Στο ζενίθ η κυβερνητική προπαγάνδα για το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ | tanea.grΜια… λαλίστατη ανώτατη κυβερνητική πηγή μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και σε περίπου 2.000 λέξεις περιέγραψε την Ελλάδα μετά από το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη. Διαβάζοντας κανείς το ρεπορτάζ θα διαπιστώσει ότι όλα είναι στον υπερθετικό βαθμό. Βρίσκει φράσεις όπως «εξαιρετικά αναβαθμισμένη η εικόνα της χώρας», «σημείο αναφοράς η Ελλάδα», «ο Τσίπρας μίλησε με εξαιρετικούς σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ», «ορισμένοι από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας με κεφάλαια δισεκατομμυρίων», «στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα».
Αν κάποιος πιστέψει όλα όσα λέει αυτός ο… κυβερνητικός κυκλώνας προπαγάνδας τότε είναι σίγουρος για τα εξής:
  1. Ότι η Ελλάδα είναι επενδυτικός παράδεισος για τους Αμερικανούς, κι όχι μόνο.
  2. Ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στον κόσμο άλλον τόσο σημαντικό σύμμαχο όπως η Ελλάδα του Τσίπρα. Είμαστε το κέντρο του κόσμου και η πηγή ασφάλειας και σταθερότητας
  3. Ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετική εικόνα στις αγορές και διαψεύδονται οι Κασσάνδρες.
  4. Ότι η κυβέρνηση δεν θα περικόψει τις συντάξεις αλλά το αντίθετο. Στον προϋπολογισμό θα προβλέπονται και τα αντίμετρα.
  5. Ότι στη συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα ο έλληνας πρωθυπουργός σχεδόν «ισοπέδωσε» τον Σουλτάνο και ότι ο δεύτερος ουδέποτε του έθεσε το θέμα των 8 τούρκων στρατιωτικών.
  6. Ότι ο Τσίπρας έβαλε στη θέση του τον Ερντογάν όταν μίλησαν για τις εξορύξεις.
Το απαύγασμα της κυβερνητικής προπαγάνδας, δια του ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου είναι το περιστατικό που περιέγραψε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γ. Ρος. Ο Τσίπρας του περιέγραψε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τότε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου πήρε τον λόγο και είπε πως «αυτές τις επιτυχίες θα μπορούσε να τις έχει μόνο μια αριστερή κυβέρνηση».
Ο υπουργός του Ντ. Τραμπ των Ρεπουμπλικανών είπε στον Τσίπρα ότι ευτυχώς που η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα έκανε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
Να εικάσουμε ποια ήταν αυτή η κυβερνητική πηγή, αν δεν ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μαζί του ήταν οι κ. Λιάκος και Χουλιαράκης οι οποίοι είναι τεχνοκράτες, έχουν γνώση των οικονομικών κι εν πάση περιπτώσει θα μιλούσαν με περισσότερη φειδώ και προσοχή. Ειδικά για διπλωματικά θέματα που δεν γνωρίζουν.
Ηταν και ο Νίκος Παππάς βεβαίως που βρέθηκε σε όλες τις συναντήσεις, είναι πολυπράγμων (μιας και το υπουργείο Διαστήματος δεν παράγει έργο, άρα έχει χρόνο) και μπορεί να αποτελέσει την «ανώτατη κυβερνητική πηγή» που είπε όλα αυτά τα πομπώδη.
Περιέργως η πηγή αυτή και το ΑΠΕ παρέλειψαν να αναφερθούν στο «χαστούκι» της Moody’s η οποία απειλεί με υποβάθμιση της Ελλάδα σε περίπτωση που δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τις συντάξεις.
Δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι από πέρυσι που πήγε ξανά στις ΗΠΑ ο Αλ.Τσίπρας και συναντήθηκε με τον Ντ. Τραμπ, ούτε μια αμερικανική επένδυση δεν έγινε, παρά τις πομπώδεις και τότε δηλώσεις για δισεκατομμύρια που είναι στον προθάλαμο της ελληνικής οικονομίας.
Δεν είπε ούτε λέξη για την ντροπή της Μόριας, εκτός κι αν στις ΗΠΑ δε φτάνουν οι εικόνες από το κολαστήριο, οπότε γιατί να ταράξουμε τους αφελείς Αμερικανούς.
Δεν είπε ούτε λέξη για το γεγονός ότι η Ιταλία που τόλμησε να μιλήσει για ελλείμματα «τσακίστηκε» από τις αγορές ανεβάζοντας στο Θεό τα επιτόκια. Και μαζί σείστηκαν όλες οι αγορές, χαρακτηριστικό παράδειγμα το ελληνικό χρηματιστήριο που καταβαραθρώθηκε και τα ελληνικά ομόλογα που πήγαν ξανά προς τα πάνω.
Αυτή η κυβερνητική πηγή που μίλησε για την αξιόπιστη Ελλάδα στην οποία κάνουν ουρά οι ξένοι επενδυτές δεν ανάφερε ούτε λέξη για το σκάνδαλο της Folli Follie και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των εποπτικών αρχών.
Μα φυσικά δεν θα μπορούσε να πει ότι ο Ερντογάν και αδιάλλακτος ήταν όπως πάντα, και το θέμα των «8» επανέφερε, και ζήτημα για τη Θράκη και τους μουφτήδες άνοιξε, και τους τσαμπουκάδες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσει.
Η ανώτατη κυβερνητική πηγή «είδε» ότι το ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ ήταν τόσο πολύ επιτυχημένο που ολόκληρος υπουργός Εμπορίου αποθέωσε την αριστερή κυβέρνηση. «Είδε» ότι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί με επικεφαλής τους JP Morgan, Bank of America/Merrill Lynch, Morgan Stanley άκουγαν με ανοικτό το στόμα τον πρωθυπουργό.
Το καλύτερο βεβαίως το κρατούσε για το τέλος. Το οποίο είναι ότι μέχρι το Μάρτιο Τσίπρας και Καμμένος πάνε μαζί γιατί έχουν πολύ δουλειά να κάνουν ακόμη. Συγκεκριμένα ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε ερώτημα για το πώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί η αναφορά στον κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο στην συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός στη WSJ την Πέμπτη, είπε πως η αναφορά ήταν σαφής και δεν υπάρχει παραπάνω εξήγηση, «αν μελετήσει κανείς το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής είναι σαφές». Όπως προκύπτει από τη συζήτηση με την ανώτατη κυβερνητική πηγή, ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με τον κυβερνητικό εταίρο του ότι το θέμα αυτό θα το ξανασυζητήσουν τον επόμενο Μάρτιο και θα πάρουν μαζί τις αποφάσεις. Έως τότε, σημειώνει η ανώτατη κυβερνητική πηγή, υπάρχει πολλή δουλειά να κάνουν μαζί Τσίπρας-Καμμένος: να εφαρμόσουν όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, τις ελαφρύνσεις, μια πολιτική που θα είναι πολύ σημαντική για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, και θα νομοθετηθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να δοθούν τα χρωστούμενα στους ενστόλους, τους πανεπιστημιακούς 1,1 δισ  ευρώ, να θεσμοθετήσουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση των εισφορών. «Έχουν δηλαδή δουλειά να κάνουν το επόμενο διάστημα μαζί οι κυβερνητικοί εταίροι», προέκυπτε από τη συζήτηση.
Η ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η διαφωνία μεταξύ των δύο εταίρων σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, «δεν είναι καινούριο πράγμα, έχει διατυπωθεί πολλές φορές και με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, είναι γνωστή, δεν τη κρύβουμε, θα την αντιμετωπίσουμε, θα συζητήσουμε και θα δούμε τι θα γίνει τελικά και τι θα αποφασίσει και ο ίδιος (σ.σ. ο Π.Καμμένος) όταν έρθει η ώρα».
Υπέροχος κόσμος, αγγελικά πλασμένος. Ζούμε σε έναν οικονομικό παράδεισο, σύμμαχο των ΗΠΑ, όπου θα στείλει δισεκατομμύρια σε επενδύσεις και όπου οι αγορές είναι τρισευτυχισμένες με τις μεταρρυθμίσεις της αριστερής κυβέρνησης Τσίπρα.
Κι επίσης, μια χώρα όπου ο πρωθυπουργός επιδεικνύει έναν άκρατο δυναμισμό απέναντι στην Τουρκία κι όχι μόνο.
Όλα αυτά τα είπε… ανώτατη κυβερνητική πηγή, οπότε δεν μπορούμε παρά να τα πιστέψουμε. Αλλωστε, το ΑΠΕ ποτέ δεν δημοσιεύει fake news.
ΤΑ ΝΕΑ