Στο ζήτημα της αναγνώρισης μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής ταυτότητας» στάθηκε για ακόμα μία φορά σε ομιλία του στην Γευγελή την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μία βδομάδα πριν τη δημοψήφισμα.
Ο Ζάεφ… σκίζει τη συμφωνία: Είμαστε «Μακεδόνες» με «μακεδονική» γλώσσα | tanea.gr«Φτάσαμε σε μια συμφωνία αλλά ξέραμε τι έπρεπε να διαφυλάξουμε, τη γλώσσα και την ταυτότητα. Και η Ελλάδα τα αναγνώρισε αυτά» είπε ο Ζ. Ζάεφ στην ομιλία του σημειώνοντας ότι «υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα στη συμφωνία. Αναγνωρίζω τη δυσφορία με τις γεωγραφικές αναφορές αλλά ξέρω και τα οφέλη από τη συμφωνία».
«Είμαστε «Μακεδονές» με «μακεδονική» γλώσσα. Η «μακεδονική» γλώσσα είναι πλούσια σε διαλέκτους και γι" αυτό αξίζει να ενταχθεί στις γλώσσες της ΕΕ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
«Έχουμε ένα κράτος που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο στο οποίο ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο. Πετύχαμε τους στόχους των πατέρων και των παππούδων μας» πρόσθεσε ο Ζάεφ.
Καταλήγοντας με τις αναφορές του στο δημοψήφισμα τόνισε ότι «ειναι σημαντικό γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε τη «Μακεδονία» μας για τους επόμενους αιώνες».