Για «ιδιαίτερη τιμή για τον Ερντογάν» κάνει λόγο η διαδικτυακή Tagesspiegel αναλύοντας την επικείμενη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία.
Bild: Κανείς στο Βερολίνο δεν θέλει να δειπνήσει με τον Ερντογάν | tanea.grΗ εφημερίδα του Βερολίνου εξηγεί τους διαφόρους τύπους επισκέψεων ξένων ηγετών, λέγοντας ότι αυτός που επελέγη για τον τούρκο πρόεδρο προβλέπει μεταξύ άλλων υποδοχή με στρατιωτικές τιμές και επίσημο εορταστικό δείπνο στο προεδρικό μέγαρο στο Βερολίνο ως ένδειξη ιδιαίτερης εκτίμησης προς τον προσκεκλημένο.
«Η οικοδέσποινα (σ.σ. Γερμανία) ελπίζει σε βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία», επισημαίνει το δημοσίευμα, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις του τούρκου προέδρου, η Tagesspiegel σημειώνει ότι «ο Ερντογάν θέλει ένα νέο ξεκίνημα στη σχέση με τη Γερμανία».

Γιατί υιοθετεί ξαφνικά φιλικό τόνο;

Γιατί όμως υιοθετεί ξαφνικά αυτόν τον φιλικό τόνο, διερωτάται η εφημερίδα και απαντά: «Η σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί σοβαρά, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να επιδιώκει προσέγγιση με την Ευρώπη. Και η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας του προφανώς ωθεί τον Ερντογάν να ποντάρει περισσότερο στη Γερμανία».
«Κανείς δεν θέλει να παραστεί στην κρατική δεξίωση για τον Ερντογάν», σχολιάζει η εφημερίδα Bild στην ηλεκτρονική της έκδοση, με αφορμή την απόφαση ορισμένων βουλευτών της γερμανικής αντιπολίτευσης να μην καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον τούρκο πρόεδρο σε ένδειξη διαφωνίας με την πολιτική που ακολουθεί.

«Η κρατική δεξίωση προκαλεί καβγά»

Η Bild υπογραμμίζει ότι «ούτε η Μέρκελ θα είναι παρούσα» στην εκδήλωση που διοργανώνει ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προς τιμήν του τούρκου ομολόγου του.
«Η κρατική δεξίωση για τον Ερντογάν προκαλεί καβγά», γράφει σε σχετικό άρθρο της η Tageszeitung (TAZ). «Η καγκελάριος αρνείται την πρόσκληση, πολλοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης επίσης. Ωστόσο ο πράσινος (σ.σ. τουρκικής καταγωγής γερμανός βουλευτής) Τζεμ Eτζντεμιρ θέλει να δειπνήσει με τον τούρκο αυταρχικό ηγέτη για να στείλει ένα μήνυμα», γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου που παραθέτει δηλώσεις του πολιτικού των Πρασίνων.
Oπως λέει, μεταξύ άλλων, «στη Γερμανία ο Ερντογάν δεν μπορεί να αποφύγει να αντικρίσει την αντιπολίτευση».
Πηγή: Deutche Welle