Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Ξεκινά οικονομικός έλεγχος στη Μητρόπολη Σικάγο από ανεξάρτητη εταιρεία


Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2018



O Μητροπολίτης Σικάγου, κ. Ναθαναήλ. Φωτογραφία αρχείου: © GANP/DIMITRIOS PANAGOS.
Η Ιερά Μητρόπολη Σικάγου προσέλαβε την Ανεξάρτητη Λογιστική Εταιρεία του Michael Silver, προκειμένου να διενεργήσει οικονομικό έλεγχο στα οικονομικά της Μητρόπολης των τελευταίων τριών ετών.
Ο έλεγχος θα αρχίσει αμέσως και θα τυγχάνει υπό την επίβλεψη της Ελεγκτικής Επιτροπής της Μητρόπολης, η οποία απαρτίζεται από τους Θεόδωρο Κούλη, Νικόλαο Μπουσάλη και Μιχαήλ Μουντίζιο τον πρεσβύτερο και αποτελεί μέρος του ευρύτερου στρατηγικού προγραμματισμού ο οποίος καθιερώθηκε από τον Μητροπολίτη Σικάγου κ. Ναθαναήλ.
Σε γραπτή του δήλωση, η οποία εμπεριέχεται στο επίσημο ανακοινωθέν της Μητρόπολης, ο Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ τονίζει πως «οι κληρικοί και οι λαϊκοί της Εκκλησίας, ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις, καλούνται να είναι υπηρέτες του Χριστού. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την ευθύνη τους να επενδύουν, διαχειρίζονται και κατανέμουν τους πόρους της Εκκλησίας».
Συμπλήρωσε πως «πέρα από το γεγονός ότι είναι το καλύτερο παράδειγμα οικονομικής διαχείρισης, βλέπω επίσης αυτόν τον οικονομικό έλεγχο ως μία πνευματική άσκηση για την διεξαγωγή μεγαλύτερης διαφάνειας και μεγαλύτερου απολογισμού, πράγμα το οποίο ενώνει και εμπνέει τους πιστούς της Μητρόπολης Σικάγου για να υπηρετούν αμφοτέρους τον Θεό και τον πλησίον».
Το εύρος της λογιστικής έρευνας θα καλύπτει τα οικονομικά των ετών 2015, 2016, και 2017 λήγοντα την 31η Δεκεμβρίου.
Θα αξιολογηθούν οι οικονομικές διαχειρίσεις, πρακτικές και έλεγχοι και θα παράσχει συστάσεις διαχείρισης για αναγκαίες καλυτερεύσεις που να είναι σύμφωνες με τα γενικά αποδεκτά στάνταρτ οικονομικών ελέγχων.
Ο κ. Μάικλ Λαουντίζιο ο πρεσβύτερος, ταμίας και πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, είπε πως «ο οικονομικός έλεγχος εφαρμόζει τις αποφάσεις του Μητροπολιτικού Συμβουλίου να επιβάλλει καινούργιους εσωτερικούς κανονισμούς για μακροχρόνια συμβόλαια, έξοδα, διαχείριση χρηματικών ποσών, εφαρμογή και επικύρωση οικονομικών προϋπολογισμών».
Υπενθυμίζεται πως όταν εκλέχτηκε και ενθρονίστηκε ως Μητροπολίτης Σικάγου ο κ. Ναθαναήλ δεν είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον επί πολλά έτη Πρωτοσυγκελεύοντα της Μητρόπολης Σικάγου, Επίσκοπο Μωκησού κ. Δημήτριο, διότι σηκώθηκε και έφυγε σε άδεια, γνωστή ως sabbatical, επί ένα έτος με πλήρεις αποδοχές.
Ο Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ την πρώτη κιόλας εβδομάδα που ανέλαβε την διαποίμανση της Μητρόπολης Σικάγου ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής των Οικονομικών και έπειτα από λίγες ημέρες διόρισε νέα μέλη όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας».
Η Μητρόπολη Σικάγου θεωρείται ως η μεγαλύτερη και πλουσιότερη Μητρόπολη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, πλην όμως τα τελευταία χρόνια είχε φτάσει σε παρακμή λόγω της προχωρημένης ηλικίας μακαριστού Μητροπολίτη Ιακώβου και την σχεδόν ολοκληρωτική διοίκηση της Μητρόπολης από τον Πρωτοσύγκελο.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι σε λογαριασμούς της Μητρόπολης βρέθηκαν ελάχιστες εκατοντάδες δολάρια μόνο.
Η Μητρόπολη συγκροτείται από 58 κοινότητες και δύο Μοναστήρια και εκτείνεται στις πολιτείες του Ιλινόις, της Αϊόβα, της Μινεσότα και του Ουισκόνσιν.
Η Μητρόπολη Σικάγου έστειλε στις κοινότητες συμπληρωματικό δελτίο με ερωτήσεις και απαντήσεις για την πληρέστερη πληροφόρηση και εξήγηση των πιστών.
Στην ερώτηση γιατί η Μητρόπολη προβαίνει σε οικονομικό έλεγχο τώρα, η απάντηση είναι «πως ο έλεγχος γίνεται κατόπιν πρωτοβουλίας του Μητροπολίτη κ. Ναθαναήλ», ενώ τονίζεται πως «ο ανεξάρτητος έλεγχος είναι αναγκαίος για την καλυτέρευση της διαφάνειας στη λειτουργία της Μητρόπολης και την διεύρυνση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πιστούς και ενορίτες πως τα χρηματικά ποσά της Εκκλησίας διαχειρίζονται καταλλήλως».
Οσον αφορά το πώς επιλέχτηκε η λογιστική εταιρεία, η απάντηση είναι ότι «έπειτα από την έγκριση των χρημάτων για το κόστος του ελέγχου από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, εκδόθηκε αίτημα για παροχή προτάσεων σε πολλές λογιστικές εταιρείες. Επειτα από διαδικασία επιλογής, την οποία επέβλεπε η Επιτροπή των Οικονομικών του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, επιλέχθηκε η εταιρεία Michael Silver λόγω της μεγάλης της εμπειρίας σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, τις ικανότητές της και το ανταγωνιστικό της κόστος».
Στην ερώτηση πώς σχεδιάζει η Μητρόπολη να αντιμετωπίσει κάποιες ατασθαλίες που πιθανόν να βρεθούν κατά τον έλεγχο, η απάντηση που δίνεται είναι ότι «η Μητρόπολη δεν θα επιδοθεί σε καμία υποψία για οποιαδήποτε έκβαση του ελέγχου διότι εάν κάνει κάτι τέτοιο θα προκαταλάβει την έρευνα. Θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ζητήματα που θα προκύψουν μόνον όταν συγκεντρωθούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, διεκπεραιωθούν και κατανοηθούν».
Στην ερώτηση εάν έχει κάνει η Μητρόπολη οικονομικό έλεγχο στο παρελθόν, η απάντηση είναι «όχι, αυτός είναι ο πρώτος ανεξάρτητος έλεγχος από ορκωτούς λογιστές».
Αναφορικά με το πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος, η απάντηση είναι πως «επιθυμία της Μητρόπολης είναι να δοθεί όσος χρόνος χρειαστεί στην λογιστική εταιρεία για να διεξάγει έναν ενδελεχή έλεγχο γι’ αυτό και δεν έχει ορισθεί χρονικό περιθώριο. Το Μητροπολιτικό Συμβούλιο θα ενημερώνει για την πορεία του ελέγχου και φυσικά όταν ολοκληρωθεί θα ενημερώσει του ενορίτες, όπως επιβάλλεται».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου