Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Η Ηλεία κρατά τα "σκήπτρα" στην παραγωγή πατάτας

patata Σάββατο, 6 Οκτωβρίου, 2012
Από τη μια οι χαμηλές αποδόσεις των προϊόντων λόγω των καιρικών συνθηκών και από την άλλη η αύξηση του καλλιεργητικού κόστους, την ώρα που οι τιμές πώλησης από το χωράφι,
μένουν σταθερά χαμηλές, δημιουργούν συνθήκες εγκατάλειψης των καλλιεργειών από πολλούς παραγωγούς.
Παρά ταύτα η Ηλεία σε ένα τομέα, αυτόν της πατατοπαραγωγής, βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, φαίνεται ότι θα διατηρήσει τα «σκήπτρα» με περίπου 25 χιλιάδες στρέμματα φυτεμένα με πατάτες.
Η συγκομιδή τους θα αργήσει καθώς αναμένεται περί τα τέλη Νοεμβρίου, όταν δηλαδή οι άλλες πατατοπαραγωγικές περιοχές της χώρας ( Νευροκόπι, Θήβα κλπ) θα έχουν ολοκληρώσει την εξαγωγή της δική τους πατάτας.
Ο κ. Ανδρέας Τσουκαλάς Πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας, σε πρόσφατες δηλώσεις του πάντως εμφανίστηκε συγκρατημένος, σχετικά με την φετινή χρονιά: «Η συγκομιδή στις πατάτες Ηλείας και Αχαΐας θα ξεκινήσει περίπου στα τέλη Νοεμβρίου. Η καλλιέργεια, είπε πάει πολύ καλά, ως τώρα. Αλλά από εδώ και πέρα ο καιρός είναι αυτός που θα καθορίσει τις ποσότητες και την ποιότητα των προϊόντων μας».
Σε ότι αφορά τις τιμές κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα κυμανθούν (του Νευροκοπίου οι πατάτες φθάνουν τα τα 40 λεπτά/κιλό). Ωστόσο κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η αγορά, ως την ώρα που θα «πέσουν» οι πατάτες της Ηλείας και της Αχαΐας. Το μόνο που μπορούν να υπολογίσουν για την ώρα οι παραγωγοί είναι το κόστος το δικό τους ανά καλλιεργούμενο στρέμμα.
Και όπως επισημαίνουν για να έχουν κέρδος θα πρέπει να πουλήσουν κοντά στις τιμές που δόθηκαν για την πατάτα Νευροκοπίου. Γεγονός είναι ότι στον καταναλωτή, πάντως θα φτάσουν από 15-20 λεπτά το κιλό ακριβότερα από την τιμή που δίνεται στο χωράφι.

Πηγή: agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου