Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Η Ατλάντα υποδέχθηκε με ευλάβεια την Παναγία τη Βηματάρισσα και τον Γέροντα Εφραίμ

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου, 2018


Αμαξίδιο του αεροδρομίου της Ατλάντας μεταφέρει την ιερή εικόνα Παναγία η Βηματάρισσα. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Κώστας Μπέης
ΑΤΛΑΝΤΑ.-Κλήρος και λαός της Ατλάντας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη κ. Αλέξιο υποδέχθηκαν με ευλάβεια και συγκίνηση, αντίγραφο της Ιερής Εικόνας Παναγίας Βηματάρισσας την οποία κόμισε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ. Η Εικόνα θα αποθησαυριστεί μόνιμα στην Μητρόπολη Ατλάντας και συγκεκριμένα στον ιερό ναό του Κέντρου Διακονίας.
Ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος υποδέχεται τον Γέροντα Εφραίμ
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Κώστας Μπέη

Σημειώνεται ότι η Ιερή Εικόνα τόσο από Ελλάδα προς Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και από Νέα Υόρκη προς Ατλάντα ταξίδεψε κανονικά σε θέση επιβάτη κι όχι στο χώρο των αποσκευών. Η Εικόνα διέσχισε το απέραντο αεροδρόμιο της Ατλάντα, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο της χώρας τοποθετημένη πάνω σε αμαξίδιο το οποίο συνόδευαν ο Γέροντας Εφραίμ και οι έξι Μοναχοί της Συνοδείας του, ανάμεσα στους οποίους είναι και δύο νέοι Μοναχοί προερχόμενοι από την περιοχή της Ατλάντας, ο π. Αλέξιος και ο π. Ειρηναίος. Οι Αμερικανοί συμπολίτες μας στην θέα της Ιερής Εικόνας, του Γέροντα Εφραίμ και των Μοναχών σταματούσαν έβλεπαν με ενδιαφέρον και ρωτούσαν περί τίνος επρόκειτο, ενώ οι αστυνομικοί του αεροδρομίου διευκόλυναν το πέρασμα της εικόνας.
Ο Γέροντας Εφραίμ προβαίνει σε δηλώσεις στον απεσταλμένοτου “Ε.Κ.” Θεόδωρο Καλμούκο. Διακρίνεται ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος.
Φωτογαρφία Εθνικός Κήρυκας-Κώστας Μπέη

Τον Γέροντα Εφραίμ υποδέχθηκε στο χώρο αφίξεων ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος επικεφαλής πλειάδας ιερέων, οι οποίοι την Παρασκευή και το Σάββατο έχουν την ετήσια εκδήλωση Πνευματικής Περισυλλογής, γνωστή ως Retreat, ομογενείς από την περιοχή της Ατλάντας αλλά και από άλλες πόλεις και πολιτείες, Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ μικρά παιδιά υποδέχθηκαν τον Γέροντα Εφραίμ με ανθοδέσμες και καλωσόρισμα στην ελληνική γλώσσα.
Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, ο οποίος είναι Αδελφός της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου από μικρή ηλικία, είπε πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον ουρανό» και συμπλήρωσε «αυτό που ζούμε είναι ένα όνειρο που δεν είχαμε ποτέ φαντασθεί ότι σήμερα γίνεται πραγματικότητα». Ο Γέροντας Εφραίμ δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «χαιρόμαστε που βρισκόμαστε εδώ και μεταφέρουμε την εικόνα της Παναγίας, θα μείνει για πάντα στην Μητρόπολη Ατλάντας». Είπε ακόμα πως «είναι μία ευλογία του Αγίου Ορους και νομίζω ότι η Παναγία κάλεσε τον Σεβασμιότατο στο Αγιον Ορος και τώρα ήλθε και εδώ από το Άγιον Ορος να τον σκεπάσει».

Στη συνέχεια η Εικόνα μεταφέρθηκε στο κτιριακό συγκρότημα την Μητρόπολη Ατλάντας, το οποίο βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον Καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Ατλάντας, όπου ετοιμάσθηκε δεόντως και τοποθετήθηκε μέσα σε ειδική θήκη. Εγινε λιτανεία από το κτίριο της Μητρόπολης στον Καθεδρικό Ναό, στην οποία προπορευόταν οι ιερόπαιδες, ο ιερός κλήρος ο οποίος απαριθμούσε περί τους εβδομήντα ιερείς και πέντε διακόνους, ακολουθούσε ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος με τον Γέροντα Εφραίμ και πολλές εκατοντάδες Ελληνορθόδοξων πιστών όλων των ηλικιών και γενεών, ενώ οι ιεροψάλτες έψαλλαν καλλιφωνικά τον ύμνο της Θεοτόκου «Αξιον εστίν ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον».
Η Εικόνα τοποθετήθηκε στον μέσον του Ναού και τελέσθηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Αλεξίου και στη συνέχεια Ιερή Παράκληση στην οποία έψαλλαν Βατοπαιδινοί Μοναχοί. Ο Μητροπολίτης κ. Αλέξιος μίλησε για το μέγεθος της τιμής και της ευλογίας που αντίγραφο της ιστορικής και θαυματουργής εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας βρίσκεται πλέον μόνιμα στην Μητρόπολη Ατλάντας, ενώ ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ και την Αδελφότητα της Μονής Βατοπαιδίου οι οποίοι είχαν την καλοσύνη να κάνουν αυτό το ιερό δώρο, την εικόνα της Παναγίας, στην τοπική Εκκλησία της Ατλάντας.

