το συμβούλιο και του χρόνου θα την διοργανώσουμε καλύτερα».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου