«Πώς γίνεται να επιτρέπεται να κυκλοφορούν στη Γερμανία ελεύθερα χιλιάδες άνθρωποι του ΡΚΚ; Δεν απαγορεύεται αυτό εδώ;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.  Εδώ θυμίζει λίγο Τσίπρα που όπως πληροφορηθήκαμε, προχθές "απαίτησε" από το Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης να αποτρέψουν διαδηλωτές!
«Δεν πρέπει να μιλάμε για αυτό; Δεν πρέπει να λέμε τίποτα για αυτό;», είπε σε συναισθηματικά φορτισμένο τόνο ο τούρκος πρόεδρος, σε αποστροφή της ομιλίας του, η οποία μάλιστα δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο κείμενο.
Οπως διευκρίνισε, δεν είχε σκοπό να αναφερθεί στο θέμα, αλλά τον προκάλεσε ο κ. Σταϊνμάιερ, ο οποίος προηγουμένως, στην προσφώνησή του, είχε επαναλάβει την ανησυχία του για τους Γερμανούς που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές για πολιτικούς λόγους.

«Το PKK βρίσκεται στη Γερμανία»

«Το ΡΚΚ βρίσκεται στη Γερμανία με χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι κυκλοφορούν εδώ στον δρόμο. Κυκλοφορούν στους πιο μεγάλους δρόμους της Γερμανίας κρατώντας μεγάλες φωτογραφίες του αρχηγού της τρομοκρατικής τους οργάνωσης. Δεν απαγορεύεται εδώ αυτό; Πώς γίνεται να επιτρέπεται; Είναι σωστό αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν σκοτώσει χιλιάδες από μας, να μπορούν να κυκλοφορούν τόσο ανοιχτά μαζί σας;
»Μιλάνε κάποιοι για διανοούμενους. Αυτό θα πρέπει κανείς να το προσδιορίσει. Λένε για δημοσιογράφους. Οταν ο δημοσιογράφος είναι κομμάτι της τρομοκρατίας και έχει τιμωρηθεί από την τουρκική δικαιοσύνη, πώς μπορεί κανείς να το υπερασπίζεται αυτό;
»Ενας από αυτούς, υποτιθέμενος δημοσιογράφος, έχει καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλακή. Βρήκε μια «τρύπα» και έφυγε από τη χώρα. Κι εδώ τον σηκώνουν στα χέρια. Αν συνέβαινε το αντίστροφο και το κάναμε εμείς αυτό, θα θέλατε κι εσείς το ίδιο από μας», δήλωσε, αναφερόμενος στον Τζαν Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτη της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet», ο οποίος ζει εξόριστος στη Γερμανία και επρόκειτο να παρακολουθήσει τη συνέντευξη Τύπου του Ταγίπ Ερντογάν με την Ανγκελα Μέρκελ.

«Κρίμα που έγινε έτσι»

Την τελευταία στιγμή, ο κ. Ντουντάρ αποφάσισε να μην παραστεί, διότι, όπως είπε, δεν ήθελε να δοθεί στον τούρκο πρόεδρο η ευκαιρία να αποφύγει τις ερωτήσεις των άλλων δημοσιογράφων. Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι πρόκειται για πράκτορα, ο οποίος πρόδωσε κρατικά μυστικά και ζήτησε την έκδοσή του στην Τουρκία.
«Πραγματικά, δεν ήθελα να μιλήσω έτσι. Αλλά επειδή το ανέφερε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, έπρεπε να το διορθώσω. Κρίμα που έγινε έτσι. Μιλήσαμε για αυτό το μεσημέρι. Δεν υπήρχε λόγος (να μιλήσουμε) και απόψε το βράδυ. Δεν υπήρχε απόψε κανένας λόγος. Διότι έβλεπα αυτό το στρωμένο τραπέζι ως φιλικό τραπέζι. Και σε ένα φιλικό τραπέζι δεν μιλάει κανείς για τέτοια θέματα», κατέληξε, πριν επιστρέψει στο επίσημο κείμενο, το οποίο έκλεινε με φράση του Μπίσμαρκ, στα γερμανικά: «Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι τόσο παλιές που δεν πρόκειται ποτέ να διαρραγούν».
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο κ. Ερντογάν φαινόταν πράγματι να θέλει να ρίξει γέφυρες προς το Βερολίνο, καθώς στην ομιλία του είχε τονίσει κατ" επανάληψη ότι οι διαφορές των δύο χωρών δεν είναι ανυπέρβλητες και μπορούν να ξεπεραστούν, «με αμοιβαίο σεβασμό, διάλογο και με τις δυνατότητες της διπλωματίας».
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δήλωσε, «το οποίο να μπορεί να σταθεί στον δρόμο της τουρκογερμανικής φιλίας και των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών», ενώ μίλησε εκτενώς για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα του για τους γερμανούς επιχειρηματίες.

«Δεν έχει μείνει τίποτα από την παλιότερη πολιτική σας»

«Η Τουρκία προσφέρει σταθερή οικονομία και αγορά με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης», δήλωσε και υποβάθμισε ως «προσωρινά» τα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων εβδομάδων.
Το επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Ερντογάν είχε γίνει εδώ και μέρες αντικείμενο δυσμενούς κριτικής από μερίδα του Τύπου, των πολιτικών αλλά και της κοινής γνώμης.
Πολλοί πολιτικοί αρνήθηκαν να παρευρεθούν, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τις τιμές που αποδίδονται στον τούρκο πρόεδρο. Από τους 300 προσκεκλημένους παρέστησαν τελικά μόνο 120, μεταξύ των οποίων και ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμιρ, τουρκικής καταγωγής και γνωστός επικριτής του τούρκου προέδρου, ο οποίος είχε προαναγγείλει ότι θα ήθελε να μιλήσει μαζί του για την πολιτική του.
«Ελπίζω μετά να μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε. Εχουμε πολλά να πούμε. Είναι κρίμα που δεν έχει μείνει τίποτα από την παλιότερη πολιτική σας», είπε ο κ. Εζντεμιρ στον κ. Ερντογάν στα τουρκικά, αφήνοντάς τον άναυδο για λίγα δευτερόλεπτα, όπως αναφέρει η Bild.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