Ο Γέροντας Εφραίμ στην ομιλία του είπε ανάμεσα στα άλλα απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη κ. Αλέξιο και στο εκκλησίασμα πως «αψηφήσαμε τον κόπο και ήλθαμε κοντά σας για να φέρουμε το αντίγραφο αυτό της εικόνας της Παναγίας της Βηματάρισσας» ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Μητροπολίτης κ. Αλέξιος εξακολουθεί να είναι αδελφός της Μονής Βατοπαιδίου».
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στο «ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ» του Σαββατοκύριακου 29&30 Σεπτεμβρίου ονομάσθηκε Παναγία η Βηματάρισσα διότι η εικόνα της βρίσκεται στο σύνθρονο του  Ιερού Βήματος.
Με την εικόνα αυτή σχετίζεται ένα θαύμα που έγινε τον 10ο αιώνα.  Οταν  Αραβες πειρατές επέδραμαν στην Μονή, ο νεαρός ιεροδιάκονος Σάββας πρόλαβε και έριξε την εικόνα της Παναγίας σε ένα πηγάδι μαζί με τον σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου και μία λαμπάδα αναμμένη, την οποία κατά την ευλαβή συνήθεια άναβαν μπροστά στην εικόνα της Παναγίας. Δεν πρόλαβε όμως ο ίδιος να διασωθεί γιατί οι πειρατές τον συνέλαβαν και τον πούλησαν αιχμάλωτο στην Κρήτη.  Οταν μετά εβδομήντα χρόνια ελευθερώθηκε η Κρήτη από τούς πειρατές, επί Νικηφόρου Φωκά του τότε στρατηγού και μετέπειτα αυτοκράτορα, ελευθερώθηκε και ο ιεροδιάκονος Σαββας και επέστρεψε υπέργηρος στην Μονή. Υπέδειξε στον τότε ηγούμενο της Μονής Νικόλαο (τον Αδριανουπολίτη) να ανοίξουν το πηγάδι, όπου αντικρύζουν ένα εξαίσιο θαύμα. Βλέπουν την εικόνα και τον σταυρό όρθια πάνω στο νερό και την λαμπάδα αναμμένη όπως την είχε ανάψει πριν από εβδομήντα χρόνια!

Εκτοτε σε ανάμνηση του θαύματος, ψάλλεται Παρακλητικός Κανόνας προς την  Υπεραγία Θεοτόκο κάθε Δευτέρα απόγευμα, και κάθε Τρίτη τελείται στο καθολικό Θεία Λειτουργία, ενώ σε όλες τις λιτανείες της Μονής πρωτοστατεί αυτή η εικόνα της Παναγίας.  Εορτάζεται ιδιαίτερα την Τρίτη της Διακαινησίμου, όπου και γίνεται μεγάλη λιτανεία γύρω από την Μονή προς τιμή της εικόνας.
Ανάμεσα στους πιστούς που είχαν συρρεύσει από πολλά μέρη της Μητρόπολης Ατλάντας, ήταν και ο ηθοποιός Τζόναθαν Τζάκσον ο οποίος πριν λίγο καιρό δώρισε το καλλιτεχνικό του βραβείο στη Μονή Βατοπαιδίου. Επί δύο και πλέον ώρες οι πιστοί είχαν σχηματίσει μακρόσυρτες σειρές για να ασπασθούν την ιερή εικόνα Παναγίας της Βηματάρισσας.

Ακολούθησε δείπνο προς τιμήν του Γέροντα Εφραίμ και της συνοδείας τους στο κοινοτικό κέντρο του Καθεδρικού Ναού. Συνέπεσε δε ο Καθεδρικός ναός αυτό το τριήμερο να έχει το ετήσιο ελληνικό του φεστιβάλ. Επειτα από το δείπνο ο Γέροντας Εφραίμ μίλησε στον ιερό κλήρο της Μητρόπολης Ατλάντας.
Η κοινότητα συγκροτείται από1,200 και πλέον οικογένειες, έχει ανερχόμενο Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο με 154 μαθητές και ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα κοινοτικά κέντρα στην Αμερική.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου