Το Ιράν εξουσιοδότησε το Σάββατο την κεντρική τράπεζα να παρέμβει στην αγορά ξένου συναλλάγματος για τη στήριξη του ριάλ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μετά την πτώση του ιρανικού νομίσματος σε ιστορικά χαμηλά στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έπειτα από την επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ.
Ανώτατο κυβερνητικό σώμα του οποίου προΐσταται ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί και στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής του κοινοβουλίου και του δικαστικού σώματος, «έδωσε στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας την απαραίτητη εξουσία προκειμένου να παρέμβει στην αγορά ξένου συναλλάγματος και να κάνει τους απαραίτητους χειρισμούς», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
«Η κεντρική τράπεζα θα παρέμβει στην αγορά ξένου συναλλάγματος μέσω τραπεζών και εξουσιοδοτημένων ανταλλακτηρίων και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ελέγξει τη συναλλαγματική ισοτιμία των σκληρών νομισμάτων», ανέφερε το σώμα αυτό, σύμφωνα πάντα με την κρατική τηλεόραση.
Το ριάλ έπεσε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου στην ανεπίσημη αγορά την Τετάρτη, εν μέσω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στο Ιράν και της επαναφοράς των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Το δολάριο ανταλλασσόταν με έως και 186.000 ριάλ την Τετάρτη, σύμφωνα με ιστοσελίδες ξένου συναλλάγματος. Το ριάλ έχει χάσει περίπου το 75% της αξίας του από τις αρχές του έτους.
Σήμερα το ριάλ ανέκτησε κάποιες από τις απώλειες και η ισοτιμία του κινείτο στα 173.000-178.500 έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες ξένου συναλλάγματος 2gheroon.ir και bonbast.com που καταγράφουν τις τιμές στην ανεπίσημη αγορά.
TA NEA