Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Κρήτη – Κυπαρισσία: Η Βουλή καλείται να κυρώσει την συμφωνία


Η Βουλή καλείται να λάβει την τελική απόφαση, ώστε να περάσει από τα χαρτιά στη δράση το εγχείρημα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων (πετρελαίου ή φυσικού αερίου) στην περιοχή της Κρήτης και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Μετά τη μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δυο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και σε ένα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννη Μπασιά και τους εκπροσώπους των εταιρειών Isabelle Gastineau (Total), Tom Mcmahon (ExxonMobil) και Γιάννη Γρηγορίου (ΕΛΠΕ), πρακτικά απομένει μόνο ένα βήμα: Η κύρωση των συμβάσεων από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να πιάσουν δουλειά οι ειδικοί των ερευνητικών γεωτρήσεων.
Μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται η συμφωνία και για το υπεράκτιο μπλοκ του Ιονίου.


 Πότε θα αναλάβει δράση η κοινοπραξία
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις εταιρείς που συμμετέχουν στο κοινοπρακτικό σχήμα είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού τους, ωστόσο εκ των πραγμάτων θα αναμένουν τη Βουλή των Ελλήνων να ανάψει «πράσινο φως».
 Πότε θα συμβεί αυτό; Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η κύρωση των συμβάσεων θα ολοκληρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο εντός του 2018. Κατ′ επέκταση, οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν στα τέλη του χρόνου ή αρχές του 2019.
Eφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό, λένε, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η χώρα μας θα έχει μία ευκαιρία να ενισχύσει θεαματικά τη θέση της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Στο περιθώριο της τελετής υπογραφής των συμβάσεων, ο Γιώργος Σταθάκης διατύπωσε παράλληλα την εκτίμηση, ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed. 


Πηγή: huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου