Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ από τον ΟΗΕ κάλεσε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα


Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου, 2018



Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Gjorge Ivanov (AP Photo/Richard Drew)
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ κάλεσε τους συμπολίτες του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους, κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία».
«Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε ο Ιβάνοφ κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε.
Η απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο Ιβάνοφ, που πρόσκειται στην εθνικιστική δεξιά, είναι γνωστή. Όμως, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, απευθύνθηκε στους ηγέτες όλου του κόσμου για να υποστηρίξει ότι το “ναι” στο δημοψήφισμα θα μετέτρεπε τη χώρα του σε “ημι-κυρίαρχο” κράτος με “αποσαθρωμένο το δικαίωμα αυτοδιάθεσης”. Αντιθέτως, αν αποτύχει το δημοψήφισμα, “θα δημιουργηθούν άλλες δυνατότητες συζήτησης”, διαβεβαίωσε.
“Για να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη, ρεαλιστική συμφωνία” (…) “πρέπει να συζητήσουμε, όχι να επιβάλουμε δια της βίας, χρειάζεται αμοιβαίος σεβασμός και όχι περιφρόνηση”, πρόσθεσε.
Η συμφωνία αυτή “μας φέρνει σε κατάσταση τετελεσμένου γεγονότος: μας λέει ότι είμαστε πιο μικροί και πιο αδύναμοι και ότι πρέπει επομένως να δεχτούμε τη συμφωνία που θέλησε η Αθήνα”, υπογράμμισε.
Ο Ιβάνοφ κατηγόρησε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη ότι αποδέχτηκαν πριν από χρόνια “να παρέμβουν στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του μακεδονικού λαού” πιέζοντας για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το όνομα της χώρας του.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του προβαίνει σε παραχώρηση σχετικά με το όνομα, όμως, όπως είπε, εξασφαλίζει την εθνική της ταυτότητα.
«Ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε παραχώρηση και να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα Μακεδονία. Όμως κανείς πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητεί την εθνική μας ταυτότητα» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.
Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ολοκληρώνεται η εκστρατεία των κομμάτων στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από τα μεσάνυχτα και μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας το βράδυ της Κυριακής, απαγορεύονται οποιεσδήποτε εκδηλώσεις και πολιτικές αναφορές σχετικά με το δημοψήφισμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου