Οι Καναδοί βουλευτές, σε μια συμβολική κίνηση ψήφισαν την Πέμπτη ομόφωνα υπέρ της ανάκλησης της τιμητικής καναδικής υπηκοότητας που είχε χορηγηθεί στην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αουνγκ Σαν Σου Κι, εξαιτίας της άρνησής της να καταδικάσει τη «γενοκτονία» των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.
Η Βουλή των Κοινοτήτων είχε χορηγήσει αυτή την τιμητική διάκριση στην Αουνγκ Σαν Σου Κι το 2007 όταν η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ηγέτιδα της Μιανμάρ ήταν φυλακισμένη στην χώρα της.
Η διεθνή της φήμη ωστόσο έχει αμαυρωθεί από την άρνησή της να καλέσει τον στρατό της χώρας να σταματήσει τις θηριωδίες που διέπραξε ενάντια στους Ροχίνγκια, τις οποίες οι Καναδοί βουλευτές χαρακτήρισαν «γενοκτονία» με ψήφισμά τους πριν μια εβδομάδα.
«Το 2007, Βουλή των Κοινοτήτων χορήγησε στην Αουνγκ Σαν Σου Κι την ιδιότητα του επίτιμου πολίτη του Καναδά και σήμερα η Βουλή ομόφωνα ενέκρινε το ψήφισμα αφαίρεσης της ιδιότητάς αυτής», δήλωσε ο Άνταμ Όστιν, εκπρόσωπος της υπουργού Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ.
Μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 2017, περισσότεροι από 700.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια κατέφυγαν στο γειτονικό Μπαγκλαντές, μετά την επιχείρηση του στρατού της Μιανμάρ σε αντίποινα για τις επιθέσεις ανταρτών σε μεθοριακά φυλάκια.
Παρά την άνοδο στην εξουσία το 2016 της πολιτικής κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Κι, οι στρατιωτικοί διατηρούν μια κεντρική θέση στην πολιτική της χώρας.
Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες ο ΟΗΕ κατέγραψε έναν μακρύ κατάλογο των βιαιοτήτων που διέπραξε ο στρατός της Μιανμάρ εναντίον των Ροχίνγκια, οι οποίες «αποτελούν σοβαρότατα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου».
«Η κυβέρνησή μας στηρίζει αυτό το ψήφισμα σε απάντηση στην επίμονη άρνησή της να καταδικάσει τη γενοκτονία των Ροχίνγκια – ένα έγκλημα που διέπραξε ο στρατός της χώρας με τον οποίο μοιράζεται την εξουσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους Ροχίνγκια παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια, επιβάλλοντας κυρώσεις στους στρατηγούς της Μιανμάρ και απαιτώντας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι σε αρμόδιο διεθνή οργανισμό», πρόσθεσε.
Ο Καναδάς έχει χορηγήσει τιμητική υπηκοότητα μόλις σε πέντε άλλες προσωπικότητες, εκ των οποίων ο Νέλσον Μαντέλα, ο Δαλάι Λάμα και η Μαλάλα Γιουσαφζάι.