Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας ψήφισε την Παρασκευή υπέρ του διορισμού του συντηρητικού δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο διορισμός του Κάβανο, τον οποίο έχει προτείνει για την θέση αυτή ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εγκρίθηκε με ψήφους 11 υπέρ έναντι 10 κατά. Όλοι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές τον υπερψήφισαν, ενώ οι Δημοκρατικοί τον καταψήφισαν.
Ωστόσο, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία, είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ μόνο εφόσον αναβληθεί για μία εβδομάδα η συνεδρίαση της ολομέλειας για την επικύρωση του διορισμού, προκειμένου να ερευνήσει η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI), στο διάστημα αυτό, τις κατηγορίες σε βάρος του Κάβανο περί ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τσακ Γκράσλεϊ είπε ότι θα συνηγορήσει υπέρ της αναβολής της συνεδρίασης της ολομέλειας για μία εβδομάδα, όμως σχολίασε ότι δεν μπορεί να ελέγξει το πρόγραμμα των συνεδριάσεων της Γερουσίας.
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν έχει σκεφθεί «ούτε στο ελάχιστο» εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση που η Γερουσία δεν εγκρίνει τον διορισμό του υποψηφίου που έχει προτείνει ο ίδιος για το Ανώτατο Δικαστήριο, του συντηρητικού δικαστή Μπρετ Κάβανο.
Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις ακροάσεις στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσων μια φανταστική στιγμή στην ιστορία της χώρας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των γερουοσιαστών.
«Θα αφήσω τη Γερουσία να το χειριστεί. Εκείνοι θα λάβουν τις αποφάσεις» είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία (51-49) και για αυτό είναι κρίσιμης σημασίας τι θα ψηφίσουν οι μέχρι και σήμερα αναποφάσιστες, μετριοπαθείς γερουσιάστριες Λάιζα Μουρκόφσκι και Σούζαν Κόλινς. Σχολιάζοντας σχετικά, ο Ντ.Τραμπ δήλωσε ότι «η Μουρκόφσκι και η Κόλινς πρέπει να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό».